Investeren in Vastgoed

Investeren in vastgoed wordt in de praktijk door menig aantal experten vaak bestempeld als één van de beste keuzes die je kan maken. Dat is het gevolg van het feit dat vastgoed door de jaren heen een meer dan significante groei heeft laten optekenen. Dat deze groei er is gekomen hoeft niet te verbazen. Verschillende zaken spreken dan ook sterk in het voordeel van vastgoed, namelijk:

Investeren in vastgoed
In vastgoed beleggen.
  • Er zal altijd een bepaalde vraag naar blijven bestaan; 
  • Het aanbod aan vooral nieuw vastgoed neemt stelselmatig af; 
  • Vastgoed heeft een belangrijke functie voor zowel particulieren als ondernemingen;
  • Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om geld te verdienen met vastgoed; 

Wat veel mensen bovendien ook niet weten is dat investeren in vastgoed door de jaren heen een behoorlijk stuk toegankelijker is geworden. We begrijpen dat dit mogelijks in eerste instantie een beetje vreemd klinkt, maar toch schuilt hier een belangrijke bron van waarheid in. Daar waar je vroeger namelijk steevast over een enorm bedrag moest beschikken om te kunnen beleggen in vastgoed worden er tegenwoordig op de beurs veel toegankelijkere opties aangeboden. 

Voordat je gaat beleggen in vastgoed is het van cruciaal belang om even goed op een rijtje te zetten wat niet alleen je verwachtingen, maar ook wat je mogelijkheden zijn. Wil je bijvoorbeeld investeren in fysiek vastgoed welke je vervolgens zelf gaat beheren of wil je dat beheer uitbesteden? Of misschien wil je wel gewoon kunnen genieten van een stukje blootstelling aan de vastgoedmarkt door te beleggen in vastgoedfondsen? Door eerst voor jezelf een duidelijk beeld te creëren van wat je wil en vooral ook van de financiële mogelijkheden waarover je beschikt zal je kunnen vaststellen dat je eerste of volgende investering in vastgoed een flink stuk eenvoudiger zal kunnen gebeuren. 

Waarom geld beleggen in vastgoed? 

Geld beleggen in vastgoed staat er sinds jaar en dag om bekend ontzettend populair te zijn. Dat is overigens ook niet alleen het geval hier in ons land, maar in het merendeel van de landen die verspreid over deze wereld zijn terug te vinden. Hier zijn een aantal belangrijke redenen voor aan te halen. Om te beginnen zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat beleggen in vastgoed een directe meerwaarde voor je eigen leven kan creëren. Neem nu bijvoorbeeld een investering in recreatief vastgoed zoals een vakantiewoning.

Hiermee kan je eigenlijk op twee verschillende manieren een voordeel realiseren. In eerste instantie beschik je over een leuke plaats waar je zelf heen kan gaan op vakantie zonder dat dit je nog langer veel geld hoeft te kosten. Daarnaast is het zo dat je de vakantiewoning tussentijds kan verhuren waardoor je een passieve inkomstenstroom creëert. 

Geld beleggen in vastgoed betekent ook dat je ervoor gaat kiezen om geld te gaan investeren in één van de sterkste markten die er bestaan. De vastgoedmarkt wordt vaak de ruggengraat van een economie genoemd en dat is niet zonder reden. Het zijn dan ook de omstandigheden op die markt die vaak duidelijk maken hoe goed (of hoe slecht) het is gesteld met de economie.

Tegelijkertijd is het wel zo dat een vastgoedinvestering er bekend om staat een uitstekende hedge te kunnen vormen tegen inflatie. Naar deze laatste wordt vaak verwezen als zijnde de sluipmoordenaar van kapitaal en dat is zeker niet zonder reden. Door ervoor te kiezen om een belegging te doen in vastgoed kan je deze impact op je vermogen veel eenvoudiger het hoofd bieden. 

Hoe investeren in vastgoed?

De eerste vraag die veel mensen zich in de praktijk uiteraard stellen is “hoe investeren in vastgoed”? Van alle investeringen of beleggingen die je als mens kan doen is dit uiteraard één van de grootste en dus ook één van de spannendste. Laat ons in eerste instantie even aangeven dat een investering in vastgoed tegenwoordig op twee verschillende manieren kan gebeuren, namelijk: 

  • Investeren in vastgoed door fysiek vastgoed te kopen;
  • Investeren in vastgoed door te beleggen in beursgenoteerde vastgoedproducten; 

Voor welke van deze beide mogelijkheden jij gaat kiezen is afhankelijk van niet alleen de persoonlijke voorkeur waarover je beschikt, maar ook van het doel dat je voor ogen hebt met het vastgoed evenals uiteraard de financiële middelen waarover je beschikt. In eerste instantie stellen heel wat potentiële investeerders dat een belegging doen in fysiek vastgoed globaal gezien de interessantste keuze is, maar er zijn zeker ook enkele nadelen aan verbonden. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan het beheren van de woning evenals de vele kosten waarmee je te maken kan krijgen.

Voordat je gaat investeren in vastgoed is het van belang om even je financiële situatie en mogelijkheden in kaart te brengen. Een goede maatstaf is om te zorgen voor een eigen inbreng van minstens 20 procent van het totale aankoopbedrag wanneer je wenst te beleggen in fysiek vastgoed. Bovendien moet je op de koop toe ook nog stil blijven staan bij het betalen van de zogenaamde aankoopkosten. Door te berekenen hoeveel financiële middelen je precies voor handen hebt wordt het mogelijk om jouw mogelijkheden op de vastgoedmarkt concreet in kaart te kunnen brengen. 

Hoe betrokken wil je zijn bij je vastgoedproject?

Een ander belangrijk aandachtspunt waar je bij investeren in vastgoed aandacht aan dient te besteden is de hoeveelheid tijd en moeite die je er zelf in wenst te investeren. Veel mensen overwegen bijvoorbeeld een investering in vastgoed welke ze vervolgens willen gaan verhuren aan toeristen. Dit staat bekend als een interessante manier om een niet onaanzienlijk passief inkomen te kunnen creëren, maar er staat tegenover dat er ontzettend veel tijd en moeite in het beheer gaat zitten. Een alternatief kan zijn om je fysiek vastgoed te gaan verhuren aan een vaste huurder. In dat geval kan je echter nog steeds geconfronteerd worden met heel wat onvoorziene kosten. 

Voor menig aantal beleggers geldt dat ze over het vermoeden beschikken dat passief beleggen in vastgoed compleet onmogelijk is. Dat is niet correct. Vandaag de dag zijn er op de beurs immers ook zogenaamde vastgoedfondsen terug te vinden. Bovendien kan je er ook voor kiezen om te investeren in vastgoed gerelateerde trackers en is het mogelijk om een investering in REIT’s te overwegen. In al deze gevallen is er eigenlijk sprake van een bijna volledige tot volledige vorm van passief beleggen. 

Hoe wil je rendement creëren met je vastgoed investering?

Ook de manier waarop rendement gecreëerd kan worden door middel van een belegging die gebeurt in vastgoed kan in de praktijk niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Ook hiervoor geldt dat we een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten rendementen, namelijk:

  • Het rendement dat wordt gerealiseerd op moment van verkoop; 
  • Het rendement dat wordt gerealiseerd door verhuur of dividenden; 

De manier waarop je rendement wil gaan realiseren met je vastgoedinvestering is iets zeer belangrijks om over na te denken. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze investeren in vastgoed om ze vervolgens te verbeteren en daarna meteen terug te verkopen. Het verschil tussen de aankoopprijs en de waarde bij verkoop is de winst die men met deze belegging weet te realiseren. Het hanteren van deze werkwijze betekent wel dat er geen vast aandeel aan vastgoed deel uitmaakt van de vastgoedportefeuille. Wil je dat liever wel? Dan zal het rendement anders tot stand komen. 

Wil je graag dat vastgoed een vast aandeel vormt binnen je investerings- en beleggingsportefeuille? Dan beschik je ook over de mogelijkheid om een woning te kopen en deze vervolgens te gaan verhuren. Bovendien kan je in dit geval ook een belegging in dividend uitkerende vastgoedfondsen, ETF’s of REIT’s overwegen. Je kan hierbij dan niet rekenen op één grote winstuitkering zoals bij de verkoop van een pand het geval is, maar je kan wel een lucratieve, passieve inkomstenbron creëren. Kies je er uiteindelijk op een later ogenblik toch voor om het pand in kwestie te verkopen? Dan zal je ook op dat ogenblik uiteraard een bepaald (extra) rendement weten te verzilveren. 

Een huis flippen

Tevens een vrij populaire manier om te investeren in vastgoed is kiezen voor zogenaamde ‘house flipping’. Het gaat hierbij om een vorm van beleggen waarbij geld wordt geïnvesteerd in een woning die een opknapbeurt vereist. Wanneer de werkzaamheden aan de woning in kwestie zijn uitgevoerd kan ze vervolgens tegen een hogere prijs opnieuw in de markt worden gezet. Voor heel wat mensen die zelf over de nodige renovatiekennis beschikken geldt dat dit een bijzonder lucratieve vorm is van investeren in vastgoed.

Huis flippen
Huis flippen.

Hiermee is echter meteen ook het grootste pijnpunt aangehaald. Indien je niet over een dergelijke kennis of ervaring beschikt is het namelijk zo dat je naar alle waarschijnlijkheid af te rekenen zal krijgen met te hoge kosten die je rendement zullen drukken. 

Een huis flippen staat er hoe dan ook om bekend een vorm van investeren in vastgoed te zijn die over een vrij hoge instapdrempel beschikt. Dat is het gevolg van de onderstaande redenen: 

  • Je hebt een degelijke hoeveelheid kapitaal nodig om te kunnen investeren; 
  • Je moet eigenlijk haast wel zelf over een zekere renovatiekennis beschikken;
  • Het kan een behoorlijke tijd duren voordat je een return on investment kan realiseren;

Niet alleen de ervaring, maar ook de tijd die is vereist bij een huis flippen zorgt ervoor dat deze vorm van investeren in vastgoed zich vooral richt op een vrij specifieke categorie van investeerders. Ben jij iemand die beschikt over de nodige kwaliteiten om een huis te flippen, voldoe je aan de financiële eisen en heb je er geen probleem mee om even te wachten tot er een return on investment kan worden gerealiseerd? Dan kan deze vorm van beleggen in vastgoed potentieel wel zeer lucratief uitpakken. Een huis flippen kan bovendien zowel privé als zakelijk gebeuren. 

Investeren in vastgoed met weinig geld

Kan je investeren in vastgoed met weinig geld? Dat is wellicht één van de belangrijkste en vaakst gestelde vragen onder investeerders. In het verleden was dit nagenoeg onmogelijk. Het kopen van fysiek vastgoed brengt uiteraard sowieso een niet onaanzienlijke kostprijs met zich mee terwijl ook vastgoedfondsen in het verleden vaak over een niet onaanzienlijke instapdrempel beschikten. Vandaag de dag is dat anders. Bovendien is het zo dat er tegenwoordig ook een ander beleggingsproduct op de markt is terug te vinden onder de vorm van de zogenaamde REIT. 

In eerste instantie bestaat het vermoeden dat een vastgoedfonds en een REIT eigenlijk twee dezelfde beleggingsmogelijkheden aanbieden. In de basis is dat in zekere zin natuurlijk ook wel zo, maar toch zijn er verschillen. Voor een vastgoedfonds geldt bijvoorbeeld dat ze op twee verschillende manieren kan beleggen. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de volgende opties:

  • Een rechtstreekse belegging in vastgoed;
  • Een belegging in zogenaamde vastgoedcertificaten; 

Voor een vastgoedfonds geldt bovendien dat ze tracht om een (extra) spreiding te realiseren door te gaan investeren in verschillende vastgoedcategorieën. Bepaalde van de fondsen die op de markt zijn terug te vinden beleggen tot slot ook gedeeltelijk in REIT’s.

Voor een REIT geldt op haar beurt dat ze een beursgenoteerde onderneming is welke voor haar aandeelhouders rechtstreeks belegt in onroerend goed. Het doel hiervan is steevast om bepaalde huur- of hypothecaire inkomsten te genereren. Voor het merendeel van de REIT’s geldt dat ze in het bijzonder investeren in zakelijk vastgoed, maar er zijn ook zeker uitzonderingen. Het is mogelijk om op twee verschillende manieren te beleggen in een REIT. Zo kan je er rechtstreeks in beleggen door aandelen van de REIT die je wenst te kopen, maar kan je ook indirect beleggen door middel van een investering in een vastgoedfonds dat vervolgens zelf posities inneemt in bepaalde REIT’s.

Directe of indirecte investering in vastgoed

Het is compleet normaal dat er in de praktijk vaak verwarring bestaat over de verschillen tussen enerzijds vastgoedfondsen en anderzijds REIT’s. Toch is het niet zo dat beide termen zomaar door elkaar dienen te worden gebruikt, in tegendeel. Er is immers één zeer belangrijk verschil. Voor een vastgoedfonds geldt immers dat ze indirect investeert in vastgoed terwijl er bij een REIT sprake is van een directe investering. Voor REIT’s geldt dat ze hun inkomsten in het bijzonder halen uit hypotheken en huurinkomsten waardoor hun waarde op lange termijn wel gemiddeld aanzienlijk minder toeneemt in vergelijking met vastgoedfondsen.

Dit gezegd hebbende vormt een investering in een REIT wel een uitstekende keuze voor beleggers die op zoek zijn naar een manier om (met vastgoed) passief inkomen op te bouwen. Voor een REIT geldt dan ook dat ze verplicht is om 90 procent van haar inkomsten uit te keren aan de aandeelhouders onder de vorm van dividenden.

Beleggen in een vastgoed ETF 

Tot dusver hebben we het nog maar uitsluitend gehad over de mogelijkheden om te beleggen in een vastgoedfonds of in een REIT. Dit gezegd hebbende bestaat er nog een dergelijke manier om blootstelling aan de vastgoedmarkt te creëren binnen je beleggingsportefeuille. We hebben het hierbij dan uiteraard over een belegging in een vastgoed ETF of tracker. Eén van de belangrijkste redenen om ervoor te kiezen om dit te doen is de directe spreiding waarmee je te maken krijgt.

Hoe gediversifieerd een REIT ook mag investeren, feit is en blijft dat je aandelen koopt van één enkel bedrijf. Komt dat bedrijf op een bepaald ogenblik in woelig vaarwater terecht dan spreekt het dus voor zich dat je daar als belegger de nadelen van zal ondervinden. Dat is anders bij een vastgoed ETF.

Door de jaren heen zijn er op de markt tal van verschillende vastgoed ETF’s geïntroduceerd. Voor deze exchange traded funds geldt dat ze over sterk uiteenlopende investeringen kunnen beschikken. Vaak is het dan ook zo dat er sprake is van een mandje bestaande uit verschillende soorten investeringen. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om:

  • Privé vastgoed zoals woningen, appartementen en studio’s;
  • Zakelijk vastgoed zoals kantoorgebouwen en winkels;
  • Industrieel vastgoed; 

Bovenstaande spreiding kan eenvoudig worden gerealiseerd doordat een vastgoed ETF eigenlijk voor jou doet wat je bij het kopen van bijvoorbeeld individuele REIT’s anders zelf zou moeten doen. Zij stelt dus met andere woorden een mandje samen bestaande uit REIT’s evenals mogelijks andere vastgoed gerelateerde bedrijven waarna jij kan investeren in dat mandje. Je hoeft dus niet langer de aandelen van individuele REIT’s te kopen waardoor je kan rekenen op verschillende voordelen:

  • Je kan met echt weinig geld investeren in vastgoed;
  • Je geniet vanaf de eerste investering meteen van een geweldige spreiding; 
  • De kosten waarmee je te maken krijgt blijven doorgaans vrij beperkt;

Wil je graag beleggen in vastgoed met weinig geld en kijk je daarvoor in het bijzonder in de richting van een vastgoed ETF? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je daarvoor heel wat minder kosten zal moeten betalen dan wanneer je zou gaan investeren in allemaal losse aandelen van REIT’s. Bovendien geldt voor de kosten bij een vastgoed ETF dat ze worden verwerkt in het jaarlijkse rendement waardoor je deze niet manueel dient te betalen. 

Beleggen in vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoedfondsen
Vastgoedfondsen.

Eén van de verschillende mogelijkheden om te investeren in vastgoed is dus beleggen in een zogenaamd vastgoedfonds. Het gaat hierbij om een beleggingsfonds welke er specifiek voor kiest om te investeren in vastgoed zoals met name woningen, kantoren en winkelcentra. Beleggen in een vastgoedfonds biedt de mogelijkheid aan beleggers om te beleggen in vastgoed zonder geconfronteerd te worden met de verantwoordelijkheden en lasten die de vastgoedmarkt doorgaans met zich meebrengt.

Door de jaren heen zijn er op de markt in ieder geval tal van verschillende soorten vastgoedfondsen verschenen. Voor deze fondsen geldt dat ze zich vaak richten op een bepaald type sector, een specifieke branche of een bepaald goed. Voordat je gaat beleggen is het dan ook zeer belangrijk om even een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende fondsen. 

Indien je gaat beleggen in een vastgoedfonds koop je als het ware een bepaald aandeel in dat fonds. Het bedrag dat jij investeert kan vervolgens door het fonds worden aangewend om bijvoorbeeld de bouw te financieren van een nieuw vastgoedproject of om bepaalde bestaande panden te kopen. In het merendeel van de gevallen is het zo dat je als belegger geen inspraak hebt in hetgeen waarin wordt belegd. Het vastgoedfonds kan op verschillende manieren rendement realiseren, namelijk: 

  • Door vastgoed uit diens portefeuille te verkopen; 
  • Door vastgoed uit diens portefeuille te verhuren;

De winst die het vastgoedfonds weet te realiseren kan op verschillende manieren worden besteed. Zo kan ze ervoor kiezen om ze te herinvesteren, maar wordt een vaak niet onaanzienlijk gedeelte van die winst uitgekeerd aan de investeerders in het fonds. Dit gebeurt dan door middel van een dividend. 

Beursgenoteerde en besloten vastgoedfondsen

Zoals de informatie hierboven reeds heeft aangehaald is het van cruciaal belang om er aandacht aan te besteden dat het ene vastgoedfonds het andere niet is. Wanneer we de verschillende soorten exemplaren op de markt tegenover elkaar gaan afwegen kunnen we dan ook vaststellen dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen twee verschillende soorten vastgoedfondsen, namelijk:

  • Een beursgenoteerd vastgoedfonds;
  • Een besloten vastgoedfonds;

Voor beide types vastgoedfondsen geldt dat ze in de praktijk uiteraard wel min of meer hetzelfde doen, namelijk investeren in de vastgoedmarkt. Dit gezegd hebbende is het zo dat de exacte mogelijkheden die ze aanbieden in de praktijk wel danig kunnen verschillen. 

Beursgenoteerde vastgoedfondsen

Beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn zoals de naam je reeds aangeeft vastgoedfondsen die (vrij) verhandeld worden op de beurs. Beleggen in een dergelijk fonds zorgt ervoor dat je als vastgoedinvesteerder doorgaans kan rekenen op een aantal niet onbelangrijke voordelen. Zo is er in eerste instantie de vaak niet onaanzienlijke omvang waar de vastgoedportefeuille over beschikt. Op deze manier is het mogelijk om op een efficiënte wijze een aanzienlijke spreiding te kunnen realiseren. Bovendien is het zo dat de vereiste inleg doorgaans vrij beperkt is wat deze belegging ook financieel vrij toegankelijk maakt. Toch is het zo dat veel beleggers de voorkeur geven aan een belegging in een besloten vastgoedfonds. Ook daar zijn best wat voordelen aan verbonden. 

Besloten vastgoedfondsen

Eigenlijk vormen besloten vastgoedfondsen in zekere zin het beste van twee werelden. In eerste instantie beschikken ze bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van beursgenoteerde fondsen. Daarnaast is het echter zo dat ze erin slagen om deze toegankelijkheid te combineren met de persoonlijke aspecten waarvan sprake is bij een individuele vastgoedbelegging.

De inleg waar je rekening mee dient te houden bij een besloten vastgoedfonds is doorgaans een stuk hoger gelegen in vergelijking met beursgenoteerde fondsen, maar daar staat tegenover dat de investering wel nog steeds aanzienlijk lager uitvalt dan bij het kopen van een fysiek pand het geval is. Op deze manier is het mogelijk om je financiële beleggingsruimte zo optimaal mogelijk te benutten terwijl je tegelijkertijd direct kan rekenen op een bredere spreiding binnen je beleggingsportefeuille.

De voordelen van beleggen in vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen genieten sinds jaar en dag van een zeer aanzienlijke populariteit op de beleggersmarkt. Die populariteit komt ook zeker niet zomaar uit de lucht vallen, in tegendeel. Er zijn aan investeren in vastgoedfondsen immers een aantal interessante voordelen verbonden, namelijk:

  • Je creëert een zekere (extra) bescherming tegen inflatie;
  • Er wordt een directe spreiding van vermogen gerealiseerd; 
  • Je kan direct rekenen op een bepaalde return on investment;

Wanneer je ervoor zou kiezen om te gaan investeren in een bepaald vastgoedproject gaat het daarbij uiteraard slechts om één bepaald project. Loopt het fout met dat project? Dan kan je jouw volledige investering verliezen. Dat is in zekere zin uiteraard ook nog altijd mogelijk bij een investering in een vastgoedfonds, maar de kans dat, dat gebeurt is aanzienlijk kleiner. Dat heeft uiteraard vooral te maken met het feit dat er sprake is van een veel betere spreiding. Mogelijke problemen met één pand of vastgoedinvestering hoeft dan ook niet meteen nefast te zijn voor het volledige fonds. 

Eén van de belangrijkste pijnpunten waar je bij investeren in vastgoed vaak mee af te rekenen krijgt heeft te maken met het feit dat je zomaar een behoorlijke tijd dient te wachten voordat er sprake is van een bepaalde return on investment. Dit is niet het geval wanneer je gaat investeren in vastgoedfondsen. Voor deze fondsen geldt dat ze vaak een groot deel van hun inkomsten halen uit de huuropbrengsten waarvan sprake is. Omdat deze huuropbrengsten maandelijks binnenkomen bij het fonds is het zo dat ze vervolgens ook vrij snel (vaak maandelijks) gedeeltelijk door kunnen vloeien naar de investeerders in het fonds. Zo boek je al vrij snel een bepaalde return on investment. 

De nadelen van beleggen in vastgoedfondsen

De voordelen waar je op kan rekenen bij een investering in vastgoedfondsen spreken eigenlijk wel voor zich. Dit gezegd hebbende is er eveneens sprake van enkele niet onbelangrijke nadelen waar je aandachtig voor zal willen en moeten zijn. Wanneer je zelf overgaat tot het kopen van een bepaald vastgoedproject spreekt het voor zich dat je daarbij zelf een grote invloed uit kan oefenen op een groot aantal verschillende factoren. Denk hierbij meer concreet aan de volgende:

  • Je kan zelf bepalen in welk project je gaat investeren; 
  • Je kan zelf bepalen waar het project gelegen dient te zijn;

Wanneer je investeert in een vastgoedfonds heb je logischerwijs zelf veel minder (eigenlijk helemaal geen) omkijken naar het vastgoed waarin wordt geïnvesteerd, maar daar tegenover staat dat je er ook maar weinig invloed op uit kan oefenen. Het is immers de fondsbeheerder die alle beslissingen maakt. Hou er bovendien rekening mee dat de waarde van vastgoed welke deel uitmaakt van een vastgoedfonds in de praktijk uiteraard eveneens zeer sterk kan fluctueren. Niet alleen dalende huurprijzen, maar ook leegstand kunnen de waarde van het vastgoed aanzienlijk beïnvloeden. 

Ben je van plan om te gaan beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen? Dan moet je er rekening mee houden dat hier extra risico’s aan verbonden zijn. Dat is het gevolg van het feit dat er door dergelijke fondsen zeer vaak gebruik wordt gemaakt van geleend geld van de bank. Van zodra de waarde van het vastgoed afneemt heeft dit dan ook als gevolg dat ook de waarde van jouw inleg in het fonds sterker achteruit zal gaan dan wanneer er geen sprake zou zijn van geleend geld.

Stijgt de rente op het geleende geld fors? Dan spreekt het voor zich dat het fonds geconfronteerd zal worden met hogere kosten en dat gaat als vanzelfsprekend ten koste van de winst. Het spreekt voor zich dat dit eveneens geldt voor andere indirecte beleggingen in vastgoed. Voordat je gaat beleggen in vastgoedfondsen is het in ieder geval altijd van belang om voldoende stil te blijven staan bij zowel de voor- als nadelen die deze vorm van beleggen in vastgoed met zich meebrengt. 

Veelgestelde Vragen

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen in vastgoed?

Hoeveel geld je nodig hebt om te beleggen in vastgoed is volledig afhankelijk van de manier waarop je wenst te beleggen en de waarde waar het vastgoed over beschikt. Met een klein bedrag beleggen in vastgoed kan ook door middel van zogenaamde vastgoedfondsen. 

Is beleggen in vastgoed nog een goed idee?

Beleggen in vastgoed is altijd het overwegen waard. Vastgoed is en blijft namelijk één van de belangrijkste en tevens ook meest waardevolle assetklassen die er op de markt zijn terug te vinden. Je dient wel waakzaam te zijn voor een potentieel overgewaardeerde vastgoedmarkt.

Wat is beter vastgoed of beleggen?

Investeren in vastgoed is een vorm van beleggen. Je dient altijd te zorgen voor een goede spreiding binnen je beleggingsportefeuille. De keuze maken om een stukje vastgoed in je portefeuille op te nemen kan bijgevolg altijd interessant zijn.

Kan je veel geld verdienen met vastgoed?

De vastgoedmarkt is één van de meest lucratieve markten ter wereld. De rendementen die je kan behalen zijn evenwel afhankelijk van het instapmoment evenals de economische omstandigheden. Hoe dan ook pakt een investering in vastgoed doorgaans erg lucratief uit.

Hoe werkt huis flippen?

Bij een huis flippen wordt een woning aangekocht met als doel om deze op te knappen en vervolgens opnieuw te verkopen. De meerwaarde die je op deze manier weet te realiseren wordt gevormd door het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs.

Waarom niet beleggen in vastgoed?

Een belegging in vastgoed kan een aanzienlijke investering vereisen. Bovendien is het zo dat voor verschillende vormen van beleggen in vastgoed geldt dat er heel wat tijd en moeite in gaat zitten. Niet iedereen is bereid om deze inspanningen te leveren voor hun beleggingen.