De kosten die gepaard gaan met een hospitalisatie kunnen in de praktijk zeer hoog oplopen. Er is ook zeker niet veel nodig om geconfronteerd te worden met zo’n hoog prijskaartje, in tegendeel. Gelukkig zijn er op de markt verschillende verzekeringen terug te vinden die de belangrijkste kosten voor jou kunnen vergoeden. De DKV hospitalisatieverzekering is één van de bekendste hospitalisatieverzekeringen van België omdat ze er bekend om staat een ontzettend uitgebreide dekking te voorzien.
Benieuwd wat je nu precies allemaal van deze DKV verzekering kan verwachten? Wij hebben alles hier op deze pagina netjes voor jou op een rijtje gezet!
Wat is de DKV Hospitalisatieverzekering?
Inhoudsopgave
Onze gezondheid is het meest kostbare goed waar we als mensen over beschikken. Zoveel spreekt voor zich. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je op dit vlak niets aan het toeval over zal willen laten, in tegendeel. Het afsluiten van de DKV hospitalisatieverzekering zorgt ervoor dat je in nagenoeg alle gevallen bent verzekerd van zowat de best mogelijke medische dekkingen. Indien je van plan bent om deze verzekering af te sluiten is het wel van belang om er rekening mee te houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende pakketten:
- DKV Hospi Essential;
- DKV Hospi Comfort;
- DKV Hospi Premium;
Ondanks het feit dat alle drie deze verschillende verzekeringen er bekend om staan uitstekende dekkingen te voorzien spreekt het voor zich dat er onderling wel degelijk sprake is van niet onbelangrijke verschillen. Hoe deze verschillen er precies uitzien ontdek je hieronder.
DKV Hospi Essential
De eerste type DKV hospitalisatieverzekering luistert naar de naam ‘DKV Hospi Essential’. Dit is de meest beperkte verzekering die je kan afsluiten. Dit gezegd hebbende voorziet ze nog steeds een prima aantal dekkingen. Zo kan je onder meer rekenen op de volgende dekkingen:
- 100% dekking van hospitalisatie met overnachting en een terugbetaling van supplementen in geval van een eenpersoonskamer (nadat de persoonlijke bijdrage in mindering is gebracht);
- 100% dekking van kosten voor en na hospitalisatie bij respectievelijk 30 & 90 dagen;
- 500 euro kraamzorg of -hulp per jaar en per verzekerde;
- 100% vergoeding bij 33 zware ziekten;
- 100 euro per jaar aan niet-medische zorgondersteuning na een hospitalisatie voor een zware ziekte;
Niet onbelangrijk om rekening mee te houden is dat er geen terugbetaling plaatsvindt van de supplementen in geval van een eenpersoonskamer bij daghospitalisatie. Indien je dit graag wenst zal je dan ook één van de uitgebreidere opties moeten afsluiten.
|
/ maand |
DKV Hospi Comfort
Bij het afsluiten van de DKV Hospi Comfort verzekering is het uiteraard zo dat je kan rekenen op alle dekkingen die eveneens deel uitmaken van de DKV Hospi Essential verzekering. Dit gezegd hebbende is het bij deze verzekering wel degelijk zo dat je ook kan rekenen op een terugbetaling van de supplementen in geval van een eenpersoonskamer bij daghospitalisatie. Bovendien is in deze polis een bedrag inbegrepen van 250 euro per jaar en per verzekerde voor niet-medische zorgondersteuning na hospitalisatie voor een zware ziekte. Ook de interventieplafonds waarvan sprake is bij deze polis zijn een stuk hoger gelegen dan bij de eerste optie het geval is. Meer over de hoogte van deze interventieplafonds echter verder op deze pagina.
|
/ maand |
DKV Hospi Premium
De meest complete DKH hospitalisatieverzekering die je af kan sluiten is de zogenaamde DKV Hospi Premium. Deze verzekering is vooral interessant omdat er geen sprake meer is van een persoonlijke bijdrage die wordt afgetrokken van de vergoedingen die je ontvangt bij:
- Hospitalisatie met overnachting in een eenpersoonskamer;
- Daghospitalisatie in een eenpersoonskamer;
Daarnaast valt het meteen ook op dat de kosten voor en na de hospitalisatie voor een langere periode worden ingedekt. Er is sprake van een termijn voorafgaand aan de hospitalisatie van 60 dagen en een termijn na afloop van de hospitalisatie van 180 dagen. Ook opvallend, ook alternatieve geneeskunde is hierin inbegrepen. Denk hierbij aan:
- Osteopathie;
- Chiropractie;
- Homeopathie;
- Acupunctuur;
De niet-medische zorgondersteuning na afloop van een hospitalisatie is in deze polis overigens ingedekt tot een bedrag van 500 euro per jaar en per verzekerde. Ondanks de vrij stevige verzekeringspremie waar je rekening mee dient te houden bij het afsluiten van deze polis spreekt het dus voor zich dat je er heel wat zekerheden voor in de plaats krijgt.
|
/ maand |
Dekking bij een niet-geplande hospitalisatie
Met DKV Assistance geniet je van dekking en bijstand in het buitenland. Het is evenwel van belang om er rekening mee te houden dat de dekking waar je op kan rekenen eveneens niet bij elk pakket dezelfde is. Op dit vlak wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de DKV Hospi Essential verzekering enerzijds en de Comfort en Premium verzekeringen anderzijds.
Als houder van de DKV Hospi Essential verzekering kan je rekenen op een dekking bij een niet-geplande hospitalisatie binnen de Europese Unie. Beschik je over één van de twee meest uitgebreide polissen? In dat geval ben je overal ter wereld ingedekt. Repatriëring na hospitalisatie in het buitenland is overigens zowel voor de verzekeringnemer als voor de meegereisde gezinsleden ingedekt. Dit echter eveneens telkens binnen de aangegeven regio.
Van welk interventieplafond is er precies sprake?
Het spreekt voor zich dat je afhankelijk van het type DKV hospitalisatieverzekering altijd rekening dient te houden met bepaalde interventieplafonds. In eerste instantie is er deze bij zware ziekten. De interventieplafonds hierbij bedragen:
- 10.000 euro per jaar en per verzekerde bij de DKV Hospi Essential;
- 25.000 euro per jaar en per verzekerde bij de DKV Hospi Comfort;
- 50.000 euro per jaar en per verzekerde bij de DKV Hospi Premium;
Vervolgens is er ook nog de dekking en bijstand in het buitenland. Binnen de DKV Hospi Essential is hierbij geen sprake van een bepaald plafond. Dat heeft alles te maken met het feit dat er alleen een dekking binnen de EU wordt voorzien.
Bij de DKV Hospi Comfort en Premium wordt dat een ander verhaal. Daarbij is het immers zo dat er een wereldwijde dekking is inbegrepen. Buiten de EU is er echter wel sprake van een plafond van 300.000 euro per verzekeringsgeval.
Hoelang bedragen de wachttijden?
Bij het afsluiten van de DKV hospitalisatieverzekering zal je vast kunnen stellen dat er bepaalde wachttijden van toepassing kunnen zijn. Een belangrijke wachttijd is bijvoorbeeld deze voor tandheelkundige behandelingen na een ziekte of ongeval. Ongeacht de DKV hospitalisatieverzekering die je afsluit geldt hiervoor altijd een wachttijd van 12 maanden.
Heb je gekozen voor het afsluiten van de DKV Hospi Premium verzekering? Dan zal je vast kunnen stellen dat er ook nog sprake is van een extra wachttijd. Het betreft hier een wachttijd van 24 maanden voor medisch begeleide vruchtbaarheidsbehandelingen.
Met welke uitsluitingen dien je rekening te houden?
Net zoals bij elke andere verzekering het geval is geldt ook voor de DKV hospitalisatieverzekering dat er sprake bij is van verschillende uitsluitingen. De belangrijkste van deze uitsluitingen zijn:
- Vooraf bestaande aandoeningen evenals symptomen voor het afsluiten van het contract;
- Professionele beoefening van een bepaalde sport;
- Vitaminen, voedingssupplementen evenals mineralen;
- Drugsgebruik;
- Esthetische behandelingen;
- Vaccinatie en contraceptie;
- Sterilisatie;
Ook medische kosten bij medisch begeleide vruchtbaarheidsbehandelingen zijn uitgesloten. Let op, de uitsluitingen waarvan sprake is kunnen afhankelijk zijn van het type polis die je afsluit. Hier zal je als verzekeringnemer dus altijd rekening mee willen houden.
Conclusie, hoe interessant is de DKV Hospitalisatieverzekering?
Het staat als een paal boven water dat de kosten waar je bij een hospitalisatie mee kan worden geconfronteerd zeer stevig kunnen oplopen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Dit niet in het minst omdat je uiteraard wel gewoon aanspraak wil kunnen maken op de best mogelijke medische zorg. Het afsluiten van de DKV hospitalisatieverzekering maakt dit mogelijk zonder dat je hoeft te vrezen voor een zeer negatieve impact op je financiële situatie.
Het enige nadeel dat is verbonden aan deze verzekering is terug te vinden in de vrij stevige verzekeringspremie die ervoor is verschuldigd. Ook het feit dat er sprake is van een (bescheiden) toeslag bij premiebetalingen op een periode van minder dan een jaar is een beetje jammer. Dit gezegd hebbende moet het gezegd dat de DKV hospitalisatieverzekering zich sinds jaar en dag niet voor niets de beste in haar soort mag noemen op de Belgische markt.
Meer verzekeraars
Laatst bijgewerkt op 16 januari 2025 door Jan van Hamme.