Wise

Wise, voorheen Transferwise
Wise, voorheen Transferwise.

De dienst Wise ging in het verleden door het leven onder de naam Transferwise. Ze staat ook op moment van schrijven eigenlijk nog steeds vooral bekend onder deze benaming. Door de jaren heen is deze dienst uitgegroeid tot een zeer populaire oplossing op het gebied van het overmaken evenals ontvangen van geld van en naar het buitenland. 

Belangrijk om weten is wel dat Wise niet kan worden beschouwd als een bank. In plaats daarvan is ze een elektronische geldinstelling. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je door gebruik te maken van een Wise account behoorlijk wat geld kan besparen in vergelijking met het gebruik van de reguliere bankdiensten.

Wat is Wise Bank?

Veel mensen die gebruik willen maken van deze dienst gaan op zoek naar informatie over ‘Wise Bank’. Dat is misschien logisch, maar zoals hierboven reeds werd aangehaald is het zo dat het hierbij niet gaat om een bank, maar wel om een betaaldienst. Het aanmaken van een Wise account zorgt er dan ook niet voor dat je klant wordt bij een echte bank, maar wel bij een elektrische geldinstelling. Dat is uiteraard niet hetzelfde. 

Het aanmaken van een Wise account zorgt er in ieder geval voor dat je over de mogelijkheid komt te beschikken om extra voordelig geld te betalen in zomaar even meer dan 53 verschillende valuta.

Op moment van schrijven is het bovendien zo dat er sprake is van meer dan 15 miljoen actieve gebruikers van deze dienst verspreid over 59 landen. Op maandbasis zou de geldinstelling dan ook gemiddeld zo’n 8 miljard euro aan betalingen weten te verwerken. 

Hoe werkt Wise precies? 

Ben je van plan om klant te worden van Wise? Dan zal je vast kunnen stellen dat er door deze geldinstelling verschillende financiële producten of diensten worden aangeboden. We maken wat deze producten en diensten betreft een onderscheid tussen:

 • Het overmaken van internationale betalingen tegen transparante kosten;
 • Een gratis Wise account voor het aanhouden van meer dan 50 verschillende valuta’s;
 • Een Wise Mastercard voor het wereldwijd uitvoeren van betalingen; 

Bovenstaande zorgt ervoor dat klant worden bij Wise potentieel interessant kan zijn voor tal van verschillende doelgroepen. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de mensen die vaak reizen naar landen of regio’s die geen deel uitmaken van de eurozone. Daarvoor hoef je bovendien ook helemaal niet ver te reizen, denk maar eens aan het Verenigd Koninkrijk. Voor de frequente reizigers kan gebruikmaken van Wise zeker op de lange(re) termijn erg voordelig uitpakken. 

Hoe interessant Wise ook mag zijn voor particuliere reizigers, het spreekt voor zich dat ook zakenmensen en bedrijven er flink mee gebaat kunnen zijn. Ook voor hen geldt immers dat ze vaak internationale transacties moeten uitvoeren die gepaard kunnen gaan met behoorlijk hoge kosten. Ook zij kunnen met een Wise account en / of Wise kaart dus behoorlijk wat besparen. 

Betaal overal ter wereld met de Wise kaart 

Open je een Wise account? Dan zal je vast kunnen stellen dat je op die manier ook de beschikking kan krijgen over een volledig gratis Wise kaart. Voor deze kaart geldt dat ze een soort van prepaid kredietkaart is welke aldus kan worden gebruikt overal waar Mastercard betalingen worden geaccepteerd. Omdat het hierbij gaat om een betaalkaart die werkt op prepaid basis spreekt het voor zich dat er geen kredietlijn aan verbonden is waar je aanspraak op kan maken.

Opmerkelijk is ook dat de Wise rekening die je kan openen een zogenaamde ‘multi-currency’ rekening is. Dit betekent dat je als klant over de mogelijkheid beschikt om rekeningen in verschillende valuta’s te openen. Het gaat hierbij op moment van schrijven om (onder meer):

 • Een IBAN-rekening in euro; 
 • Een IBAN-rekening in Australische dollars;
 • Een IBAN-rekening in Britse Ponden;
 • Een IBAN-rekening in Amerikaanse dollars;

Het is mogelijk om in totaal meer dan 53 verschillende soorten valuta aan te houden op je bankrekening en deze om te wisselen. Voor het omwisselen van de valuta’s dien je wel rekening te houden met een toeslag die varieert van 0,3 procent tot 2 procent afhankelijk van de valuta van je keuze. Ben je van plan om een betaling uit te voeren met je Wise kaart in een valuta die je niet op je rekening hebt staan? Dan zal je ook in dat geval deze kosten moeten betalen. 

De Kosten van Wise

Wanneer je gebruik gaat maken van een bepaalde financiële dienst of een specifiek financieel product zal je vast kunnen stellen dat er daar altijd bepaalde kosten bij worden aangerekend. In eerste instantie zal je rekening willen houden met de onderstaande, globale kosten: 

 • Er zijn geen kosten verbonden aan het openen van een account;
 • De Wise kaart is in principe gratis, er zijn alleen 7 euro aanvraagkosten; 
 • Overboekingen die worden uitgevoerd in dezelfde valuta zijn altijd gratis; 
 • Overboekingen in vreemde valuta hebben een kost van tussen de 0,2 en 3 procent; 
 • Geldopnames onder de 223 euro zijn gratis, daarna een vaste kost van 2 procent;
 • 0,2% kosten voor geld op je Wise rekening zetten met een kredietkaart;

Het niet onaanzienlijke verschil in valutakosten is vooral te wijten aan het feit dat deze kost afhankelijk is van de gekozen valuta. Let hier dus zeker en vast goed voor op.  

Keuze uit drie verschillende verwerkingskosten

Wanneer je een Wise account hebt geopend zal je vast kunnen stellen dat er daarbij een keuze kan worden gemaakt tussen drie verschillende soorten verwerkingskosten. De kosten waar we precies een onderscheid tussen maken hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • De opdrachtgever betaalt alle kosten;
 • Er is sprake van een gedeelde kost; 
 • De begunstigde betaalt alle kosten;

Voor welke van deze drie verschillende soorten verwerkingskosten je zal kiezen kan uiteraard afhankelijk zijn van de situatie in kwestie. Het spreekt bovendien voor zich dat er hierbij ook aandacht moet worden besteed aan de afspraken die tussen de betrokken partijen zijn gemaakt.

Ook drie verschillende overschrijvingskosten

Ben je van plan om een overschrijving uit te gaan voeren vanuit je account bij Wise Bank? In dat geval zal je vast kunnen stellen dat er niet alleen sprake kan zijn van drie verschillende soorten verwerkingskosten, maar ook van drie verschillende overschrijvingskosten, namelijk:

 • Een low cost transfer;
 • Een fast transfer;
 • Een easy transfer;

In het geval van een low cost transfer betaal je op moment van schrijven een vaste kost van 5,41 euro. Hierbij is het mogelijk om de betaling uit te voeren door middel van een eigen Nederlandse bankrekening waarover je beschikt. Een tweede optie die je hebt is de ‘fast transfer’. Hiervoor geldt op moment van schrijven een kost van 9,47 euro. Bij deze overschrijvingskost is het mogelijk om gebruik te maken van een debit of een credit card. 

Last but not least is er ook nog de eenvoudige overschrijving of de ‘Easy Transfer’. Hierbij is het mogelijk om je betaling uit te voeren door middel van SOFORT (Klarna). Dit is net wat eenvoudiger dan gebruikmaken van een traditionele bankoverschrijving.

Voordelen van Wise op een rijtje 

Elke dag opnieuw zijn er ontzettend veel particulieren en bedrijven die ervoor kiezen om gebruik te maken van de betaaldienst Wise. Dat is vooral te wijten aan de interessante voordelen die aan deze service verbonden zijn. De voornaamste voordelen waar je op kan rekenen zijn: 

 • Geld overmaken in allerhande valuta’s was nog nooit eerder zo eenvoudig;
 • De kosten voor de transactie die je wenst uit te voeren zijn meteen duidelijk;
 • Je profiteert altijd van de meest optimale wisselkoers;
 • De ontvanger kan het geld dat je hebt overgemaakt snel ontvangen; 

De hoge kosten die zijn verbonden aan internationale betalingen in verschillende valuta’s vormen voor heel wat mensen een behoorlijke doorn in het oog. Door gebruik te maken van een service als Wise is het evenwel mogelijk om deze kosten danig te reduceren terwijl je tegelijkertijd op geen enkele manier hoeft in te boeten op vlak van betrouwbaarheid. 

Wat zijn de nadelen van Wise? 

Ondanks het feit dat er aan klant worden bij Wise duidelijk een aantal interessante voordelen verbonden zijn dien je ook aandachtig te zijn voor enkele niet onbelangrijke nadelen. De voornaamste nadelen waar je rekening mee moet houden zijn de onderstaande:

 • De klantenservice is uitsluitend beschikbaar in het Engels;
 • De gebruikersinterface voor zakelijke gebruikers kan beter; 
 • Rekeningafschriften zijn niet op te vragen in alle gangbare bestandsformaten;
 • Het is (nog) niet mogelijk om betalingen uit te laten voeren met automatische incasso;

Vormen de hierboven aangehaalde nadelen voor jou niet meteen een groot probleem? Dan hoeft er je in principe niets in de weg te staan om een Wise account te openen. 

Wise VS Revolut, wat is de beste keuze? 

Ondanks het feit dat Wise (aldus het voormalige Transferwise) een uitermate bekend en populaire dienst is spreekt het voor zich dat ze niet uniek is in haar soort. Het is mede omwille van deze reden dat de strijd Wise VS Revolut in de praktijk niet zelden helemaal losbarst. 

Het belangrijkste verschil bij het uitvoeren van een vergelijking Wise VS Revolut heeft betrekking tot de lokale accountdetails waarvan sprake is. Voor Revolut geldt immers dat deze enigszins beperkt zijn. Het is dan ook alleen maar mogelijk om te kiezen voor het openen van een GBP-rekening evenals een lokale euro-rekening en een SWIFT-rekening. Kies je voor het openen van een account bij Wise Bank? Dan wordt het mogelijk om lokale accountgegevens aan te houden in meer dan 9 verschillende valuta. Dat maakt Wise op dit vlak alvast een stuk interessanter.

Tevens niet onbelangrijk om te weten is dat je als klant bij Revolut een keuze moet maken tussen de verschillende soorten accounts die er worden aangeboden. Het is zo dat er 5 verschillende accounts bestaan waar je een keuze tussen dient te maken. Bij Wise is dat niet het geval. Het openen van een Wise account is dan ook slechts op één enkele manier mogelijk. De kosten waar je hierbij rekening mee moet houden starten overigens reeds vanaf slechts 0,43 procent. 

Tevens van belang om te weten bij het maken van een afweging Wise VS Revolut is dat de kosten voor het omzetten van geld naar een andere valuta afhankelijk kunnen zijn van de dag van de week. Zo wordt er tijdens het weekend door Revolut een toeslag aangerekend. 

Conclusie

De wereld is toegankelijker dan ooit tevoren. Dit betekent ook dat er vandaag de dag heel wat vaker dan vroeger het geval was betalingen worden uitgevoerd in vreemde valuta’s. Helaas is het zo dat dergelijke internationale betalingen in de praktijk nog steeds erg vaak hoge kosten met zich meebrengen. Dat is een stevige doorn in het oog van zowel particulieren als bedrijven. 

Gelukkig hoef je niet perse genoegen te nemen met deze hoge kosten. Door gebruik te maken van een dienst als Wise is het dan ook mogelijk om je internationale overschrijvingen op de meest efficiënte en tevens ook meest voordelige manier uit te kunnen voeren. Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen die we op deze pagina hebben aangehaald waar je aandacht aan zal willen besteden. Vormen deze nadelen voor jou niet meteen een struikelblok? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om te overwegen om gebruik te gaan maken van een Wise account. 

Verder lezen