DEGIRO

DEGIRO België

De oprichting van de broker DEGIRO gebeurde in het jaar 2009. Het waren vijf voormalige werknemers van Binck Bank die aan de basis van het ontstaan van de nieuwe broker lagen. Gedurende de eerste vijf jaar was het zo dat DEGIRO zich louter en alleen richtte op professionele beleggers. In het jaar 2013 is daar verandering in gekomen. Op moment van schrijven van deze DEGIRO review biedt ze haar diensten reeds aan in zomaar even 18 verschillende, Europese landen. Dit maakt ze tot één van de belangrijkste en tevens natuurlijk ook grootste brokers van Europa.

Het bundelen van haar krachten met het Duitse Flatex heeft er bovendien voor gezorgd dat ze over een Duitse banklicentie is komen te beschikken. Let wel, voor Belgische beleggers betekent dit dat er altijd rekening dient te worden gehouden met het melden van hun DEGIRO rekening. 

Keuze uit vier DEGIRO accounts

Indien je wil gaan beleggen bij DEGIRO zal je kunnen vaststellen dat je daarbij over de mogelijkheid beschikt om een keuze te maken tussen vier verschillende soorten accounts. Dit betekent meer concreet dat we een onderscheid maken tussen: 

  • Een Basic account;
  • Een Active account;
  • Een Trader account;
  • Een Day-Trader account;

Het meest eenvoudige account is uiteraard het Basic account. Deze verschaft je toegang tot alle standaard (beleggings)producten met als uitzondering derivaten, debet geld en debet effecten. Indien je kiest voor een Active account krijg je wel toegang tot deze opties. Op deze manier beschik je over de mogelijkheid om effecten te kopen waarbij deze voor maximaal 50 procent zullen worden gefinancierd door DEGIRO zelf. 

Kies je voor het DEGIRO Trader account? Dan is het mogelijk om DEGIRO tot 70 procent van de aandelen en fondsen die je koopt te laten financieren terwijl je bij obligaties zelfs voor een financiering tot 80 procent kan kiezen. Let op, in dit geval is het zo dat er geen specifieke limiet geldt voor debet effecten. Er wordt echter een begrenzing ingesteld doordat de netto liquiditeitswaarde hoger dient te zijn dan het risico waarvan sprake is. 

Last but not least is er nog het Day-Trader account welke zich richt op zoals de naam reeds laat vermoeden daytraders. Hierbij is het zo dat er kan worden vastgesteld dat er met andere normen en limieten wordt gewerkt tussen 08h00 en 21h30. In het bijzonder zorgt dit account ervoor dat er veel actiever, maar dus helaas ook met aanzienlijk meer risico kan worden gehandeld.  

DEGIRO België

Ondanks het feit dat DEGIRO een van oorsprong Nederlandse en inmiddels Duitse broker is geniet ze ook onder Belgische beleggers een aanzienlijke populariteit. Wil je vanuit België beleggen bij DEGIRO? Dan is het wel van belang om er rekening mee te houden dat je te maken krijgt met een buitenlandse beleggersrekening. De samensmelting van het Nederlandse DEGIRO samen met het Duitse Flatex heeft er immers voor gezorgd dat de beleggingsrekening bij een Duitse bank wordt geopend. Dit betekent dat je deze rekening dient aan te geven bij de Belgische Nationale Bank. 

Als Belgische belegger kan je er wel voor kiezen om de roerende voorheffing evenals de dividendbelasting in te laten houden door DEGIRO. In dat geval wordt de melding voor jou gedaan bij de Belgische belastingdienst waarna ook de ingehouden belastingen worden doorgestort. Dit brengt voor jou als Belgische belegger als voordeel met zich mee dat je hier veel minder tot eigenlijk helemaal geen omkijken meer naar hebt. Let wel, voor bepaalde taksen geldt dat DEGIRO ze mogelijks niet automatisch voor jou zal inhouden. Hier moet je dus wel waakzaam voor zijn. 

DEGIRO Kosten

DEGIRO staat er algemeen om bekend als zogenaamde discount-broker zeer lage kosten te hanteren. Dit betekent in eerste instantie dat er geen sprake is van een vastgestelde, maandelijkse vergoeding. Ook is er bovendien geen sprake van een zogenaamde inactiviteitskost. Voor deze laatste geldt dat ze in rekening kan worden gebracht door bepaalde brokers wanneer je gedurende enige tijd bijvoorbeeld geen transacties uitvoert. Dat geldt niet voor DEGIRO. Maak je geen gebruik van haar diensten? Dan hoef je dus ook geen DEGIRO kosten te betalen. Dit is zeker een interessant voordeel.

In grote mate is het zo dat je bij DEGIRO eigenlijk vooral aandacht dient te besteden aan de commissie + handlingskosten die in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan:

  • Een commissie van 1 euro + 1 euro handlingskosten op Amerikaanse aandelen;
  • Een commissie van 2 euro + 2 euro handlingskosten op Europese aandelen; 
  • Een commissie van € 0,75 op opties;
  • Een commissie van € 0,50 op hefboomproducten van BNP Paribas en Société Générale;
  • Een commissie van 0 euro + 1 euro handlingskosten op ETF’s uit de DEGIRO kernselectie

Ben je van plan om te gaan beleggen in ETF’s of trackers via DEGIRO? In dat geval dienen we een onderscheid te maken tussen de kernselectie ETF’s en degene die daarbuiten vallen. Voor de standaard trackers geldt dat er 2 euro commissie op worden aangerekend plus daarbovenop nog eens 1 euro handlingskosten. Investeer je in één van de kernselectie ETF’s? In dat geval is er geen sprake van een bepaalde commissie, maar dien je wel 1 euro handlingskosten te betalen. 

DEGIRO brengt geen extra kosten in rekening onder de vorm van bijvoorbeeld een bewaarloon en ook stortingen en opnames kunnen gratis worden uitgevoerd. Hou er wel rekening mee dat er voor valuta afhandelingen een kost wordt aangerekend van 0,25 procent. Ook voor het verwerken van dividenduitbetalingen kunnen kosten in rekening worden gebracht. 

DEGIRO kernselectie

Eén van de voornaamste redenen waarom veel beleggers ervoor kiezen om te gaan beleggen bij DEGIRO heeft te maken met de zogenaamde kernselectie die ze aanbiedt. Het betreft hier een selectie van meer dan 200 verschillende ETF’s waarin je op een extra toegankelijke manier kan beleggen. Standaard geldt op het moment van schrijven van deze DEGIRO review dat er sprake is van een transactiekost van 3 euro wanneer je gaat beleggen in één van de door DEGIRO aangeboden ETF’s. Deze transactiekost geldt echter niet voor ETF’s die deel uitmaken van de kernselectie. Hierbij is er immers slechts sprake van een handlingskost van 1 euro.

Ondanks het feit dat het in het verleden helemaal gratis mogelijk was om te beleggen in één van de kernselectie ETF’s is dat vandaag de dag niet langer het geval. Er wordt voor een dergelijke belegging dan ook zoals hierboven aangegeven 1 euro handlingskost aangerekend. Dit gezegd hebbende vormt dit nog steeds een uitstekende manier om voordelig te kunnen beleggen in enkele van de meest gerenommeerde ETF’s die er op de markt zijn terug te vinden. Onder meer de Vanguard All-World en de Vanguard S&P 500 ETF’s maken deel uit van de DEGIRO kernselectie. 

DEGIRO Kernselectie
Voorbeeld van een aantal ETF’s uit de kernselectie.

Bolero vs DEGIRO

Zowel Bolero als DEGIRO kunnen worden bestempeld als interessante brokers om te overwegen voor Belgische beleggers. Voor Bolero geldt dat ze het online beleggingsplatform vormt van KBC Securities. Dit zorgt er onder meer voor dat niet-belegde gelden worden beschermd door het Belgische depositogarantiestelsel. Het feit dat het hierbij gaat om een Belgische broker zorgt er bovendien eveneens voor dat er geen melding voor een buitenlandse rekening dient te gebeuren bij de Belgische Nationale Bank. Dat is bij DEGIRO wel het geval. Voor deze laatste geldt dat je komt te beschikken over een rekening bij FlatexDEGIRO welke valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. 

Voor DEGIRO geldt dat ze zich in eerste instantie vooral richtte op professionele beleggers. Dat is ook tegenwoordig nog altijd enigszins terug te zien in haar platform. Voor Bolero geldt op haar beurt dat ze verschillende tools aanbiedt die het voor beginnende beleggers een stuk eenvoudiger mogelijk maakt om de voor hun beste beleggingsproducten te kunnen vinden. Zowel Bolero als DEGIRO bieden haar beleggers een handige mobiele applicatie aan waar je overal en altijd mee kan beleggen. 

DEGIRO app

DEGIRO app
App voor Android en IOS.

Wil je graag overal en altijd over de mogelijkheid beschikken om te kunnen beleggen? Dat is mogelijk door gebruik te maken van de DEGIRO app. Het gebruiksvriendelijke platform van DEGIRO wordt dan ook niet alleen ter beschikking gesteld op een desktopsysteem, maar ook door middel van deze mobiele applicatie. Niet alleen is het mogelijk om met behulp van de DEGIRO app bestaande posities te sluiten en nieuwe te openen, bovendien blijf je op deze manier ook op de hoogte van het laatste beleggersnieuws en krijg je toegang tot een schat aan waardevolle data. Voor elke belegger bij DEGIRO geldt dat hij of zij gratis toegang krijgt tot deze handige app. 

Obligaties bij DEGIRO

DEGIRO maakt het mogelijk om te beleggen in een ruime waaier aan uiteenlopende beleggingsproducten. Het gaat hierbij dan onder meer om obligaties. Voor deze obligaties geldt dat ze algemeen worden beschouwd als relatief veilige beleggingen. Bovendien is het zo dat ze uiteraard ook regelmatige inkomensbetalingen weten te bieden. Ook kan een belegging in obligaties bij DEGIRO een uitstekende manier zijn om je portefeuille te diversifiëren. Hou er rekening mee dat er ook aan de handel in obligaties bepaalde kosten verbonden zijn. Het gaat hierbij dan niet alleen om een bepaalde commissie die wordt aangerekend, maar ook om een zogenaamde handlingskost.

Veelgestelde Vragen

Hoe veilig is je geld bij DEGIRO?

DEGIRO beschikt over een aparte juridische entiteit welke zorgt voor een scheiding van vermogen. Dit betekent dat jouw vermogen als belegger gescheiden is van deze van DEGIRO. Niet-belegd geld dat zich bevindt bij DEGIRO is bovendien ingedekt tot 100.000 euro door het Duitse depositogarantiestelsel.

Is DEGIRO goed voor beginners?

DEGIRO is een discount-broker wat ervoor zorgt dat ze slechts zeer beperkte kosten in rekening brengt. Het handelsplatvorm van DEGIRO staat erom bekend iets complexer te zijn omwille van het grote aanbod aan beleggingsmogelijkheden die ze aanbiedt. Dit gezegd hebbende blijft DEGIRO een vrij toegankelijke broker.

Hoe DEGIRO rekening aangeven België?

Omdat de DEGIRO rekening zich in Duitsland bevindt dien je deze als Belgische belegger aan te geven. Zo dien je hiervoor een melding te doen bij de Nationale Bank van België, maar moet je de buitenlandse rekening ook elk jaar aangeven in je belastingaangifte. 

Kan ik DEGIRO gebruiken in België?

DEGIRO is één van de populairste brokers onder Belgische beleggers. Je kan er dan ook perfect gebruik van maken. Let wel, vergeet niet dat DEGIRO een buitenlandse beleggingsrekening aanbiedt welke je dus moet melden bij de Nationale Bank van België.

Kan DEGIRO geld van mijn rekening halen?

Het saldo dat zich op je beleggersrekening bevindt bij Flatex DEGIRO kan worden aangewend voor het betalen van bepaalde kosten zoals de jaarlijkse aansluitingsvergoedingen. Indien je een bepaalde order doorgeeft zal DEGIRO het bedrag voor die order van je gekoppelde beleggingsrekening afschrijven.

Is DEGIRO een bank?

DEGIRO vormt als broker een onderdeel van de bank FlatexDEGIRO Bank AG. Dit betekent dat ze aangemerkt wordt als bank in Duitsland. Het voordeel hiervan is dat niet belegde bedragen die worden aangeboden bij deze broker ingedekt worden door het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van 100.000 euro.

Wie is de eigenaar van DEGIRO?

De oprichting van DEGIRO gebeurde in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam op 3 juni 2009. Tien jaar later werd de broker aangekocht door het Duitse Flatex. In mei van 2021 werden de bedrijfsprocessen samengevoegd waardoor FlatexDEGIRO Bank AG ontstond.

Is DEGIRO duur?

DEGIRO staat bekend als een zogenaamde discount-broker. Dit betekent dat ze tot de voordeligste brokers op de markt behoort. Bovendien rekent DEGIRO geen vergoedingen aan wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van haar diensten. Je betaalt dus enkel voor wat je gebruikt. Dit maakt DEGIRO zeer voordelig.

Is DEGIRO Nederlands of Duits?

Oorspronkelijk was DEGIRO een Nederlandse broker. Dit gezegd hebbende is ze ondertussen overgenomen door het Duitse Flatex. Voor het nieuw ontstane bedrijf FlatexDEGIRO Bank AG geldt dat ze onder het Duitse en dus niet onder het Belgische depositogarantiestelsel valt.

Heeft DEGIRO maandelijkse kosten?

DEGIRO hanteert een prijsstrategie waarbij het uitsluitend kosten hanteert voor diensten die daadwerkelijk door de belegger worden gebruikt. Dit betekent dat er geen vaste, maandelijkse kosten of inactiviteitskosten in rekening worden gebracht door DEGIRO.