De afgelopen jaren zijn al verschillende stormen over het land geraasd, zoals Ciarán en Poly. Daardoor is de aandacht voor stormschade en hoe deze gedekt wordt ook een stuk groter dan voorheen. Het is belangrijk om deze schade op tijd aan de verzekering door te geven. Uit onderzoek is echter gebleken dat veel mensen niet weten welke verzekering aangesproken moet worden. Dit heeft ook te maken met de verschillen in schade die door de stormen worden aangericht. Dit betekent dat verschillende verzekeringen een rol spelen. Het is belangrijk om hier inzicht in te hebben.
Inhoudsopgave
Materiële schade en letselschade
In de eerste plaats is het belangrijk om de schade die door storm ontstaat in hoofdlijnen in twee groepen in te delen. In de eerste plaats is er natuurlijk veel materiële schade. Denk aan bomen die omvallen, maar denk vooral ook aan schade aan huizen en auto’s. Het is daarnaast ook zo dat er veel letselschade kan zijn. Mensen raken gewond en in sommige gevallen zijn er zelfs dodelijke slachtoffers tijdens een storm. Het is dan ook belangrijk om te weten welke verzekering voor welke vorm van schade moet worden aangesproken.
Werken met de brandverzekering
In elke woning- of brandverzekering is storm verplicht opgenomen. De brandverzekering is op zich niet verplicht, maar 90% van de Belgische inwoners is ermee verzekerd. Je bent dan niet alleen verzekerd voor schade die je hebt aan je woning door eigen elementen. Ook wanneer bijvoorbeeld de dakpannen van de buren wegwaaien en tegen jouw woning komen, dan dekt de brandverzekering de schade. Ook waterschade als gevolg van de regen bij stormen wordt op deze manier gedekt, net als schade door een overstroming. Ook schade door omgewaaide bomen, tuinmeubelen of loskomende zonnepanelen is gedekt.
De autoverzekering aanspreken
Wanneer een storm voor schade aan de auto zorgt, dan is het natuurlijk mogelijk om de autoverzekering aan te spreken. Wie een omniumverzekering heeft, kan daar zonder problemen een beroep op doen. Ook in andere verzekeringen zijn natuurkrachten opgenomen. Wie geen omnium heeft in de verzekering, zal zelf de schade moeten betalen. Tenzij het bijvoorbeeld om dakpannen gaat en je weet waar deze vandaan komen. Dan kan het mogelijk zijn om via een andere verzekering de schade te verhalen op basis van aansprakelijkheid. Ga hier echter nooit zomaar van uit. Dit is namelijk lang niet altijd het geval.
Werken met andere verzekeringen
Wanneer je met letselschade te maken hebt, dan moet je andere verzekeringen aanspreken, zoals de hospitalisatie– en levensverzekering. Veel letsel komt bijvoorbeeld door takken die afbreken en vallen in de storm. Het is belangrijk om dan deze verzekering aan te spreken voor de schade die jouw revalidatie met zich meebrengt. De persoonsverzekeringen kunnen dus in sommige gevallen ook een grote rol spelen in het geheel als het om stormen gaat. Wees er dus ook zeker van dat je al deze verzekeringen goed op orde hebt, voor jezelf en je spullen. Dit maakt het allemaal een stuk geruster tijdens een heftige storm.