Mexem

MEXEM Belgie

MEXEM is een internationale broker welke beschikt over kantoren verspreid over de wereld. Op de Belgische en Nederlandse markt deed de broker haar intrede in augustus van het jaar 2018. Voor MEXEM geldt dat ze deel uitmaakt van de Amerikaanse Interactive Brokers groep. Dit geldt ook voor tal van andere bekende brokers zoals met name Lynx en TradersOnly.

Voor elke broker die valt onder deze groep geldt dat ze over hun eigen platform en klantenservice beschikken. Dit gezegd hebbende is het wel Interactive Brokers die instaat voor het beheer van het handelsplatform.

Er zijn verschillende redenen aan te halen waarom heel wat mensen kiezen voor MEXEM. Doorheen deze MEXEM review zal dan ook duidelijk worden dat deze broker het niet alleen belangrijk vindt om beleggen financieel toegankelijk te maken voor iedereen, daarnaast biedt ze ook een ruime waaier aan beleggingsmogelijkheden aan. In totaal beschikken beleggers bij MEXEM dan ook over de mogelijkheid om te beleggen op zomaar even meer dan 150 verschillende beurzen verspreid over 30 landen. Bovendien kan er uiteraard een keuze worden gemaakt uit verschillende beleggingsproducten. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan de onderstaande:

  • Aandelen;
  • Opties;
  • Futures;
  • Obligaties;
  • CFD’s; 
  • Valuta beleggingsfondsen;
  • Allerhande metalen; 
  • Turbo’s en sprinters; 
  • ETF’s;

Beleggen in al deze verschillende beleggingsproducten kan bij MEXEM eenvoudig gebeuren vanaf één en dezelfde effectenrekening. Ondanks het feit dat deze broker ook in ons land over een vestiging beschikt is het wel van belang om er rekening mee te houden dat het een buitenlandse partij betreft. Dit betekent dat je de MEXEM rekening verplicht dient aan te geven aan de Nationale Bank van België terwijl je deze ook jaarlijks moet aangeven in je belastingaangifte. 

MEXEM tarieven 

Een zeer belangrijk aandachtspunt om even bij stil te blijven staan heeft uiteraard betrekking tot de MEXEM tarieven waarvan sprake is. Wat dit betreft zal je in eerste instantie kunnen vaststellen dat het openen van een rekening bij deze broker volledig gratis is. Dit betekent dat je niet van bij de start reeds een bepaalde kost hebt goed te maken. Voor veel beleggers is dit uiteraard bijzonder interessant. Niemand start zijn of haar beleggingsavontuur immers meteen met een verlies. 

Bovenstaande gezegd hebbende spreekt het voor zich dat ook een discount broker als MEXEM op een bepaalde manier geld moet verdienen. Dit doet ze door het in rekening brengen van zogenaamde transactiekosten. De exacte kosten waar je op dit vlak rekening mee dient te houden zijn sterk afhankelijk van het soort beleggingsproduct waarin je gaat investeren. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de onderstaande mogelijkheden: 

  • 0,06 procent kosten bij Nederlandse en Belgische aandelen;
  • 0,06 procent kosten bij Europese aandelen;
  • 0,005 procent kosten bij Amerikaanse aandelen;
  • 0,15 procent kosten wanneer je gaat beleggen in obligaties;

Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat de MEXEM tarieven die worden aangerekend als lekker voordelig kunnen worden bestempeld. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er per order altijd rekening dient te worden gehouden met een bepaalde minimumkost. Dit kan MEXEM als broker voor de kleinere belegger toch een stukje minder interessant maken. De minimumkosten zijn de volgende:

  • 1,80 euro bij Nederlandse en Belgische aandelen; 
  • 2,50 euro bij Amerikaanse aandelen;
  • 1,80 euro bij Europese aandelen;
  • 5 euro bij beleggingen in obligaties;

Hou er verder rekening mee dat er ook valuta kosten van toepassing kunnen zijn wanneer je gaat beleggen in buitenlandse beleggingsproducten. Voor deze kosten geldt dat ze 0,05 procent bedragen van de handelswaarde waarvan sprake is. Ondanks het feit dat MEXEM dus met recht en rede kan worden bestempeld als één van de voordeligste brokers van België zijn er dus wel een aantal kosten die een bepaalde impact kunnen hebben op je uiteindelijke rendement. 

MEXEM tarieven
Voordelen van MEXEM.

MEXEM VS GIRO 

Voordat je je aan gaat melden bij een bepaalde Belgische broker kan het in de praktijk altijd de moeite waard zijn om even de pro’s en cons van verschillende van deze partijen tegenover elkaar af te wegen. In deze MEXEM review wegen we bijvoorbeeld even de voor- en nadelen van de bekende en populaire broker MEXEM af tegenover deze van DEGIRO. Ook voor deze laatste geldt dat ze er bekend om staat immers tot de meest favoriete brokers te behoren van heel wat Belgen.

In eerste instantie geldt voor zowel MEXEM als voor DEGIRO dat ze beiden zogenaamde discount brokers zijn. Dit betekent dat ze tot de goedkoopste aanbieders van beleggingsproducten op de Belgische markt kunnen worden gerekend. Dit gezegd hebbende blijkt uit vergelijkingen dat DEGIRO nog net iets voordeliger is. Dat is echter vooral te wijten aan de ontzettend lage kosten die in rekening worden gebracht op de ETF’s die deel uitmaken van hun zogenaamde kernselectie.

Voor Belgische beleggers is het altijd van cruciaal belang om zich grondig te gaan verdiepen in de fiscale taken die hen uit handen worden genomen door de broker waarbij ze beleggen. Wanneer we op dit vlak specifiek kijken naar MEXEM en DEGIRO kan er worden vastgesteld dat beide brokers je op dit vlak heel wat werk (en zorgen) uit handen nemen. Beide partijen zorgen in de praktijk voor: 

  • De aangifte van de Belgische beurstaks; 
  • De aangifte van de binnenlandse dividendbelasting;

Beide belastingen kunnen (indien je dat wenst) door de broker worden ingehouden waarna zij vervolgens voor jou de melding doen bij de Belgische belastingdienst en de ingehouden belastingen aan haar doorstorten. Dit gezegd hebbende is het wel zeer belangrijk om er altijd aandachtig voor te zijn dat dit niet kan gelden voor enkele speciale taksen die worden opgelegd door de Belgische overheid. Een klassiek voorbeeld is de zogenaamde Reynders-taks. Bij dergelijke taksen ligt de verantwoordelijkheid bij allebei de brokers bij de belegger zelf. Let hier dus zeker voor op. 

Fractionele aandelen bij MEXEM

Wanneer we een vergelijking van MEXEM vs DEGIRO gaan uitvoeren komen we tot de vaststelling dat het aanbod met beleggingsproducten in grote lijnen hetzelfde is. Dit gezegd hebbende is er één belangrijke troef waar MEXEM ten opzichte van DEGIRO over beschikt. We hebben het hierbij dan uiteraard over beleggen in fractionele aandelen. Daar waar deze mogelijkheid op het moment van schrijven van deze MEXEM review niet wordt aangeboden door DEGIRO geldt dat wel voor MEXEM. Dit maakt het mogelijk voor kleine(re) beleggers om met een aanzienlijk beperkter kapitaal te gaan beleggen. Dit bovendien ook nog eens terwijl er kan worden gerekend op een optimale spreiding. 

Toegankelijke en veelzijdige brokers

Zowel voor MEXEM als voor DEGIRO geldt dat ze zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald kunnen worden aangemerkt als zijnde discount brokers. Dit zorgt ervoor dat ze het ook voor mensen met een beperkter vermogen mogelijk maken om te gaan beleggen in die beleggingsproducten die zij wensen. Dat beide brokers er alles aan doen om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor alle beleggers blijkt ook uit de vereiste minimale stortingen. Deze bedragen respectievelijk:

  • 100 euro bij MEXEM;
  • Geen vereiste minimumstorting bij DEGIRO;

Ondanks het feit dat er door de broker MEXEM dus wel nog een bepaalde minimale storting is vereist is deze duidelijk zeer bescheiden met een bedrag van slechts 100 euro. Dit maakt dat de kleinere belegger bij allebei deze brokers eigenlijk uitstekend aan de slag kan gaan. Let wel, wanneer je wenst te beleggen in fractionele aandelen kan dat zoals eerder reeds aangegeven alleen maar bij MEXEM. 

MEXEM platform
Het platform van MEXEM.

Veelgestelde Vragen

Hoe betrouwbaar is MEXEM?

MEXEM valt als broker onder de zeer betrouwbare Interactive Brokers groep. Bovendien zijn de rekeningen bij deze broker verzekerd door de SIPC voor een waarde tot wel 500.000 Amerikaanse dollar. Daarnaast is er ook nog sprake van een aanvullende verzekering die wordt verstrekt door Lloyd’s of London. 

Hoe werkt MEXEM?

MEXEM is een discount broker die je als belegger de mogelijkheid biedt om te beleggen in een groot aantal verschillende beleggingsproducten waaronder ook fractionele aandelen. De minimale vereiste inleg is met 100 euro zeer beperkt wat deze broker erg toegankelijk maakt. Beleggen doe je zelfstandig middels het MEXEM handelsplatform.

Is MEXEM een Belgische bank?

MEXEM beschikt als internationale broker over een vestiging in België. Dit gezegd hebbende is haar hoofdkantoor in de EU gevestigd in Cyprus. Ondanks het feit dat ze in ons land dus wel degelijk over een vestiging beschikt kunnen we ze niet echt aanmerken als een Belgische bank. 

Is MEXEM een buitenlandse rekening?

Ondanks het feit dat MEXEM beschikt over een Belgische vestiging betreft het hier nog altijd een buitenlandse broker. Dit betekent dat je, je MEXEM-rekening dient aan te geven bij de Belgische Nationale Bank. Vergeet de rekening ook niet elk jaar op te geven bij de belastingaangifte!

Hoe MEXEM rekening aangeven?

Omdat MEXEM een buitenlandse broker is dien je jouw MEXEM-rekening aan te geven. Dit kan eenvoudig gebeuren bij de Nationale Bank van België en neemt slechts enkele minuten in beslag. Vergeet ook niet om je buitenlandse rekening jaarlijks aan te geven in de belastingaangifte. 

Is MEXEM een goede broker?

MEXEM staat bekend als een zogenaamde discount broker wat ervoor zorgt dat ze toegankelijk is voor heel wat beleggers. MEXEM biedt bovendien een groot aanbod aan met beleggingsproducten waaronder ook fractionele aandelen. Ook de betrouwbaarheid van MEXEM is als uitstekend te bestempelen.