Zowat elke Belg heeft er wel één, we hebben het dan uiteraard over een spaarrekening. Zowel kleine als grote(re) onverwachte kosten kunnen eenvoudig(er) opgevangen worden wanneer je over een bepaalde financiële buffer beschikt. Er bestaat eigenlijk geen betere manier om die financiële buffer aan te houden dan op een traditionele spaarrekening. Je spaargeld is namelijk altijd beschikbaar terwijl je er tegelijkertijd ook nog eens een stukje extra rendement mee kan realiseren. Toch is de ene spaarrekening de andere niet. Enkel en alleen met een gereglementeerde spaarrekening ben je immers verzekerd van de interessantste voorwaarden.
Inhoudsopgave
Wat is een gereglementeerde spaarrekening?
Wanneer we het aanbod met spaarrekeningen op de markt van naderbij gaan bekijken kunnen we daarbij vaststellen dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen:
- Gereglementeerde spaarrekeningen;
- Niet-gereglementeerde spaarrekeningen;
Om in aanmerking te komen als een gereglementeerde spaarrekening is het van belang dat deze aan een aantal wettelijke regels voldoet. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de rente op de rekening uit twee delen moet bestaan. Het betreft hier:
- De basisrente;
- De getrouwheidspremie;
Samen vormen ze de totale spaarrente die de waarde van je spaargeld moet laten groeien. Toch is er een niet onbelangrijk verschil tussen beide rentes. Zo geldt voor de basisrente dat je ze elke dag ontvangt zolang het bedrag op je spaarrekening staat. Dat geldt niet voor de getrouwheidspremie. Deze ontvang je namelijk uitsluitend op spaartegoeden die minstens 12 maanden onafgebroken op de spaarrekening zijn terug te vinden. De uitbetaling van de getrouwheidspremie dient door de bank verplicht per kwartaal te worden uitgevoerd.
Minimale basisrentes en getrouwheidspremies
In principe geldt voor banken dat ze over de mogelijkheid beschikken om zelf te bepalen welke basisrente en welke getrouwheidspremie er op hun spaarrekeningen wordt aangerekend. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de basisrente minstens 0,01 procent dient te bedragen. Voor de getrouwheidspremie geldt dat ze wettelijk gezien minstens op 0,10 procent moet zijn gelegen.
Hoe herken je niet-gereglementeerde spaarrekeningen?
Het merendeel van de spaarrekeningen die zijn terug te vinden op de Belgische markt zijn gereglementeerd. Dit gezegd hebbende bestaan er ook niet-gereglementeerde exemplaren. Je herkent ze het eenvoudigst aan het feit dat er altijd slechts sprake is van één enkele rente. Banken die ze aanbieden zijn ook niet verplicht om een bepaalde minimale (basis)rente aan te bieden. Ze mogen dus helemaal zelf bepalen hoeveel rente ze je aanbieden.
👉 Vergelijk de beste spaarrekeningen
Vrijstelling van roerende voorheffing
Financiële experten benadrukken in de praktijk altijd dat het van belang is om te kiezen voor een gereglementeerde spaarrekening. Dat is vooral te wijten aan de belasting die je op je spaartegoeden moet betalen in België. Deze belasting luistert naar de naam ‘roerende voorheffing’ en kan behoorlijk knabbelen aan het rendement op je spaartegoeden. Kies je voor een gereglementeerde spaarrekening? Dan zijn de eerste 1.020 aan intresten per persoon echter vrijgesteld. Bij niet-gereglementeerde spaarrekeningen is dat echter niet het geval!
Belangrijk om rekening mee te houden is ook dat deze vrijstelling wordt berekend op alle spaartegoeden die op jouw naam staan. Dit dus ook wanneer ze niet zijn ondergebracht bij één en dezelfde, maar wel bij verschillende banken. Let op! Dit geldt ook voor de spaartegoeden die op naam staan van je minderjarige kinderen. Elke ouder dient in principe de helft van die intresten bij diens eigen, persoonlijke intrest toe te voegen. Is er sprake van een gezamenlijk spaartegoed met je partner? Dan genieten jullie samen van een vrijstelling tot 2.040 euro.
15% roerende voorheffing boven vrijgesteld bedrag
Verwerf je meer dan 1.020 euro alleen of 2.040 euro samen met je partner? Dan zal je vast kunnen stellen dat je op de intresten boven dat vrijgestelde bedrag een roerende voorheffing dient te betalen van 15 procent. Dat is nog steeds een flink stuk minder dan de 30 procent roerende voorheffing die geldt voor alle intresten op alle spaartegoeden die je verwerft op een niet-gereglementeerde spaarrekening. Je hoeft voor de afwikkeling van die roerende voorheffing overigens als spaarder zelf niets te doen. De bank regelt die automatisch voor jou.
Let op! De kans bestaat dat de verlaagde roerende voorheffing van 15 procent op intresten uit gereglementeerde spaarrekeningen komt te verdwijnen. De Kamer bespreekt op moment van schrijven een voorstel om het verlaagde tarief af te schaffen. Dit zou betekenen dat er alleen nog maar een roerende voorheffing tarief zal bestaan van 30 procent. Dit voorstel is op moment van schrijven evenwel nog niet goedgekeurd. Verschillende politieke partijen lijken daarbij wel te streven naar een verhoging van het vrijgestelde bedrag.
Wat met de depositogarantie?
Tot slot rest uiteraard ook nog de vraag hoe het nu precies is gesteld met de dekking die wordt verleend door het depositogarantiestelsel. Ben je bijvoorbeeld bij het afsluiten van een niet-gereglementeerde spaarrekening ook ingedekt bij een faillissement van de bank? Zeker en vast.
Veel mensen vermoeden dat niet-gereglementeerde spaarrekeningen niet vallen onder het depositogarantiestelsel. Dit stelsel zorgt ervoor dat gedupeerden bij een faillissement van een erkende (!) bank kunnen rekenen op een compensatie oplopend tot 100.000 euro per persoon. Of het nu gaat om spaartegoeden uit een spaardeposito, een gereglementeerde of een niet-gereglementeerde spaarrekening maakt eigenlijk geen verschil. Belangrijk is wel dat het gaat om een financieel product dat wordt aangeboden door een erkende financiële instelling.
Durf ook te kijken naar spaarrekeningen buiten België
Ben je van plan om een (extra) spaarrekening af te sluiten? Durf dan ook te kijken naar het aanbod buiten de Belgische markt. In verschillende andere, Europese landen kan je namelijk vaak hogere spaarrentes ontvangen dan bij ons het geval is. Let echter wel op. In bepaalde gevallen is er een bronbelasting verschuldigd en je zal op alle verworven intresten uit dergelijke spaarrekeningen dus een roerende voorheffing moeten betalen van 30 procent. Bereken op voorhand dus altijd even grondig of je wel daadwerkelijk voordeel doet met je spaargeld in het buitenland te plaatsen of niet. Zo voorkom je mogelijks vervelende verrassingen.
Laatst bijgewerkt op 9 december 2024 door Jan van Hamme.