Reisverzekering

Reisverzekering afsluiten
Reisverzekering vergelijken.

Wanneer je een reis hebt geboekt spreekt het voor zich dat je daar altijd op de meest optimale wijze van zal willen kunnen genieten. In het merendeel van de gevallen lukt dat ook, maar er zijn helaas ook uitzonderingen. Soms kan je voor aanvang van je reis of zelfs tijdens je vakantie immers geconfronteerd worden met onvoorziene situaties die je reisplannen zomaar danig in de war kunnen sturen.

Het afsluiten van een reisverzekering kan er op dit vlak echter voor zorgen dat de impact van deze onverwachte situaties binnen de perken zal blijven. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Ontdek alles over de reisverzekering hier op deze pagina. 

Wat is een reisverzekering?

In eerste instantie lijkt het ernaar uit te zien dat een reisverzekering één enkele verzekering is. In de praktijk is het echter zo dat ze een verzameling van verzekeringen of dekkingen is. Voor reisverzekeringen geldt dan ook dat ze in de praktijk steevast bestaan uit vier verschillende onderdelen. Deze onderdelen bespreken we hieronder graag wat meer in detail.

1.) Bijstand aan personen 

In eerste instantie is er de bijstand aan personen dekking die deel uitmaakt van een reisverzekering. Voor deze dekking geldt dat ze in heel wat verschillende situaties tussenkomst kan verlenen. Meer concreet gaat het hierbij dan om de onderstaande:

 • Wanneer er zich een ongeval voordoet in het buitenland;
 • Indien je (ernstig) ziek wordt in het buitenland; 
 • Wanneer een direct familielid in eigen land plots erg ziek is geworden;

Het afsluiten van een reisverzekering zorgt ervoor dat je automatisch bent ingedekt tegen de risico’s die ziekte, ongeval en / of een mogelijks overlijden met zich mee kunnen brengen. Heb je ervoor gekozen om een gezinspolis af te sluiten? Dan is het zo dat doorgaans alle inwoners van de woning automatisch zijn meeverzekerd. Dit geldt dan bijvoorbeeld ook voor de achterkleinkinderen evenals voor de overgrootouders.

2.) Bijstand aan voertuigen of pechverhelping 

In menig aantal reisverzekeringen die op de markt worden aangeboden is ook een bijstand aan voertuigen of pechverhelping dekking inbegrepen. Deze dekking kan zelfs nog ruimer worden opgevat. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat er bijstand wordt verleend aan de passagiers van het voertuig en kan er een vervangwagen ter beschikking worden gesteld. Ook het bewaken van een voertuig dat moet gerepatrieerd worden kan hierin inbegrepen zijn. 

Let op! Deze bijstand aan voertuigen en pechverhelping wordt in de praktijk zeer vaak aangeboden als optionele dekking. Dit betekent dat ze dan niet standaard deel uitmaakt van de dekkingen die worden aangeboden door je reisverzekering. Is ze alleen als optie beschikbaar? Dan spreekt het voor zich dat ze ook een invloed zal hebben op de verzekeringspremie. 

3.) De annulatiedekking 

Heb je een reis geboekt, maar beschik je onverhoopt toch niet over de mogelijkheid om te vertrekken? Of ben je wel degelijk vertrokken op vakantie, maar heb je jouw reis vroegtijdig moeten onderbreken? In beide gevallen is het mogelijk dat de afgesloten annulatieverzekering of -dekking kan zorgen voor een (gedeeltelijke) tussenkomst in de geleden financiële verliezen. Let wel, dit gebeurt uitsluitend wanneer de annulering voldoet aan de vooropgestelde voorwaarden.

4.) Bagageverzekering 

De vierde en laatste dekking waar je bij een reisverzekering aanspraak op kan maken is de zogenaamde bagagedekking. Deze dekking zorgt voor een tussenkomst wanneer er sprake is van verloren bagage of wanneer er onverhoopt tijdens de reis schade aan je bagage is ontstaan.

Hoe een reisverzekering afsluiten?

Het is niet alleen van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat een reisverzekering eigenlijk bestaat uit verschillende soorten dekkingen of verzekeringen, daarnaast kan deze verzekering ook op twee verschillende manieren worden afgesloten. Het is wat dit betreft dan ook zo dat we een onderscheid dienen te maken tussen de volgende opties:

 • De tijdelijke reisverzekering;
 • De doorlopende reisverzekering;

Voor heel wat mensen geldt dat ze een volledig jaar moeten sparen om uiteindelijk één keer op vakantie te kunnen gaan. Indien dat ook geldt voor jou is het doorgaans niet interessant om ervoor te kiezen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering loopt namelijk het hele jaar door waardoor je er een hoger gelegen premie voor moet betalen. Wanneer je dan slechts één keer een vakantie onderneemt valt de premie simpelweg te hoog uit ten opzichte van het risico dat je loopt. Het afsluiten van een tijdelijke reisverzekering is dan doorgaans veel interessanter. Deze loopt automatisch af aan het einde van jouw vakantie. 

Doorlopende reisverzekering voor meerdere vakanties

Ondanks het feit dat er zeker heel wat mensen zijn die slechts één keer per jaar op vakantie gaan is het natuurlijk zo dat er ook best wel wat mensen voor kiezen om toch verschillende reizen te ondernemen. Het kan hierbij dan niet alleen gaan om een vakantie in de zomer, maar wat bovendien ook te denken van een sprookjesachtige wintervakantie? En dan hebben we het nog niet eens gehad over stedentrips die tussentijds ondernomen kunnen worden. Ben jij ook iemand die ervan houdt om meerdere keren in het jaar naar het buitenland op vakantie te gaan? Dan is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering wellicht (veel) interessanter. 

Waar kan je een verzekering voor je reis afsluiten?

Wil je graag een reisverzekering afsluiten? Dan is het natuurlijk ook van belang om te weten op welke verschillende partijen je hiervoor een beroep kan doen. In principe is het zo dat er op de markt vier verschillende soorten partijen zijn terug te vinden waarbij je een dergelijke verzekering kan afsluiten. Het betreft hier dan meer bepaald de onderstaande partijen:

 • Bij de reisorganisatie waarbij je, je reis of vakantie boekt;
 • Bij een verzekeraar; 
 • Middels je kredietkaart
 • Via een ziekenfonds; 

Ben je van plan om slechts één keer een vakantie te ondernemen dit jaar? Dan kan het, het eenvoudigst zijn om ervoor te kiezen om je reisverzekering gewoon bij de reisorganisatie van je keuze af te sluiten. Controleer hierbij echter wel grondig welke dekkingen er worden aangeboden. Deze zijn immers doorgaans net wat beperkter dan wanneer je zou opteren voor een tijdelijke reisverzekering bij een verzekeraar. 

Voor heel wat mensen geldt dat ze vandaag de dag voor het boeken van een vakantie gebruikmaken van hun creditcard. In dat geval is het altijd raadzaam om even stil te blijven staan bij de exacte reisdekkingen die door deze kaart worden voorzien. Niet zelden is er immers een behoorlijk uitgebreide reisverzekering inbegrepen in het pakket van de creditcard. 

Reisverzekering afsluiten via je ziekenfonds, kan dat?

Wat een verzekering bij een mutualiteit of ziekenfonds betreft is het zo dat de tussenkomst waar je op kan rekenen vaak ontzettend beperkt is. Deze tussenkomst richt zich dan ook doorgaans uitsluitend op de personen die deel uitmaken van het reisgezelschap. Bovendien is het zelfs zo dat er enkel en alleen tussenkomst zal worden verleend wanneer er sprake is van (zeer) dringende gezondheidsredenen. Wees hier dus zeker en vast voorzichtig mee. 

Reisverzekering vergelijken

Indien je een reisverzekering gaat afsluiten is het altijd interessant om hiervoor eerst even een grondige vergelijking uit te gaan voeren. Bij een reisverzekering vergelijken is het zo dat er sprake is van verschillende punten waar je zeker aandacht aan zal willen besteden, namelijk:

 • Betreft het een kortlopende of doorlopende reisverzekering?
 • Welke verschillende soorten dekkingen zijn er inbegrepen? 
 • Hoeveel kosten de mogelijke optionele dekkingen die je nog kan afsluiten?
 • Binnen welk gebied verstrekt de reisverzekering haar dekking(en)? 
 • Hoeveel bedraagt de verzekeringspremie voor de reisverzekering in kwestie? 

Hou je rekening met de hierboven aangehaalde aandachtspunten? Dan zal je naar alle waarschijnlijkheid in een mum van tijd die ene reisverzekering kunnen ontdekken die zowel op vlak van inhoud als op vlak van premie perfect aan je verwachtingen zal weten te voldoen. 

Wat is de voor jou beste reisverzekering?

Bestaat er zoiets als de beste reisverzekering? Jazeker, alleen is het niet zo dat we één specifieke reisverzekering kunnen aanduiden als het beste exemplaar voor elke reiziger. Dat is het gevolg van het feit dat de eisen van potentiële verzekeringnemers best kunnen verschillen. Er zijn in grote lijnen alvast twee zeer belangrijke factoren waar je als mogelijke verzekeringnemer absoluut rekening mee zal willen houden. Het gaat hierbij dan concreet om de onderstaande:

 • Hoeveel keer per jaar ben je van plan om op reis te gaan? 
 • Op welke dekkingen wil je graag kunnen rekenen? 

Ben je van plan om slechts één keer per jaar op vakantie te gaan? Dan kan het afsluiten van een tijdelijke reisverzekering de interessantste keuze zijn. Voor mensen die meerdere reizen binnen hetzelfde jaar ondernemen is de doorlopende verzekering dan weer het interessantst. 

Buiten bovenstaande spreekt het voor zich dat je ook grondig stil zal willen blijven staan bij de dekkingen waar je nood aan hebt. Zo geldt lang niet voor iedereen dat men er automatisch voor kiest om ook een annulatieverzekering af te sluiten, in tegendeel. Hoe uitgebreider de dekkingen van je reisverzekering zijn, des te hoger uiteraard de premie zal komen te liggen. 

Een reisverzekering buiten Europa, wat moet je weten?

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het altijd een goed idee om stil te blijven staan bij het dekkingsgebied van de polis. In eerste instantie is het zo dat er sprake is van twee opties:

 • Een binnenlanddekking die uitsluitend geldt binnen België; 
 • Een Europese dekking waarbij je bent ingedekt in de volledige Europese Unie;

Bovenstaande gezegd hebbende is het zo dat niet iedereen volledig tevreden zal zijn met één van deze twee opties. Wat bijvoorbeeld te denken van mensen die nood hebben aan een buitenlanddekking, maar dan wel aan één die ook geldt buiten Europa? Elk jaar opnieuw zijn er bijvoorbeeld heel wat mensen die richting Noord-Amerika trekken of wat bovendien ook te denken van de Aziatische of Afrikaanse landen? In dat geval zal je moeten kiezen voor een reisverzekering met een dekking buiten Europa. Omdat de kosten voor bijvoorbeeld een mogelijke repatriëring buiten Europa stevig kunnen oplopen ligt ook de verzekeringspremie voor dergelijke reisverzekeringen doorgaans een flink stuk hoger. Hou hier zeker rekening mee. 

AXA reisverzekering 

Indien je een AXA reisverzekering wenst af te sluiten zal het al vrij snel duidelijk worden dat je deze op tal van verschillende manieren af kan sluiten. Het is dan ook zo dat er niet zomaar sprake is van één type reisverzekering, maar wel van drie verschillende opties. Denk hierbij aan:

 • De HORIZON Tijdelijk reisverzekering;
 • De HORIZON Jaarlijks reisverzekering;
 • De PREMIUM Jaarlijks reisverzekering;

Er zijn dus twee verschillende doorlopende reisverzekeringen terug te vinden in het aanbod van AXA. Het is zeer belangrijk om grondig deze twee opties tegenover elkaar af te wegen. Voor de HORIZON Jaarlijks reisverzekering geldt bijvoorbeeld dat ze: 

 • Geldig is voor een reisperiode van max. 90 dagen per reis of 180 dagen op jaarbasis;
 • De medische en hospitalisatiekosten in het buitenland zijn beperkt tot 750.000 euro;

Kies je voor de PREMIUM Jaarlijks AXA reisverzekering? In dat geval is het zo dat je alleen rekening moet houden met een beperking van 180 dagen per reis. Voor de medische evenals de hospitalisatiekosten in het buitenland geldt dat je bij deze verzekering kan rekenen op een ingedekte waarde van 1.250.000 euro. Bedenk dus altijd bij jezelf welke van deze twee AXA reisverzekeringen voor jou de interessantste optie is alvorens er één af te sluiten. 

Tijdelijke AXA reisverzekering 

Buiten de twee doorlopende AXA reisverzekeringen is het eveneens zo dat je kan kiezen voor het afsluiten van de HORIZON Tijdelijk verzekering. Voor deze tijdelijke reisverzekering uit het aanbod van AXA geldt dat ze geldig is voor een beperkte periode van maximum 45 dagen. Hierbij is het zo dat er voor 250.000 euro aan medische evenals hospitalisatiekosten zijn ingedekt. Ben je dus van plan om slechts één keer in het jaar een reis te ondernemen? Dan zal je vast kunnen stellen dat de tijdelijke AXA reisverzekering daarvoor een interessante keuze kan zijn. 

Europ Assistance reisverzekering 

De Europ Assistance reisverzekering staat er algemeen om bekend één van de beste reisverzekeringen te zijn die er op de Belgische markt worden aangeboden. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat je deze verzekering eigenlijk nagenoeg volledig af kan stemmen op jouw noden en wensen. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de tijdelijke verzekering die je kan afsluiten voor één enkele reis. Hierbij is het zo dat je een keuze kan maken tussen:

 • Europ Assistance Tijdelijk;
 • Europ Assistance Tijdelijk Snow;
 • Europ Assistance Tijdelijk Long Trip;

Vooraleer één van de tijdelijke Europ Assistance reisverzekeringen af te sluiten is het zeer belangrijk om even grondig de inhoud van de verschillende verzekeringen te vergelijken en tegenover elkaar af te wegen. Ben je van plan om met een (eigen) voertuig op vakantie te gaan binnen Europa? Dan kan de ‘Tijdelijk Long Trip’ verzekering zeker extra interessant zijn. 

Doorlopende reisverzekering van Europ Assistance 

Het is natuurlijk zeer goed mogelijk dat je van plan bent om vaker dan één keer per jaar op vakantie te gaan. In dat geval kan het niet alleen wenselijk, maar bovendien ook financieel interessant zijn om een doorlopende reisverzekering van Europ Assistance af te sluiten. Deze verzekering dekt alle reizen die binnen het jaar plaatsvinden zolang ze aan de polisvoorwaarden voldoen. Ook hierbij is het zo dat je een keuze moet maken tussen verschillende opties: 

 • De Reisverzekering Light;
 • De Reisverzekering Smart;
 • De Reisverzekering Sport;
 • De Reisverzekering VIP;

Het is in het bijzonder van belang om rekening te houden met de maximaal toegestane duur van een vakantie. Bij de Light verzekering is dit bijvoorbeeld beperkt tot slechts 14 dagen. Maak jij vaak aanzienlijk langere reizen? Dan zal je daarvoor dus wellicht willen kijken in de richting van één van de alternatieve, doorlopende reisverzekeringen van Europ Assistance. 

Controleer naast bovenstaande bovendien ook grondig welke aanvullende dekkingen er door welke Europ Assistance reisverzekeringen zijn ingedekt. Het is bijvoorbeeld absoluut niet zo dat in elke reisverzekering ook een bagageverzekering of annulatieverzekering is inbegrepen. 

Opgelet! Enkel dekking in Europa! 

Ga je een Europ Assistance reisverzekering afsluiten? Hou er dan rekening mee dat de geografische dekking waarvan sprake is zich beperkt tot Europa alleen. Ben je dus met andere woorden van plan om een reis te ondernemen buiten de Europese grenzen? Dan zal je daarvoor een aangepaste reisverzekering met werelddekking moeten afsluiten. 

Touring reisverzekering 

De Touring reisverzekering geniet onder meer een aanzienlijke populariteit bij mensen die er zo nu en dan voor kiezen om een reis te ondernemen buiten Europa. Wanneer je het aanbod met reisverzekeringen op de Belgische markt gaat vergelijken wordt het al zeer snel duidelijk dat er veelal alleen maar sprake is van een geografische dekking die zich beperkt tot Europa. Daar heeft onder meer Touring verandering in gebracht. Als reiziger beschik je dan ook bij Touring over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen vier verschillende verzekeringen, namelijk:

 • Go Buitenland;
 • Traveller Full;
 • Move on Buitenland;
 • Explore;

Voor welke van deze verschillende Touring reisverzekeringen je uiteindelijk zal gaan kiezen is geheel aan jou om te bepalen. Voor de Go Buitenland verzekering geldt bijvoorbeeld dat ze pechverhelping voor één voertuig in Europa bevat (exclusief België). De Traveller Full verzekering biedt net als de Explore verzekering dan weer wereldwijd medische bijstand. Vooraleer één van de verschillende reisverzekeringen uit het aanbod van Touring af te sluiten is het dus altijd zeer belangrijk om even grondig voor jezelf te bepalen aan welke dekkingen je allemaal nood hebt. 

Tijdelijke reisverzekering afsluiten bij Touring

Drie van de vier aangeboden reisverzekeringen van Touring beschikken over een doorlopend karakter. Het gaat daarbij dan meer bepaald om alle verzekeringen buiten de ‘Explore’ variant. Voor deze laatste geldt dan ook dat ze slechts dekking biedt voor één enkele reis. Voor mensen die slechts één keer per jaar een vakantie ondernemen is dit wellicht de interessantste optie. 

Conclusie, is een reisverzekering afsluiten interessant of niet?

Het merendeel van de mensen moeten best een behoorlijke tijd hard werken en vooral veel geld sparen vooraleer ze kunnen genieten van een welverdiende reis of vakantie. Het spreekt dan ook voor zich dat je alles in het werk zal willen stellen om ervoor te zorgen dat je op de meest optimale wijze van deze reis of vakantie zal kunnen genieten. 

Helaas schuilt een ongeluk vaak in een klein hoekje. Het kan dan ook nooit uitgesloten worden dat je vakantie onverhoopt niet plaats kan vinden, vroegtijdig dient te worden afgebroken of dat je ter plaatse met bijvoorbeeld een dringende medische situatie wordt geconfronteerd. Enkel en alleen wanneer je beschikt over een reisverzekering kan je jezelf een financiële kater besparen. 

Wil jij er dus met andere woorden echt zeker van kunnen zijn dat je optimaal en zorgeloos van je volgende vakanties en reizen zal weten te genieten? Dan zal je kunnen vaststellen dat het afsluiten van een reisverzekering altijd een uitstekende keuze is. 

Verder lezen