Aandelen Kopen

Aandelen staan al geruime tijd bekend als één van de beste assets om je kapitaal en vermogen te beschermen. In tijden van lage spaarrentes kan inflatie een deel van je koopkracht aantasten. Door aandelen te kopen, heb je zicht op een rendement waarmee je de inflatie ten minste kunt bijhouden. Echter, het kopen van aandelen is niet zonder risico. Bedrijven kunnen in onstabiele situaties terechtkomen, waardoor de waarde van hun aandelen kan dalen. In het ergste geval gaat het bedrijf failliet, waardoor je als aandeelhouder het geïnvesteerde kapitaal verliest.

online aandelen kopen
Online aandelen kopen.

Toch hebben aandelen door de jaren heen hun kracht en potentieel bewezen. Veel mensen zouden zonder aandelen geen groot vermogen hebben opgebouwd. Door grondig onderzoek te doen en te investeren in solide bedrijven met een interessant toekomstperspectief, kun je de risico’s beperken.

Het kopen en aanhouden van aandelen kan bovendien zorgen voor een passieve inkomstenstroom, vooral als je kiest voor beleggen in dividendaandelen. Door dividenden te herinvesteren, profiteer je ook van het rente-op-rente-effect, waardoor je vermogen op een organische manier verder groeit.

Hoe aandelen kopen en verkopen?

Tegenwoordig is het kopen en verkopen van aandelen veel eenvoudiger geworden, dankzij de ontwikkeling van online brokers. Deze brokers bieden beleggingsplatforms aan die altijd beschikbaar zijn, zodat je alles zelf in de hand hebt. Let wel op dat de handel in aandelen beperkt is tot de openingsuren van de beurs waar je gebruik van maakt. Buiten de beursuren kun je echter wel orders klaarzetten die mogelijk worden uitgevoerd zodra de beurs opent.

Bij het kopen en verkopen van aandelen moet je rekening houden met bepaalde kosten, zoals transactiekosten en beurstaks. De hoogte van deze kosten hangt af van verschillende factoren, zoals het soort beurs waar je gebruik van maakt. Doorgaans zijn er verschillende soorten orders om uit te kiezen, zoals:

 • Market orders: Hierbij wordt de order altijd uitgevoerd tegen de op dat moment geldende marktprijs.
 • Limit orders: Hierbij geef je zelf aan tegen welk bedrag je bereid bent om aandelen aan te kopen of te verkopen. De order blijft openstaan totdat de door jou aangegeven waarde wordt bereikt.

Om jezelf goed voor te bereiden op het kopen en verkopen van aandelen, is het belangrijk een passende strategie te kiezen. Denk bijvoorbeeld na over je doelen, welke beurzen je wilt gebruiken en je risicobereidheid. Het is raadzaam om jezelf te verdiepen in diverse handelsstrategieën, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Hierdoor vergroot je de kans op succes bij het handelen in aandelen.

Aandelen kopen online

In het verleden was het kopen en verkopen van aandelen minder efficiënt. Gelukkig zorgt het online kopen van aandelen ervoor dat jij zelf aan de knoppen zit en realtime kunt handelen via een online broker. Om te beginnen:

 1. Kies een online broker die past bij jouw behoeften. Er zijn veel online brokers beschikbaar zoals DEGIRO, Bolero en Saxo Bank. Vergelijk de transactiekosten, het platform, en andere aspecten om de beste broker voor jou te selecteren.
 2. Open een beleggingsrekening bij de gekozen broker. Hiervoor moet je een account aanmaken en enkele persoonlijke gegevens en identificatie verstrekken.
 3. Leer de tool van het platform kennen. Veel brokers bieden een demo aan waar je kunt oefenen met online beleggen.
 4. Stort geld op je effectenrekening en je bent klaar om te handelen!

Let op: houd rekening met de openingstijden van de beurs. Orders kunnen buiten openingstijden worden ingevoerd, maar worden pas verwerkt als de beurs weer opent. Tijdens het handelen is het handig om te begrijpen wat de biedkoers en laatkoers zijn die banks hanteren.

Het online kopen van aandelen biedt je de mogelijkheid om je eigen portefeuille van bedrijven samen te stellen waarin jij wil investeren. Deze flexibiliteit maakt online handelen toegankelijker en sneller dan ooit tevoren.

Aandelen kopen België

Aandelen kopen in België kan zowel bij banken als bij brokers. Je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan banken, terwijl anderen de veelzijdigheid van brokers waarderen. Houd rekening met de verschillende kosten die de partijen aanbieden; het vergelijken van diverse beleggingspartijen is belangrijk.

Als je overweegt Belgische aandelen te kopen, kijk dan naar de BEL 20 index, die de grootste en belangrijkste Belgische bedrijven bevat. Beleggen in deze bedrijven betekent investeren in stabiele ondernemingen met vaak een aantrekkelijk dividendrendement.

BedrijvenBeurs
AB InBevEuronext Brussel
ABN AMRO GroupEuronext Amsterdam

Naast investeren in Belgische bedrijven, kun je ook overwegen om in internationale bedrijven te beleggen. Zo zijn er bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven zoals ABN AMRO, die genoteerd zijn op Euronext Amsterdam.

Voordat je begint met aandelen kopen, zorg ervoor dat je:

 • Je eigen financiële situatie begrijpt.
 • Je beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie helder hebt.
 • De betrouwbaarheid en reputatie van de bank of broker controleert.
 • De kosten en voorwaarden van de gekozen dienstverlener begrijpt.

Dividend aandelen

Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die al lang op de markt zijn en een sterke marktpositie hebben. Beleggen in zulke aandelen brengt minder risico’s met zich mee in vergelijking tot groeiaandelen, maar het verwachte groeipotentieel is ook lager.

Het aantrekkelijke van dividend aandelen is het periodiek uitbetaalde dividend, wat een deel van de winst is dat aan aandeelhouders wordt gegeven. De frequentie varieert per bedrijf, maar over het algemeen betalen Europese bedrijven jaarlijks, terwijl Amerikaanse bedrijven meestal elk kwartaal dividend uitkeren.

Enkele factoren die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van dividend aandelen zijn:

 • Rendement: Dividend aandelen bieden periodieke uitbetalingen waardoor je als belegger kunt rekenen op een stukje rendement, zelfs als de markt negatief is.
 • Koerswinst: Naast het ontvangen van dividend, is het mogelijk dat de koers van het aandeel stijgt, wat zorgt voor extra waardegroei.
 • Fondsen en beleggingsfondsen: Dividend aandelen kunnen ook opgenomen worden in fondsen en beleggingsfondsen, die op hun beurt winst kunnen genereren door middel van koerswinst of winstdeling.

BEL 20 aandelen

De BEL 20 is een aandelenindex die de 20 grootste en meest verhandelde bedrijven op de Belgische beurs vertegenwoordigt. Vergelijkbaar met andere indices zoals de AEX, NASDAQ en Dow Jones, krijgt elk bedrijf binnen de BEL 20 een bepaald gewicht. Dit zorgt ervoor dat geen enkel bedrijf te veel invloed heeft op de indexstand.

De samenstelling van de BEL 20 wordt jaarlijks opnieuw beoordeeld en kan daardoor variëren. De selectie van bedrijven gebeurt elk jaar tijdens de eerste handelsdag van maart door NYSE Euronext, op basis van diverse criteria. Enkele voorbeelden van bekende bedrijven die deel uitmaken van de BEL 20 zijn AB Inbev, Belgacom / Proximus, Bpost en ING.

Als je besluit te investeren in BEL 20 aandelen, kies je voor een belegging in bedrijven met een stabiele marktpositie. Hieronder enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • De maximale weging binnen de BEL 20 is op dit moment 12 procent.
 • De inhoud van de index kan jaarlijks flink wijzigen.
 • Je investering is gericht op grote, verhandelde bedrijven binnen België.
 • Door te investeren in de BEL 20 spreid je je risico over meerdere bedrijven, wat kan bijdragen aan een stabielere beleggingsportefeuille.

Welke aandelen kopen?

De vraag “welke aandelen kopen?” vereist grondig onderzoek, afhankelijk van je specifieke interesses en doelen. Om je te helpen bij het kiezen van aandelen, zijn hier enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 • Actuele waardering: Kijk naar de huidige waardering van aandelen en vitaal de koers-winstverhouding.
 • Sectoren: Kies sectoren waarin je geïnteresseerd bent en waar je kennis van hebt.
 • Risicotolerantie: Denk na over hoeveel risico je bereid bent te nemen met de aandelen waarin je wilt investeren.
 • Dividend vs. koerswinst: Beslis of je graag een dividend wilt ontvangen of dat je liever een optimale koerswinst nastreeft.

Houd rekening met de marktomstandigheden, zoals inflatie, die invloed kunnen hebben op de prestaties van aandelen.

Naast bovenstaande punten, is het belangrijk om je investeringen te spreiden over verschillende sectoren om potentiële verliezen in één sector te compenseren met winsten in een andere. Hier zijn enkele voorbeelden van beleggingsproducten en -strategieën die je portefeuille kunnen diversifiëren:

 • Obligaties: Investeer in obligaties om stabiliteit toe te voegen aan je aandelenportefeuille.
 • ETF’s: Exchange-traded funds (ETF’s) bieden blootstelling aan een brede reeks sectoren en bedrijven, wat helpt bij het spreiden van je investeringen.
 • Fundamentele en technische analyse: Gebruik fundamentele analyse om de onderliggende waarde van bedrijven te beoordelen en technische analyse om trends en koerspatronen te identificeren.
 • Beleggingsfondsen: Investeer in beleggingsfondsen die een diversificatie van aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten bieden.
 • Opties en derivaten: Handel in opties en derivaten om je portefeuille verder te diversifiëren en bescherming te bieden tegen marktvolatiliteit.
 • Commodities: Overweeg te investeren in zilver, olie en andere grondstoffen om je spreiding en waardeontwikkeling verder te verbeteren.

Aandelen kopen voor beginners

Aandelen kopen kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien, vooral nu de spaarrente erg laag is. Als beginner is het belangrijk om enkele stappen te volgen en rekening te houden met een aantal tips.

 • Wees geduldig en realistisch: Beleggen in aandelen is een langetermijnstrategie, dus verwacht geen enorme winsten op korte termijn. Sta open voor de mogelijkheid dat de waarde van je aandelen kan dalen.
 • Kies de juiste broker: Er zijn diverse online brokers waar je aandelen kunt kopen. Vergelijk de kosten, diensten en reputatie om een goede keuze te maken.
 • Doe goed onderzoek: Voordat je gaat beleggen in aandelen, is het belangrijk om te weten in welke sector en bedrijf je wilt investeren. Lees je in over de financiële situatie en toekomstplannen van het bedrijf om te beoordelen of het een goede investering is.
 • Diversifieer je portefeuille: Beleg niet al je geld in één aandeel of sector. Spreid je investeringen over verschillende bedrijven en sectoren om het risico te spreiden. Een goede balans tussen groeiaandelen en waardeaandelen kan je portefeuille minder volatiel maken.
 • Let op de kosten: Houd rekening met transactiekosten, beheerkosten en eventuele belastingen die je moet betalen als je winst maakt op je aandelen. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden om je rendement te optimaliseren.

Apple aandelen kopen

Apple staat bekend om haar innovatieve en populaire producten, zoals de iPhone, iPad en Mac-systemen. Investeren in Apple betekent investeren in een sterk en divers bedrijf. In dit gedeelte leer je meer over Apple en hoe je Apple-aandelen kunt kopen.

Apple aandelen kopen

Belangrijk om te weten:

 • Apple is een technologiebedrijf dat zich in de loop der jaren diversifieert.
 • Naast de bekende producten biedt Apple ook verschillende diensten aan, zoals iCloud, Apple Pay, Apple Music en Apple TV+.
 • Een Apple-aandeel levert je ook een (bescheiden) dividend op.

Het kopen van Apple-aandelen:

 1. Analyseer het bedrijf: Leer zoveel mogelijk over het bedrijf, de markt en de concurrentie alvorens te investeren.
 2. Kies een online broker: Selecteer een online broker die Apple-aandelen aanbiedt. Let bij het kiezen op de gebruiksvriendelijkheid en kosten van het platform.
 3. Open een account: Bij de gekozen broker open je een account en stort geld om te kunnen beleggen.
 4. Plaats de order: Zoek naar het Apple-aandeel onder de ticker ‘AAPL’, en geef aan hoeveel aandelen je wilt kopen.

Overige tips bij het beleggen in Apple:

 • Houd rekening met de kosten: Vermijd hoge kosten door een broker met lage tarieven te kiezen.
 • Houd de koers in de gaten: De koers van het Apple-aandeel kan fluctueren, dus het is goed om je investering in de gaten te houden.
 • Beleg met een lange termijn visie: Beleggen in Apple wordt gezien als een langetermijninvestering, dus verwacht niet direct enorme winsten. Geduld is belangrijk bij het beleggen in dit soort aandelen.

Colruyt aandelen kopen

Als je geïnteresseerd bent in het investeren in Colruyt aandelen, is dit een goed moment om te overwegen om dit te doen. Deze aandelen staan bekend om hun lage volatiliteit en het aantrekkelijke dividend, wat ze vooral interessant maakt voor waardebeleggers.

Colruyt aandelen

Colruyt Group is niet alleen de bekende supermarktketen, maar omvat ook andere ondernemingen zoals Bio-Planet, DreamLand, OKay en kledingwinkel Zeb. Als je investeert in Colruyt aandelen, investeer je in een solide groep die sinds 1928 bestaat en haar marktpositie heeft versterkt door de jaren heen met diverse nieuwe aanwinsten.

Laten we naar enkele belangrijke punten over de Colruyt aandelen kijken:

 • Lage volatiliteit: Door de sector van consumentengoederen waarin Colruyt actief is, staat het aandeel bekend om zijn lage volatiliteit. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele investering.
 • Aantrekkelijk dividend: Colruyt aandelen staan bekend om hun betrouwbare dividend, met een rendementspercentage van op dit moment meer dan 2,7%. Dit maakt de aandelen aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten uit hun investeringen.

Vóór je besluit om te investeren in Colruyt aandelen, is het belangrijk om je goed te informeren. Houd de actuele beurskoers in de gaten en hou rekening met eventuele risico’s die beleggen met zich meebrengt. Bepaal of Colruyt aandelen passen binnen jouw beleggingsdoelen en zoek indien nodig professioneel advies van een financieel adviseur.

Dus als je denkt dat Colruyt aandelen passen binnen jouw beleggingsstrategie, ga ervoor! Beleggen kent altijd risico’s, maar het investeren in een solide groep met een betrouwbaar dividend kan zeker een waardevolle toevoeging zijn aan jouw beleggingsportefeuille.

Tesla aandelen kopen

Tesla is een belangrijk merk in de elektrische voertuigensector en heeft zich ook op andere gebieden ontwikkeld, zoals duurzame energieproductie. Bij het kopen van Tesla aandelen beleg je in de toekomst van deze industrieën.

Tesla aandelen kopen

Hieronder vind je enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het kopen van Tesla aandelen.

 • Divers bedrijfsaanbod: Naast elektrische auto’s biedt Tesla ook producten aan zoals zonnedaken, energieopslagsystemen voor huishoudens en elektriciteitsnetten. Beleggen in Tesla betekent ook beleggen in deze innovatieve producten.
 • Onderdeel van de S&P 500 index: De Tesla aandelen maken deel uit van de S&P 500 index, wat betekent dat het één van de 500 grootste en belangrijkste Amerikaanse bedrijven is. Dit kan als een positief teken worden gezien voor de stabiliteit en prestaties van het bedrijf op de lange termijn.
 • Innovatieve technologieën: Tesla blijft investeren in nieuwe technologieën zoals de Cybertruck en Auto-Pilot. Dit toont aan dat het bedrijf vooruitdenkt en zich blijft ontwikkelen om concurrerend te blijven in de markt.

Om Tesla aandelen te kopen, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen en een betrouwbare broker te vinden die bij je past. Let bij het kiezen van een broker op zaken als kosten, gebruiksgemak van het platform, klantenservice en de beschikbaarheid van educatieve middelen. Het begrijpen van de markt en het hebben van een goede beleggingsstrategie is ook essentieel om succesvol te zijn bij het kopen en verkopen van aandelen.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik het beste aandelen kopen?

Bij het kiezen van een platform voor het kopen van aandelen, is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare broker met een ruim aanbod aan aandelen en lage kosten. Door je kosten laag te houden, kun je een beter rendement behalen met je beleggingen.

Hoe werken aandelen?

Als je in aandelen belegt, word je mede-eigenaar van het bedrijf waarin je investeert. De aandelenkoers wordt meestal beïnvloed door de prestaties van dat bedrijf. Als een bedrijf dividendaandelen uitgeeft, betekent dit dat een deel van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Hoe kan ik Club Brugge aandelen kopen?

Club Brugge, de Belgische voetbalclub, maakte plannen in 2023 om naar de beurs te gaan, maar de plannen zijn uitgesteld. Op dit moment is het niet mogelijk om aandelen van Club Brugge te kopen, maar dit kan in de toekomst veranderen.

Kun je een deel van een aandeel kopen?

Hoewel aandelen in principe volledig worden gekocht, zijn er ook zogenaamde fractionele aandelen. Hiermee kunnen beleggers delen van aandelen kopen. Dit maakt het toegankelijker voor kleinere beleggers om te investeren in grote, gerenommeerde en dure aandelen, zoals Amazon.

Waar moet je op letten bij het kopen van aandelen?

Bij het kopen van aandelen moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de huidige waardering van het aandeel. Als een aandeel overgewaardeerd is, kan het verstandiger zijn om te wachten op een beter moment om te kopen. Verder is het belangrijk om te kiezen tussen groeiaandelen en waardeaandelen, afhankelijk van je eigen beleggingsstrategie en doelen.