De autoverzekering aanspreken bij een uitgeleende auto

Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2024 door Jan van Hamme.

Een auto uitlenen aan een vriend is natuurlijk nooit onder risico’s. Uit onderzoek blijkt echter dat veel van de Belgen geen idee hebben hoe het zit met de autoverzekering wanneer de auto wordt uitgeleend en je krijgt te maken met een ongeval of diefstal. Daarom kiezen de verzekeraars ervoor om de nodige informatie naar buiten te brengen. Aan de hand daarvan moet meer duidelijkheid verschaft worden over wat nu wel en niet te verwachten valt wanneer je in deze situatie terechtkomt. Kijk daarom naar de volgende punten.

Verschil tussen kort of lang uitlenen

Er zit een verschil in de vormen van uitlenen. Wanneer je de auto kort uitleent, bijvoorbeeld omdat een buurman iemand moet ophalen, dan is het niet nodig om de verzekeraar op de hoogte te stellen. De autoverzekering dekt dan de burgerlijke aansprakelijkheid, ook wanneer je niet zelf rijdt. Mits je natuurlijk aan de voorwaarden, zoals een geldig rijbewijs, voldoet. Is het zo dat je de auto langere tijd, of vaker dan eens aan dezelfde persoon uitleent, dan is het wel slim om de verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen. De aansprakelijkheid verandert dan immers.

Het betalen van de schade

Wanneer je de auto uitleent en degene die erin rijdt raakt betrokken bij een ongeluk, dan is het wel belangrijk om te weten wie de schade gaat vergoeden. Daar zijn verschillende scenario’s voor denkbaar. Zo kan het zijn dat de bestuurder in zijn recht is. Dat betekent dus dat de schade voor rekening van de tegenpartij komt. Het maakt dan ook niet uit of de eigenaar of iemand anders achter het stuur van jouw auto zat. Wanneer de bestuurder van jouw auto wel de schuldige is, dan ben jij verantwoordelijk als je full omnium hebt, de bestuurder zal jou dan franchise moeten terugbetalen. Wie geen full omnium heeft, moet rechtsbijstand aanspreken.

Diefstal van de auto

Stel dat de auto gestolen wordt, dan is de verwijtbaarheid ook een belangrijke factor. Valt de bestuurder niets te verwijten, dan zal deze niet aansprakelijk worden gesteld. Het zal hooguit om een schadevergoeding via diefstalwaarborg gaan. Is de bestuurder wel aansprakelijk? Dan is het vaak zo dat verzekeraars niet willen vergoeden, ook al heb je zelf geen schuld hieraan. Leen je de auto aan iemand uit voor een testrit en wordt de auto op die manier gestolen? Dan zou het best weleens kunnen zijn dat er niet uitbetaald wordt.

Lichamelijk letsel van de bestuurder

Wanneer de bestuurder lichamelijk letsel oploopt, dan is er een vergoeding wanneer de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeluk. In andere gevallen kan je bestuurdersverzekering uitbetalen. De bestuurder kan ook de eigen ongevallen verzekering aanspreken om de schade van het letsel te vergoeden. Mocht het een fout van de bestuurder zijn, dan zijn er geen verzekeringen om te steunen. Dan is deze afhankelijk van zijn ziekenfonds. Het is dus belangrijk om in alle situaties goed te bepalen wie welke verantwoordelijkheid draagt, om zo te bepalen welke verzekering nodig is.

Geef een reactie