Kunnen rekenen op een gezond gebit is ontzettend belangrijk. In eerste instantie spreekt het voor zich dat de staat van ons gebit een belangrijke bijdrage levert aan de uitstraling waarover we beschikken. Dit gezegd hebbende is het zo dat ons gebit ook op praktisch vlak van cruciaal belang is. Heel wat mensen ervaren bijvoorbeeld op latere leeftijd problemen om bepaalde voedingsmiddelen te kauwen omdat hun gebit zware schade heeft opgelopen.
Het afsluiten van de DKV tandverzekering zorgt ervoor dat de meeste gebit gerelateerde kosten worden ingedekt waardoor je altijd bent verzekerd van een stralend, gezond gebit.
Inhoudsopgave
DKV Tandverzekering, drie verschillende opties
Indien je van plan bent om een DKV tandverzekering af te sluiten zal je vast kunnen stellen dat je daarbij een keuze kan maken tussen drie verschillende zogenaamde DKV Smile plannen. Wat deze plannen betreft maken we een onderscheid tussen de volgende mogelijkheden:
- DKV Smile Essential;
- DKV Smile Comfort;
- DKV Smile Premium;
Wat de basisdekkingen voor preventieve tandzorg betreft zal je vast kunnen stellen dat deze in alle drie de verschillende plannen precies dezelfde zijn. Dat verandert enigszins wanneer we kijken naar curatieve tandzorg evenals naar andere mogelijke behandelingen die aan je gebit uitgevoerd dienen te worden.
|
|||
|
|||
|
Preventieve en curatieve tandzorg
Wanneer je de drie verschillende DKV Smile plannen van naderbij gaat bekijken zal je vast kunnen stellen dat er een onderscheid wordt gemaakt in ingedekte kosten tussen enerzijds preventieve tandzorg en anderzijds curatieve tandzorg. Onder preventieve tandzorg vallen het merendeel van de preventieve tandzorgbehandelingen die kunnen worden uitgevoerd, zoals:
- Het verwijderen van tandsteen;
- Het uitvoeren van de jaarlijkse controle;
Wat de preventieve tandzorgkosten betreft geldt voor alle drie de DKV Smile pakketten dat ze 100 procent worden vergoed. Er is geen sprake van een bepaald verschil op dit vlak tussen de diverse pakketten. Dat is wel het geval voor wat de curatieve tandzorg betreft.
Wat de curatieve tandzorg betreft is het zo dat kosten standaard worden vergoed tot maximaal 70 procent. De enige uitzondering hierop vormt het DKV Smile Premium pakket waarin deze kosten worden vergoed tot een maximum van 80 procent. Enkele voorbeelden van curatieve tandzorg zijn onder meer de volgende:
- De behandeling van cariës;
- Tandextracties die worden uitgevoerd;
- Het nemen van röntgenfoto’s;
Wil je er dus met andere woorden graag zeker van zijn dat je kan rekenen op een zo optimaal mogelijke vergoeding voor curatieve tandzorg? In dat geval zal je genoodzaakt zijn om te kiezen voor het meest complete DKV Smile Premium pakket.
Wat met de andere vergoedingen voor tandzorg?
Het spreekt voor zich dat de DKV tandverzekering niet alleen maar zorgt voor een (gedeeltelijke) indekking van de preventieve en curatieve tandzorgkosten. Wat namelijk bovendien ook te denken van de andere vergoedingen die van toepassing kunnen zijn bij tandzorg? Andere behandelingen die ingedekt kunnen worden door de DKV tandverzekering zijn:
- Orthodontie;
- Prothetische tandzorg;
- Parodontologie;
Voor deze behandelingen geldt dat er geen dekking voor wordt voorzien binnen het DKV Smile Essential plan. Dat is wel het geval bij de Comfort & Premium plannen waarbij telkens een ingedekt percentage van toepassing is van respectievelijk 70 procent bij het Smile Comfort pakket en 80 procent bij het Smile Premium pakket.
Dekt de DKV tandverzekering ook tandkosten na ongeval?
De precieze dekking waar je op kan rekenen vanuit de DKV tandverzekering wordt in de praktijk niet alleen bepaald door de aard van de schade of behandeling die je moet ondergaan, maar ook door de oorzaak. Is er bijvoorbeeld sprake geweest van een ongeval? In die situatie dien je er rekening mee te houden dat de maximaal ingedekte kost beperkt is tot 10.000 euro. Dit is overigens het geval ongeacht het type Smile Plan waarover je beschikt.
Welke kosten worden door de verzekering niet ingedekt?
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle type tand(heelkundige)kosten worden ingedekt door de DKV tandverzekering. In de voorwaarden van deze verzekering zijn dan ook tal van verschillende uitsluitingen opgenomen. Het gaat hierbij meer concreet om:
- Een vereiste behandeling naar aanleiding van dronkenschap, strafbare intoxicatie en soortgelijke toestand;
- Een behandeling als gevolg van alcoholisme, toxicomanie, etc.;
- Behandelingen als gevolg van het beoefenen van sporten waarbij het dragen van gebitsbescherming gebruikelijk of verplicht is;
- Eventuele (extra) vereiste behandelingen voortvloeiend uit het laten plaatsen van tand- of mondjuwelen en orale piercings;
Heb je er dus met andere woorden voor gekozen om de DKV tandverzekering af te sluiten en word je geconfronteerd met bepaalde kosten veroorzaakt door één van de hierboven aangehaalde situaties? Dan zal je alsnog die kosten gewoon zelf dienen te vergoeden.
Andere niet onbelangrijke uitsluitingen door de DKV tandverzekeringen
De hierboven reeds aangehaalde kosten die niet worden ingedekt spreken eigenlijk wel wat voor zich. Dit gezegd hebbende is het zo dat je bij het afsluiten van de DKV tandverzekering ook nog rekening dient te houden met een reeks van extra uitsluitingen. Het gaat hierbij concreet om:
- Aandoeningen die reeds bestaan bij het afsluiten van het contract;
- Orthodontische behandelingen onder de 9 jaar en na 21 jaar;
- Parodontale behandelingen na de leeftijd van 65 jaar;
- Tandtransplantaties;
- Chirurgische kaakorthopedie;
- De uitvoering van allerhande esthetische behandelingen;
- Eventuele medicatie die je moet nemen;
Naast bovenstaande worden ook alle tandbehandelingen ten gevolge van specifiek gedrag van de verzekerde uitgesloten. Ondanks het feit dat de DKV tandverzekering dus met zekerheid een ruim aanbod aan zeer kwalitatieve en interessante dekkingen voorziet moet het gezegd dat er toch ook wel wat zaken uitgesloten zijn van dekking. Hier moet je dus wel rekening mee houden.
Aangepaste gedekte bedragen vanaf het vierde jaar
Tevens een niet onbelangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden zijn de aangepaste, gedekte bedragen die gelden voor zowel orthodontische als prothetische en parodontologische behandelingen. Vanaf het vierde verzekeringsjaar gelden hiervoor zowel binnen de DKV Smile Comfort als DKV Smile Premium aangepaste maximumbedragen. Welke bedragen dat zijn is afhankelijk van het plan waarvoor je hebt gekozen. Controleer hiervoor grondig je voorwaarden.
Conclusie, hoe interessant is de DKV tandverzekering?
De DKV tandverzekering is één van de bekendste en populairste tandverzekeringen op de Belgische markt. Het moet dan ook gezegd dat ze, weliswaar afhankelijk van het plan van je keuze, een zeer mooi pakket aan dekkingen voorziet. Het enige nadeel is de premie die in vergelijking met tal van andere tandverzekeringen op de markt gemiddeld wat hoger is gelegen. Dit gezegd hebbende krijg je er wel ronduit uitstekende dekkingen voor in de plaats.
In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de staat van ons gebit van cruciaal belang is. Dit niet alleen voor de uitstraling van ons gezicht, maar zeker ook voor het kauwvermogen waar we als mensen over beschikken. Door het afsluiten van de DKV tandverzekering verzeker je jezelf ervan dat je altijd kan genieten van de meest optimale tandheelkundige zorg zonder dat dit een directe aanslag hoeft te plegen op jouw financiële situatie.
Meer producten van DKV
Laatst bijgewerkt op 16 januari 2025 door Jan van Hamme.