Geldreserve

Een zogenaamde geldreserve staat in de praktijk bekend als één van de meest flexibele manieren om geld te lenen. Voor heel wat mensen geldt dat ze er in de praktijk voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten wanneer ze geld willen lenen. Dat is het gevolg van het feit dat een dergelijk krediet niet alleen heel wat zekerheden met zich meebrengt, bovendien staat ook de rente op die lening er uiteraard om bekend zeer voordelig te zijn. Dit gezegd hebbende heeft één van de belangrijkste nadelen van een persoonlijke lening betrekking tot de zeer strikte voorwaarden die eraan verbonden zijn. Voor veel mensen biedt een geldreserve dan ook een interessanter alternatief.

geldreserve
Wat is een geldreserve.

Wanneer er sprake is van een geldreserve beschik je over de mogelijkheid om een bepaald bedrag in min te gaan op je bankrekening. Standaard is het in de praktijk zo dat je bij onder nul gaan geconfronteerd wordt met een ongeoorloofde debetstand die zo snel mogelijk moet worden aangezuiverd. Tot het moment dat dit is gebeurd wordt de bankrekening in kwestie immers geblokkeerd waardoor er geen betalingen meer van kunnen worden uitgevoerd. Indien er sprake is van een bepaald geldreserve kan je geoorloofd een bepaald bedrag onder nul gaan op je rekening. 

Wat is een geldreserve?

Laten we in eerste instantie even kijken naar de exacte werking waarvan sprake is bij een geldreserve. Net zoals bij een andere lening is het zo dat er hiervoor een kredietovereenkomst dient te worden afgesloten. In vergelijking met een persoonlijke lening is het echter zo dat er niet éénmalig een bepaald bedrag zal worden uitbetaald op je zichtrekening waar je vervolgens één of meerdere kopen mee kan doen. In plaats daarvan is het zo dat er een kredietlijn wordt gecreëerd die het mogelijk maakt om een bepaald bedrag in min te gaan op de bankrekening waarover je beschikt. 

Staat er op een bepaald ogenblik dus met andere woorden nog maar 100 euro op je bankrekening en moet je een betaling uitvoeren voor een bedrag van 250 euro? Beschik je daarbij over een aangevraagde geldreserve van laat ons zeggen 2.000 euro? Dan kan je die betaling alsnog uitvoeren. Je dient er wel rekening mee te houden dat er op het bedrag dat je in min gaat bepaalde kosten zullen worden aangerekend. Deze kosten staan erom bekend vrij hoog te zijn gelegen. 

Het opnemen van geld door middel van een geldreserve is mogelijk tot op het ogenblik dat de aangevraagde limiet is bereikt. In het hierboven aangehaalde voorbeeld is de limiet 2.000 euro. Dit betekent dat je maximaal tot 2.000 euro in min kan gaan. Wanneer dit plafond is bereikt zullen er dus wederom geen betalingen meer van de bankrekening in kwestie kunnen worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor bankkaartbetalingen die je probeert uit te voeren. 

Wat is het verschil met een kaskrediet?

Vaak kan er in de praktijk worden vastgesteld dat de benamingen geldreserve en kaskrediet door elkaar worden gebruikt. Dit schept het vermoeden dat beide financiële producten hetzelfde zijn. Dat deze verwarring bestaat hoeft niet te verbazen, want de werking van een geldreserve en een kaskrediet is inderdaad sterk gelijklopend. Vaak is het dan ook zo dat het enige merkbare verschil is terug te vinden in het bedrag dat precies kan worden geleend. Bij een kaskrediet is het bijvoorbeeld zo dat je vaak aanzienlijk grotere bedragen kan lenen dan bij een geldreserve het geval is. Bovendien is het zo dat er vooral sprake is van een kaskrediet wanneer het een zakelijke geldreserve betreft. 

Voor wie is het interessant? 

Op het ogenblik dat je persoonlijk geld wil lenen zal je voor jezelf de keuze moeten maken of je daarbij vooral geld wil kunnen lenen tegen een zo laag mogelijke kostprijs of je vooral een lening tegen zo flexibel mogelijke voorwaarden wenst te kunnen bekomen. Dat is een belangrijk verschil. Beide zaken gaan immers in de praktijk helemaal niet goed samen. Wil je graag zo voordelig mogelijk geld kunnen lenen? Dan zal je daarbij genoegen moeten nemen met zeer lineaire voorwaarden. In dat geval is het afsluiten van een standaard, persoonlijke lening wellicht de beste keuze. 

Ondanks het feit dat veel mensen in de praktijk sterk gebaat kunnen zijn met het afsluiten van de voordeligste lening moet het gezegd dat velen toch eerder de voorkeur geven aan wat meer flexibiliteit. Indien dat ook geldt voor jou kan de keuze voor het afsluiten van een reserve met zekerheid heel wat interessanter zijn. Op deze manier kan je extra geld opvragen wanneer je daar behoeften aan hebt en kan je ook naar hartenlust extra terugbetalingen uitvoeren zonder dat je daarbij geconfronteerd wordt met extra kosten of een boete. Dit gezegd hebbende dien je er alleen rekening mee te houden dat een geldreserve in de praktijk best een hoog JKP met zich meebrengt. 

Hoeveel geldreserve kan je krijgen?

Hoeveel geldreserve je exact kan verkrijgen wordt bepaald door verschillende zaken. In eerste instantie moet er rekening worden gehouden met de vooropgestelde limieten van de kredietverstrekker waar je een beroep op wenst te doen. In grote lijnen zal je in de praktijk vast kunnen stellen dat er bij het aanvragen van een geldreserve een bedrag kan worden aangevraagd welke is gelegen tussen de 1.000 en echt maximaal 10.000 euro. Het maximale bedrag dat kan worden aangevraagd kan ook zeker lager zijn gelegen. Let hier dus goed voor op. 

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat de reserve onder de noemer valt van de kredieten. Je gaat immers een bepaalde schuld aan bij een financiële instelling die uiteraard op een zeker ogenblik terugbetaald moet kunnen worden. Omwille van deze reden zal er door de bank of andere financiële instelling in kwestie altijd een kredietonderzoek worden uitgevoerd. Dit onderzoek moet aan het licht brengen welk inkomen je hebt evenals welke vaste kosten daar tegenover staan. Aan de hand van dit onderzoek zal er vervolgens worden bepaald of er een geldreserve kan worden bekomen en indien ja voor welk bedrag deze maximaal kan worden afgesloten. 

Geldreserve verhogen, kan dat?

Wanneer je al over een bepaalde reserve beschikt is het best mogelijk dat je er op een zeker ogenblik achter zal komen dat deze bijvoorbeeld niet langer voldoende is. Je geldreserve verhogen kan in een dergelijke situatie de meest logische keuze zijn. Ondanks het feit dat dit inderdaad logisch zou zijn moet het gezegd dat dit in de praktijk niet zomaar mogelijk is. Vergelijkbaar als bij het afsluiten van een nieuwe lening is het namelijk zo dat je er bij een aanvraag om geldreserve te verhogen een nieuw kredietwaardigheidsonderzoek dient te gebeuren.

geldreserve verhogen
Geldreserve verhogen.

Met andere woorden, de kredietverstrekker van de reserve zal door middel van een dergelijk onderzoek moeten nagaan of er nog voldoende marge beschikbaar is binnen je financiële situatie om de geldreserve te kunnen verhogen. Is dat niet het geval? Dan zal de verhoging je helaas worden geweigerd. 

Wil je een afkeuring voor je geldreserve verhogen voorkomen? Dan kan het de moeite waard zijn om op voorhand even je financiële situatie grondig onder de loep te nemen. Alleen op die manier is het immers mogelijk om te bepalen of je nog over extra mogelijkheden beschikt om een grotere lening aan te kunnen gaan. Blijkt uit jouw onderzoek dat dit niet het geval is? Dan heeft het wellicht ook geen zin om de verhoging aan te vragen. Je kan je situatie of probleem uiteraard wel altijd even bespreken met een kredietverstrekker.

Hoe dan ook, hoe groter de geldreserve en hoe dichter je tegen haar plafond of limiet aanleunt, des te meer kosten je daarvoor dient te betalen. Het spreekt voor zich dat ook dit een zeer belangrijk aandachtspunt is om bij stil te blijven staan. 

Hoe gebeurt de terugbetaling?

De manier waarop de terugbetaling bij een standaard, persoonlijke lening dient te gebeuren spreekt uiteraard voor zich. Het lineaire verloop zorgt er bij deze kredietvorm voor dat het van bij het afsluiten van de lening duidelijk is hoe de terugbetaling dient te gebeuren en welke bedragen daar exact elke maand mee gepaard gaan. Bovendien is het zo dat je bij een persoonlijke lening ook altijd precies weet wanneer het einde van de krediettermijn is bereikt. Indien je hebt gekozen voor het afsluiten van een geldreserve is er van dit alles geen sprake.

Wanneer je een bepaald kaskrediet hebt aangevraagd is het zo dat je dus over de mogelijkheid beschikt om een zeker bedrag in min te gaan op je bankrekening. De kosten die je daarvoor betaalt worden bepaald aan de hand van het opgevraagde bedrag. Ga je dus met andere woorden helemaal niet onder nul? Dan zal je geen kosten voor de geldreserve moeten betalen. Hang je steevast tegen het plafond aan van de aangevraagde geldreserve? Dan zal je daar de meeste kosten voor betalen. 

Ondanks het feit dat de geldreserve zich kenmerkt door haar enorme flexibiliteit betekent dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet dat er helemaal niets moet worden afgelost. Vanuit de kredietverstrekker worden er op dit vlak steevast bepaalde eisen opgelegd. Het bedrag dat exact moet worden afgelost elke maand kan op twee manieren worden bepaald, namelijk:

  • Er kan sprake zijn van een bepaald, vast bedrag welke moet worden afbetaald;
  • Het bedrag kan worden bepaald aan de hand van het opgevraagde bedrag; 

Eigenlijk is de term aflossing bij een geldreserve niet helemaal correct. Je moet er eigenlijk gewoon voor zorgen dat er maandelijks een bepaald bedrag aan de reserve wordt toegevoegd. Is dat het geval? Dan kan deze achteraf eigenlijk perfect gewoon terug opnieuw worden opgevraagd. 

Volledige terugbetaling geldreserve

In principe is het zo dat een geldreserve wordt aangevraagd zonder dat er daarbij sprake is van een vastgestelde looptijd. Dit betekent in theorie dat je ze eigenlijk zo lang in stand kan houden als je wil en als de kredietverstrekker toestaat. Dit is echter niet helemaal correct. 

Vanuit de overheid zijn er immers bepaalde zaken bepaald waar je bij het aanvragen van een kaskrediet altijd rekening mee dient te houden. Je bent bijvoorbeeld wettelijk verplicht om eens in de zoveel tijd de volledige geldreserve recht te zetten. Dit betekent dat ze een nulsaldo dient te vertonen. Wanneer dit exact het geval dient te zijn is afhankelijk van de hoogte van de geldreserve. Hierbij wordt er op moment van schrijven een onderscheid gemaakt tussen:

  • Een geldreserve tot aan een bedrag van 3.000 euro;
  • Een geldreserve van een bedrag boven de 3.000 euro;

Heb je gekozen voor een bescheiden geldreserve waarbij dus met andere woorden sprake is van een geldreserve van maximaal 3.000 euro? Dan zorgt dat ervoor dat je verplicht bent om minstens één keer per jaar een nulsaldo te realiseren. Met andere woorden, minstens op één moment in het jaar moet de volledige reserve zijn aangevuld. Is er sprake van een aangevraagde geldreserve van meer dan 3.000 euro? Dan dient deze slechts één keer in de vijf jaar een nulsaldo te vertonen. 

Let op! De bank brengt je in principe altijd op de hoogte wanneer het moment waarop een nulsaldo moet worden gerealiseerd dichterbij komt. Dit gebeurt echter doorgaans slechts ongeveer 2 maanden op voorhand. Dit kan kort zijn wanneer er sprake is van een opgevraagde geldreserve van meer dan 3.000 euro. Dit zelf bijhouden kan dan ook in de praktijk zeker een interessante keuze zijn.  

Hoe een geldreserve aanvragen?

Ben je overtuigd van de werking van een geldreserve en wens je deze aan te vragen? Dan is dat vrij eenvoudig mogelijk. Er zijn op de markt heel wat verschillende partijen terug te vinden die een dergelijke kredietmogelijkheid aanbieden. Je kan hiervoor terecht bij je vaste bank, maar het is ook mogelijk om ervoor te kiezen om een geldreserve bij een andere financiële instelling aan te vragen. De optie waar jij in de praktijk voor zal kiezen zal altijd worden bepaald aan de hand van je persoonlijke verwachtingen evenals de vergelijking die je mogelijks hebt uitgevoerd. 

geldreserve aanvragen
Aanvragen van geldreserve.

Eenmaal je een kredietverstrekker hebt gevonden waarbij je de geldreserve wenst aan te vragen dien je het gewenste maximale kredietbedrag te bepalen. Hou er rekening mee dat er op dit vlak een onderscheid moet worden gemaakt tussen bedragen tot aan 3.000 euro en bedragen boven de 3.000 euro. Dat is vooral het gevolg van het verschil in verplichte nulstelling waar bij beide kredieten sprake van is. Verdiep je grondig in de verschillen die gelden tussen deze twee opties om verrassingen te voorkomen.

Voordat de geldreserve al dan niet zal worden toegekend zal de kredietverstrekker in kwestie altijd een kredietcontrole uitvoeren. Om deze controle ten gronde uit te kunnen voeren zal je een aantal loonstroken (doorgaans minstens 3) moeten aanleveren. Bovendien wordt ook vaak gevraagd om de rekeninguittreksels die duidelijk maken dat de lonen ook daadwerkelijk zijn uitbetaald wanneer het gaat om bijvoorbeeld een zelfstandige ondernemer.

Er zal door de kredietverstrekker verder ook worden gecontroleerd welke vaste lasten er reeds bestaan en welke lopende kredieten er zijn. De resultaten van dit onderzoek zullen duidelijk maken of het afsluiten van een geldreserve voor jou tot de mogelijkheden behoort of niet en indien ja voor welk maximaal bedrag dat dan kan zijn. 

Geldreserve en de zwarte lijst

Zoals reeds verschillende malen verspreid over deze pagina aangehaald is het van belang om je bewust te zijn van het feit dat een geldreserve ook een vorm van lening is. Dit zorgt ervoor dat het afsluiten ervan niet mogelijk is wanneer je op de zwarte lijst staat. Een vermelding op de zwarte lijst betekent namelijk niet alleen dat er sprake is van een bepaalde schuld, maar ook dat deze niet (volgens de afgesproken voorwaarden) wordt afbetaald.

Wanneer je op de lijst staat is het kredietverstrekkers niet langer toegestaan om een lening aan je te verstrekken. Dit geldt dus ook voor het afsluiten van een geldreserve. Omdat een dergelijke reserve wordt gekoppeld aan een bankrekening kan je hiervoor ook niet terecht bij alternatieve financiële instellingen. 

Voordelen van geldreserve 

De geldreserve is een ontzettend populaire kredietvorm die door de jaren heen eigenlijk ook alleen maar aan populariteit heeft gewonnen. Dat kan mogelijks ook een beetje vreemd lijken, want de kosten die van toepassing zijn toch heel wat hoger gelegen dan bij een persoonlijke lening het geval is? Dat is zeker juist. Dit gezegd hebbende dien je er wel rekening mee te houden dat je in ruil voor dat aanzienlijk hoger gelegen JKP kan rekenen op uiterst flexibele voorwaarden.

In tegenstelling tot bij een persoonlijke lening maakt een geldreserve het dan ook mogelijk om reeds afbetaalde bedragen terug op te vragen. Dit kan je gedurende de looptijd van het krediet gewoon naar hartenlust doen zonder dat je, je daarvoor hoeft te verantwoorden. 

Dat de geldreserve een ontzettend flexibele kredietvorm is blijkt eveneens uit de manier waarop de kosten worden aangerekend. Maak je bijvoorbeeld geen gebruik van de reserve doordat de stand van je rekening in het groen blijft? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je geen kosten zal moeten betalen. Je betaalt bij dit krediet dus slechts voor dat bedrag waar je werkelijk gebruik van maakt. 

Voor heel wat mensen geldt dat ze het moeilijk hebben om een bepaalde reserve aan te leggen om zich te kunnen wapenen tegen onverwachte, hoge kosten. Wanneer er zich dan een dergelijke situatie voordoet spreekt het voor zich dat dit meteen als gevolg kan hebben dat de personen in kwestie met financiële problemen worden geconfronteerd. Dat kan niet de bedoeling zijn. Indien je hebt gekozen voor het afsluiten van een geldreserve beschik je altijd over een bepaalde financiële buffer. Let wel, zorg er altijd voor dat je een mogelijkheid ziet om deze terug recht te zetten.

Nadelen van geldreserve 

De flexibiliteit waar je op kan rekenen is het belangrijkste voordeel, maar tevens ook het voornaamste nadeel dat eraan verbonden is. Dat klinkt natuurlijk erg verwarrend, maar in de praktijk valt dit eigenlijk best eenvoudig te verklaren. De flexibiliteit is enerzijds de voornaamste reden waarom veel mensen een geldreserve prefereren boven een persoonlijke lening. Dit gezegd hebbende is het net die flexibiliteit die ervoor zorgt dat het JKP, het jaarlijkse kostenpercentage bij een geldreserve heel wat hoger is gelegen ten opzichte van de persoonlijke lening. 

Kiezen voor geld lenen door middel van een reserve zorgt er in de praktijk voor dat je dus een aanzienlijk hogere intrest of rente zal moeten betalen dan wanneer je zou kiezen voor een persoonlijke lening. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je een zeer belangrijk deel van deze kosten zelf in de hand hebt. Indien je niet de hele tijd tegen je limiet aanleunt en het opgevraagde kredietbedrag met andere woorden binnen de perken houdt kan je daardoor heel wat kosten besparen. Mede omwille van deze reden is de nulstelling of het nulsaldo ook in het leven geroepen. 

Doordat de geldreserve in tegenstelling tot bijvoorbeeld de persoonlijke lening niet over een vaste einddatum beschikt is het bovendien ook zo dat je het risico loopt om blijvend geconfronteerd te worden met de hoge intrest die erop wordt aangerekend. Je doet er dus met andere woorden altijd goed aan om voor jezelf een bepaalde einddatum in het vooruitzicht te stellen waarop je graag je geldreserve zou willen opzeggen. Zo voorkom je dat je met een eindeloos krediet te maken krijgt.

Cetelem geldreserve

De Cetelem geldreserve is een soort van financiële reserve die wordt gekoppeld aan een Cetelem Maestro kaart. Voor deze kredietmogelijkheid van Cetelem geldt dat je ze af kan sluiten voor een bedrag variërend van 1.250 tot maximaal 5.000 euro. Het JKP waarvan sprake is wordt voor een groot deel beïnvloed door het reservebedrag waarvoor je kiest. Hier dien je dus alvast rekening mee te houden. De reserve is uiteraard doorlopend beschikbaar op de markt wat ervoor zorgt dat je altijd (binnen de vooropgestelde limieten uiteraard) over de mogelijkheid beschikt om belangrijke kopen te doen, zelfs wanneer je zelf op dat moment niet voldoende financiële middelen hebt. 

Bij het afsluiten van de Cetelem geldreserve krijg je toegang tot een online, persoonlijke webruimte van waaruit verschillende handelingen kunnen worden uitgevoerd. Zo krijg je hier uiteraard een duidelijk beeld van de verrichte transacties met de geldreserve en is het mogelijk om geld over te maken naar jouw bankrekening. In deze online omgeving is het bovendien eveneens mogelijk om bijvoorbeeld een hoger kredietbedrag aan te vragen wanneer je daar behoeften aan hebt. 

Naarmate je van de reserve hebt afgelost zal je kunnen vaststellen dat er terug meer financiële middelen voor jou beschikbaar zijn om te benutten. Hou er rekening mee dat er door Cetelem altijd een maximale aflossing wordt bepaald op basis van de gewenste reserve. Het is mogelijk om minder terug te betalen, maar de minimale aflossing moet wel elke maand 25 euro bedragen. 

Beobank geldreserve

De Beobank geldreserve maakt het mogelijk om op een uitermate flexibele manier geld te lenen. Door middel van deze reserve kan je dan ook naar hartenlust en wanneer je daar echt behoeften aan hebt geld lenen. Deze flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt doordat er een kredietlijn op een bankrekening wordt geopend. Heb je dus op een zeker ogenblik onverwachte kosten? Dan kan je als het ware op een geoorloofde manier een bepaald bedrag in min gaan op je bankrekening. Dit voor alle duidelijkheid zonder dat je je daarvoor telkens hoeft te verantwoorden waarom dit het geval is. 

De Beobank geldreserve kan worden afgesloten voor bedragen gaande van 625 tot maximaal 5.000 euro. Je dient er bij het aanvragen van deze reserve rekening mee te houden dat je minstens elke maand de zogenaamde debet intresten moet terugbetalen. Voor deze intresten geldt dat ze uiteraard steevast worden bepaald op basis van het kredietbedrag dat je op dat moment hebt opgevraagd. Het is naar eigen inzicht en mogelijkheid uiteraard altijd mogelijk om nog meer af te lossen wanneer je dat wenst. Bij het aanvragen van de Beobank geldreserve zal er door Beobank samen met jou worden onderzocht voor welk bedrag deze kredietopening maximaal kan worden toegestaan. 

Cofidis geldreserve

Indien je kiest voor het gebruik van de Cofidis geldreserve kan je de som geld die je ontvangt op twee verschillende manieren benutten. In eerste instantie kan je ervoor kiezen om een gedeelte van het bedrag van de geldreserve over te maken naar je zichtrekening, maar daarnaast is het ook mogelijk om betalingen uit te voeren door middel van de aan de kaart gekoppelde kredietopening. Het is mogelijk om het geld in één keer op te nemen, maar je kan ze ook in stukken opvragen naargelang jouw wensen. 

De Cofidis geldreserve kenmerkt zich door precies die flexibiliteit waar je als kredietnemer bij een geldreserve behoeften aan hebt. Dit betekent dat je over heel wat handige hulpmiddelen komt te beschikken om de volledige controle over jouw reserve te kunnen houden. Zo kan je een keuze maken uit verschillende terugbetalingsformules, is het mogelijk om aanvullende terugbetalingen te doen zonder dat daar extra kosten voor worden aangerekend en ga zo maar door.

Ben je van plan om de MyLine geldreserve van Cofidis aan te vragen? Hou er dan uiteraard rekening mee dat er daarbij sprake is van een zogenaamde nulstellingstermijn. Deze zorgt ervoor dat je altijd tegen een bepaalde datum de geldreserve moet hebben rechtgezet. Althans voor even. 

Veelgestelde Vragen

Wat is een geldreserve? 

Met een geldreserve wordt het mogelijk gemaakt om onder nul te gaan op je bankrekening. Het betreft hier een zeer flexibele kredietvorm waarmee je als het ware geld leent zonder de benodigde som telkens opnieuw te moeten verantwoorden. 

Is geldreserve een lening?

Het bedrag dat je onder nul staat bij een geldreserve wordt verstrekt door de bank of andere financiële instelling waardoor ze aangemerkt wordt als een lening. Dit betekent ook dat er altijd specifieke kredietvoorwaarden op van toepassing zijn! 

Waar kan ik een geldreserve aanvragen? 

Een geldreserve kan je aanvragen bij één van de banken waarbij je over een zichtrekening beschikt. Een geldreserve vereist een betaalrekening omdat je over de mogelijkheid moet beschikken om onder nul te kunnen gaan. De meeste banken bieden deze kredietvorm aan.

Hoe werkt Cofidis geldreserve? 

De Cofidis geldreserve formule luistert naar de naam ‘MyLine’. Dit is een kredietlijn welke op elk moment beschikbaar is. Het bedrag waarvoor de Cofidis geldreserve kan worden afgesloten is gelegen tussen de 500 en 10.001 euro.