Het spreekt voor zich dat onze gezondheid ontzettend belangrijk is. Dit gezegd hebbende is het altijd mogelijk dat je geconfronteerd wordt met een bepaalde ziekte of je een bepaald ongeval hebt waardoor een hospitalisatie noodzakelijk is. Helaas is het zo dat de kosten die gepaard gaan met een dergelijke hospitalisatie torenhoog kunnen oplopen. Gelukkig hoef je er in die situatie financieel niet alleen voor te staan. De Helan hospitalisatieverzekering maakt het immers mogelijk om de meeste kosten die een hospitalisatie met zich meebrengt in te laten dekken. Wat je nu exact van deze verzekering kan verwachten ontdek je hier op deze pagina!
Wat is de Helan Hospitalisatieverzekering?
Inhoudsopgave
Indien je van plan bent om een Helan hospitalisatieverzekering af te sluiten zal je vast kunnen stellen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen drie verschillende soorten polissen. De verschillende opties waar je een keuze tussen kan maken zijn de onderstaande:
- Hospitalia;
- Hospitalia Medium;
- Hospitalia Plus;
Tussen deze verschillende polissen is er niet alleen sprake van een bepaald prijsverschil, daarnaast spreekt het voor zich dat ook de dekkingen waar je op kan rekenen niet onaanzienlijke verschillen kunnen vertonen. In het bijzonder de bedragen die zijn ingedekt kunnen onderling verschillen. We bespreken deze verschillende polissen hieronder even extra in detail.
Hospitalia
De voordeligste Helan hospitalisatieverzekering waar je op kan rekenen luistert naar de naam ‘Hospitalia’. Het eerste wat hierbij opvalt is het zogenaamde grensbedrag waarvan sprake is. Dit is het bedrag aan kosten dat je op jaarbasis maximaal ingedekt ziet worden. Deze bedraagt bij de gewone Hospitalia polis op moment van schrijven 25.000 euro.
Wat de voor- en nazorg betreft kan je rekenen op een ingedekte periode van respectievelijk 30 dagen voor en 90 dagen na de hospitalisatie. Voor heel wat mensen geldt dat ze er bij een ziekenhuisopname de voorkeur aan geven om in een eenpersoonskamer te verblijven. Hiervoor geldt evenwel altijd een bepaald supplement. Dat supplement wordt tot 80 euro ingedekt bij de Hospitalia polis. Zo hoef je ook deze kosten niet (volledig) zelf te dragen.
Hospitalia Medium
De tweede Hospitalia Medium polis kenmerkt zich in eerste instantie door het ontbreken van een grensbedrag. Met andere woorden, er is geen sprake van een vastgesteld plafond op jaarbasis. Bovendien is het zo dat het kamersupplement voor een eenpersoonskamer ook een flink stuk hoger is gelegen. Bij een dagopname is ze dan wel beperkt tot 80 euro, maar bij een meerdaagse opname loopt ze op tot 125 euro.
Tevens een belangrijke meerwaarde voor deze polis ten opzichte van de standaard Hospitalia polis is terug te vinden in de aanwezigheid van de Hospitalia Assist dekking. Deze dekking zorgt ervoor dat je kan rekenen op hulp thuis na de opname. Onder deze dekking valt onder meer een kinderoppas, maar ook opvang voor je huisdier, etc. Naast dit alles is er ook nog de termijn waarin de voor- en nazorg wordt ingedekt. Bij de standaard Hospitalia polis is deze beperkt tot 30 dagen voor en 90 dagen na de hospitalisatie. Bij deze Medium polis bedragen deze termijnen echter respectievelijk 60 dagen voor en 180 dagen na de hospitalisatie.
Hospitalia Plus
De duurste, maar tegelijkertijd ook de meest complete Hospitalia polis bij Helan is de ‘Hospitalia Plus’ polis. Hierbij is het bijvoorbeeld zo dat je bent verzekerd van een indekking van het ereloonsupplement voor een eenpersoonskamer tot zomaar even 300 procent. Bij een dagopname is er sprake van een indekking tot 100 procent. Ook in deze polis is de Hospitalia Assist dekking uiteraard inbegrepen. Het verschil met de Medium polis is eerder beperkt, maar toch biedt ze wel degelijk voor verschillende verzekeringnemers een potentiële meerwaarde.
Optie waarborg zware ziekten altijd inbegrepen
Ongeacht de Helan hospitalisatieverzekering waar je uiteindelijk voor zal kiezen, je kan altijd rekenen op de aanwezigheid van de optie waarborg zware ziekten. Deze zorgt ervoor dat je als verzekeringnemer optimaal bent beschermd op het ogenblik dat je te maken krijgt met een ernstige aandoening. Met deze dekking kan je per jaar rekenen op tot maar liefst 7.000 euro terugbetaalde kosten voor medische kosten die moeten worden gemaakt buiten een ziekenhuisopname. Dat is natuurlijk een belangrijke zorg minder.
Tot wanneer kan je de Helan hospitalisatieverzekering afsluiten?
Let op! Heb je al een iets oudere leeftijd bereikt en zou je graag één van de verschillende hospitalisatieverzekeringen van Helan willen afsluiten? In dat geval is het van belang om er rekening mee te houden dat er hier een leeftijdsbeperking voor van kracht kan zijn. Dit geldt in ieder geval voor de Medium & Plus verzekeringen. Voor deze hospitalisatieverzekeringen geldt dat je ze uitsluitend af kan sluiten tot en met de leeftijd van 65 jaar. De standaard ‘Hospitalia’ verzekering is de enige die je ook af kan sluiten na de leeftijd van 65 jaar.
Wat is de Hospitalia Continuïteit wachtpolis?
De kans bestaat dat je reeds beschikt over een hospitalisatieverzekering via je werkgever. Wat echter wanneer deze op een zeker ogenblik wegvalt? In dat geval kan de zogenaamde wachtpolis ‘Hospitalia Continuïteit’ dienst doen als vangnet. Deze wachtpolis beschermt je bovendien meteen tegen de hoge ziekenhuiskosten boven op de verzekering die je ontvangt via je werkgever. Ook wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt spreekt het voor zich dat de ‘Hospitalia Continuïteit’ wachtpolis mogelijks een interessante oplossing kan bieden.
Met welke extra voorwaarden dien je rekening te houden?
Wil je graag de Helan hospitalisatieverzekering afsluiten? In dat geval moet je er aandachtig voor zijn dat je aangesloten dient te zijn bij het Helan Ziekenfonds. Wanneer je nog bij een ander Ziekenfonds bent aangesloten is het mogelijk om vrij eenvoudig op de website van Helan een overstap aan te vragen. Daarna kan de Helan Hospitalisatieverzekering aangevraagd worden.
Naast bovenstaande is er uiteraard ook de wachttijd die van toepassing is bij het afsluiten van een Helan hospitalisatieverzekering. Er is sprake van een standaard wachttijd tot 6 maanden. Er bestaat echter een uitzondering voor een zwangerschap en bevalling. Hiervoor geldt een wachttijd van 9 maanden. Dit gezegd hebbende geeft Helan aan dat er ook een uitzondering wordt gemaakt voor dringende medische zorgen na een ongeval. In dat geval wordt de wachttijd immers geschrapt. Had je voor het afsluiten van de Helan hospitalisatieverzekering reeds een gelijkaardige verzekering? Ook dan komt de wachttijd te verdwijnen.
Wat zijn de voordelen van de Helan hospitalisatieverzekering?
We hebben de belangrijkste voordelen die verbonden zijn aan het afsluiten van de Helan hospitalisatieverzekering verspreid over deze pagina reeds even aangehaald. Dit gezegd hebbende kan het ook altijd interessant zijn om ze even op een rijtje gezet te zien worden. Dat hebben we dan ook gedaan middels het onderstaande overzicht:
- Keuze uit drie verschillende, interessante polissen;
- Instappen op de Hospitalia polis is ook mogelijk na de leeftijd van 65;
- Hospitalia Assist bij de Medium en Plus polissen;
- Optie waarborg zware ziekten beschikbaar bij alle Hospitalia polissen;
- Geen grensbedragen op jaarbasis bij de Medium en Plus polissen;
Onder meer de hierboven aangehaalde voordelen die verbonden zijn aan de Helan hospitalisatieverzekering zorgen ervoor dat Helan sinds jaar en dag één van dé populairste verzekeraars is op de Belgische markt voor wat hospitalisatieverzekeringen betreft.
Wat zijn de nadelen van de Helan hospitalisatieverzekering?
De voordelen waar je als (potentiële) verzekeringnemer op kan rekenen bij het afsluiten van de Helan Hospitalisatieverzekering spreken voor zich. Dit gezegd hebbende is het tevens niet onbelangrijk om te weten wat nu precies de eventuele nadelen zijn waar je mee geconfronteerd kan worden. Wat deze nadelen betreft dien je stil te blijven staan bij de volgende zaken:
- Standaard wachttijd tot 6 maanden (9 maanden bij een zwangerschap);
- Belangrijkste polissen zijn slechts af te sluiten tot aan de leeftijd van 65 jaar;
- Je moet verplicht aangesloten zijn bij het Helan Ziekenfonds;
- Grensbedrag van 25.000 euro per jaar bij de voordeligste polis;
Ondanks het feit dat je zeker met bovenstaande nadelen rekening zal willen houden zijn ze absoluut niet onoverkomelijk. Kan je met deze nadelen dan ook best leven? Dan hoeft er je op zich niets meer in de weg te staan om een Helan Hospitalisatieverzekering af te sluiten.
Conclusie, is de Helan hospitalisatieverzekering interessant of niet?
Het merendeel van de mensen krijgen tijdens hun leven op een bepaald ogenblik wel eens te maken met een bepaalde hospitalisatie. Het probleem dat zich hierbij stelt is vooral terug te vinden in de vaak torenhoge kosten die hieraan verbonden zijn.
Het afsluiten van de Helan hospitalisatieverzekering zorgt ervoor dat de belangrijkste van deze kosten voor jou worden vergoed. Dit betekent niet alleen dat je, je geen zorgen hoeft te maken over een eventuele impact op jouw financiële situatie, daarnaast ben je ook altijd verzekerd van de best mogelijke zorg. Neem geen risico’s met je gezondheid en overweeg om de Helan hospitalisatieverzekering af te sluiten. Voor veel mensen kan ook het afsluiten van de Hospitalia Continuïteit wachtpolis zeker een interessante optie zijn om te overwegen.
Meer verzekeraars
Laatst bijgewerkt op 4 januari 2025 door Jan van Hamme.