Oké, de kans dat er in de zomermaanden een stroomtekort dreigt is bijna nihil. Zowel particulieren als ondernemingen kunnen dus te maken krijgen met een tijdelijke stroomonderbreking. Wat zijn de risico’s van zo’n stroomtekort? En welke verzekering komt tussen voor welke schade?
Inhoudsopgave
Risico op stroomonderbreking is niet onbestaande
Tijdens de wintermaanden wordt er in vergelijking met de zomermaanden meer gebruik gemaakt van stroom en energie. De kans dat de actuele stroomvoorraad dan uitgeput raakt, is steeds reëel. Het ‘afschakelplan’ van de overheid vermeldt daarenboven zelf dat bepaalde delen van de bevolking van het stroomnet afgeschakeld kunnen worden tussen 17h en 20h. Of men al dan niet van het stroomnet afgeschakeld wordt, wordt bepaald door de geografische ligging van de gezinswoning of de onderneming.
Elke regio in België ontvangt een code, gaande van 1 tot 6. Bij een acuut stroomtekort wordt gestart me regio 6, waarna men verder afdaalt tot 1 naargelang de behoefte van stroomonderbreking. Wie met andere woorden woont binnen regio 1 of daar zijn fabriek heeft, loopt minder kans op een stroomonderbreking dan een gezin of fabriek in regio 6. Geen stress, de hulpdiensten zoals politie en brandweer zullen nooit zonder stroomtoevoer geplaatst worden.
Stroomonderbrekingen worden steeds aangekondigd
Of men werkelijk van het stroomnet wordt ‘afgesloten’, wordt in het gros van de gevallen vooraf aangekondigd. Elektriciteitsbeheerder Elia kan een mogelijk stroomtekort vanaf circa één week op voorhand aankondigen. Op dat moment zal men de bevolking zoveel mogelijk proberen aanmoedigen om stroom te besparen, zodat een effectieve afsluiting niet nodig is. Wanneer een dergelijke maatregel niet afdoende blijkt te zijn, kan de elektriciteitsbeheerder besluiten tot een tijdelijke stroomonderbreking, ookwel ‘black out’ genoemd.
Zoals hierboven vermeld, zal Elia gezinnen en ondernemingen op voorhand waarschuwen om op elektriciteit te besparen. Hoe kan men voorkomen effectief zonder elektriciteit te vallen?
1. Kies voor de complete uit-modus in plaats van de stand-by modus. Veel gezinnen beseffen niet dat elektrische apparaten zoals een tv of digicorder aanzienlijk veel stroom verbruiken, zelfs wanneer ze in een stand-by modus staan. Een ander alternatief is de stekker uit het stopcontact trekken. Op dat moment is er geen stroomtoevoer meer naar de apparaten, waardoor er ook geen verbruik is.
2. Probeer elektriciteitsgebruik te spreiden, bijvoorbeeld door meer energie te verbruiken tijdens de daluren. Wanneer men de keuze heeft de vaatwasser om 20h of 22h30 aan te zetten, opteer dan voor 22h30. Op dat moment zijn al veel mensen naar bed, waardoor er minder gelijktijdig stroomgebruik is. De meeste stroom wordt gebruikt tussen 17h en 20h. Probeer zeker het gebruik van energieopslorpende toestellen, zoals een wasmachine, stofzuiger, droogkast en afwasmachine, te vermijden tijdens deze uren.
3. Vervang bestaande niet-energiezuinige lampen door LED-lampen. LED-lampen zijn nog zuiniger dan klassieke spaarlampen. Op zich gaat het om een kleine investering die men onmiddellijk moet uitvoeren. Maar de besparen die men uiteindelijk na vijf jaar doet, laat staan na tien of 20 jaar, is vele malen groter dan de kostprijs van deze LED-lampen.
Wat in geval van schade?
De hypothese dat men schade ondervindt van een stroomonderbreking is niet onbestaande. Voor ondernemingen kan een tijdelijke stroomonderbreking resulteren in honderden of duizenden euro’s schade. Kan men zich verhalen op de elektriciteitsmaatschappij of de overheid? Of kan men zich beroepen op een verzekering?
In principe zal een brandverzekering of woningverzekering nooit tussenkomen voor de schade ten gevolge van stroomonderbreking. Als leidraad geldt immers ‘schade door een AANGEKONDIGDE stroomonderbreking wordt nooit vergoed’. Men wordt immers geacht de voorzorgsmaatregelen te nemen die een normaal zorgvuldige huisvader geplaatst in dezelfde omstandigheden zou hebben genomen. Als een zakenman inzit met zijn onderneming, dan zal deze zakenman maatregelen nemen om de kans op schade te minimaliseren. Zo kan men maatregelen nemen om het stroomgebruik te verminderen, of een eigen noodgenerator voorzien. Anders is het wanneer het gaat om een NIET-AANGEKONDIGDE stroomonderbreking. In die situatie kan men geen maatregelen nemen, laat staan de kans op schadegevallen beperken.
Veel is met andere woorden afhankelijk van de bewoordingen in de woningverzekering. Wanneer de woningverzekering een ongeval of toevallige gebeurtenis vereist, dan zal de verzekeraar geen vergoeding aanbieden wanneer de stroomonderbreking door Elia werd aangekondigd. Wanneer Elia de stroomonderbreking niet vooraf aankondigde, zoals bijvoorbeeld op de website, dan zal de verzekeraar wel tussenkomen.
Hoe kan men de schadelijke gevolgen van een stroomtekort vermijden?
1. Maak geen onnodig gebruik van energie. Schakel alle lichten uit van kamers waar u niet in aanwezig bent. Plaats elektrische toestellen die momenteel onnodig zijn in de uit-modus.
2. Probeer kaarsen te vermijden. Kaarsen kunnen gezellig lijken, maar in een hypothese van
plotse stroomuitval en paniek heeft u wellicht allesbehalve zin in bijkomende schade door brand. Voorzie voldoende veilige alternatieven zoals een zaklamp met extra voorraad batterijen.
3. Tracht energieverlies te vermijden. Zolang ramen en deuren gesloten blijven, gaat er geen energie naar buiten. De warmte blijft binnen, de koude buiten. De koelkast en diepvriezer zullen ook nagenoeg geen temperatuur verliezen zolang u deze gesloten houdt. Gemiddeld koelt een gesloten koelkast en diepvriezer nog gedurende drie uur.
4. Een plotse energieslorp vermijdt men beter. Men zal wellicht onmiddellijk alle elektrische toestellen weer inpluggen van zodra men weer energie heeft. In die situatie loopt men echter opnieuw het risico op een black out. Wacht circa 15 minuten vooraleer men weer enige stekker insteekt. Verspreid vervolgens het inpluggen van de andere stekkers gedurende één à twee uur.
5. Laat één lichtschakelaar ingeschakeld. Op die manier hoeft men niet continu te proberen of er opnieuw stroom is. Van zodra die ene verlichting weer werkt, is men zeker dat de black out afgelopen is.
Opmerking: stroomuitval en beschikt u over een inbraakalarm? Geen probleem. De meeste inbraakalarmen zijn voorzien van een interne energiebron waardoor ze bij tijdelijke stroomonderbrekingen blijven functioneren. Van zodra de stroomonderbreking echter verschillende dagen aanhoudt, kan het zijn dat het inbraakalarm niet meer optimaal functioneert. Bij een plotse stroomuitval hoeft u dus niet te vrezen het slachtoffer te worden van een bruuske overval.