Flinke daling hypotheekrente kan veel opleveren

De hypotheekrente om een huis te kopen is in de voorbije periode in België flink gezakt. Het gaat om 0,6 procent in zes weken tijd. De gemiddelde hypotheek levert op dit moment daarom al snel zo’n 18.000 euro op over de gehele duur, zo stellen specialisten. Het is dus ook interessant om je hierin te verdiepen en juist nu de kansen te pakken die er liggen. Hoe dit precies zit, lees je op deze plek. Zo kan je er dan ook direct je voordeel mee doen.

De gemiddelde lening

Om de mogelijkheden duidelijk te maken, is het goed om naar de gemiddelde hypotheek in België te kijken. Die is rond 200 duizend euro groot en heeft een looptijd van 25 jaar. De daling van 0,6 procent in de rente betekent dat er 3,31 procent in plaats van 3,88 procent wordt betaald. Wat dus op het einde van de lening 18.000 euro verschil maakt. Dit is natuurlijk een dermate groot verschil, dat je dit ook daadwerkelijk merkt in de portemonnee, zo stellen de specialisten. Dat maakt het dus ook aantrekkelijk om juist nu van de voordelen te profiteren die dit met zich meebrengt.

Onverwachte ontwikkeling

De daling van de hypotheekrente was niet voorzien. Zeker niet zo’n sterke daling in een periode van 6 weken tijd. Wanneer je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld inflatie en energieprijzen, dan zie je dat die fors zijn. Dat maakt de daling van de rente dus juist ook zo onverwacht stellen de kenners. In december waren de stijgingen nog zo hoog, dat een directe omslag niet verwacht werd. Er werd juist eerder gespeculeerd op verdere stijgingen van de rentes. Doordat de markten hierop gingen anticiperen is echter juist het tegenovergestelde gebeurd. De markten zijn hierdoor op gang gekomen.

Een nieuw evenwicht

De cijfers zullen in de komende periode meer gelijk blijven, is de verwachting. De aandacht ligt vooral op het onder controle krijgen van de inflatie. Omdat de kopers nu de kans krijgen om te profiteren van de lage hypotheekrente, is de kans op een evenwicht een stuk groter geworden. Dit is echter slechts een prognose voor de korte termijn. Hoe het in bijvoorbeeld 2025 of 2026 zal zijn, is nog een vraagteken. Dat komt door de vele ontwikkelingen op economisch en sociaal-demografisch gebied. Een nulrente zou best wel eens in de toekomst kunnen voorkomen.

Geen verdere daling

Ook op de korte termijn zal niet hetzelfde te zien zijn als in de afgelopen weken. De forse dalingen zijn wel voorbij. De dalingen zijn misschien nog niet helemaal afgelopen, maar een gemiddelde van 0,1 procent per week zit er niet meer in. Het zal hooguit nog iets omlaag gaan in de komende maanden, om daar dan vervolgens te stabiliseren. Terug naar een periode waarin de rente op 1,5 procent stond, zoals in 2020, zal België niet snel gaan denken de experts. Met zowel economische groei als stijgende inflatie zijn er namelijk genoeg factoren die dit tegenhouden. Nu de kans pakken is dus aantrekkelijk.