De vastgoedmarkt staat algemeen bekend als één van de meest lucratieve markten ter wereld. Wie hierin belegt doet het op middellange tot lange termijn dan ook over het algemeen eigenlijk altijd wel goed. Dit gezegd hebbende is het zo dat de vastgoedmarkt ook de markt is met de hoogste instapdrempel. Het spreekt immers voor zich dat je in eerste instantie reeds een niet onaanzienlijk kapitaal bij elkaar moet hebben gespaard om hierin te kunnen beleggen… of toch niet? Zelfs met beperkte(re) middelen beleggen in de vastgoedmarkt is absoluut mogelijk!
Inhoudsopgave
Hoe kan je beleggen in de vastgoedmarkt?
Sta je op het punt om te gaan beleggen in vastgoed? Dan spreekt het voor zich dat je dit op verschillende manieren kan doen. Grofweg maken we een onderscheid tussen:
- Een investering in fysiek vastgoed;
- Een investering in beursgenoteerde vastgoedproducten;
De eerste optie spreekt voor zich. Hierbij is het namelijk zo dat je ervoor kiest om te gaan investeren in bijvoorbeeld de aankoop van een appartement, een woning of bedrijfsvastgoed. Vervolgens kan je ervoor kiezen om dit pand op te knappen en terug te verkopen of je kan ze verhuren waardoor een terugkerende, maandelijkse inkomstenbron ontstaat.
Er bestaat echter ook nog een tweede mogelijkheid die vooral de voorbije jaren steeds populairder is geworden. Zo kan je er ook voor kiezen om te beleggen in een zogenaamde REIT. In dit geval investeer je in de aandelen van een dergelijk bedrijf waardoor je (weliswaar ietwat indirecter) eveneens kan rekenen op een zekere blootstelling aan de vastgoedmarkt.
Wat wanneer je slechts over beperkte financiële middelen beschikt?
Wil je graag beleggen in de vastgoedmarkt, maar heb je slechts beperkte financiële middelen voor handen? Dan spreekt het voor zich dat het aankopen van fysiek vastgoed wellicht geen optie zal zijn. Niet getreurd! In dat geval is het ook nog steeds mogelijk om te kiezen voor het aankopen van beursgenoteerde producten waarbij je blootstelling geniet aan de vastgoedmarkt.
Bij een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille moet er eigenlijk altijd ook sprake zijn van een stukje blootstelling aan de vastgoedmarkt. Zoveel spreekt voor zich. Het aankopen van zogenaamde REIT’s kan daarvoor zorgen. Hier hoef je bovendien ook helemaal geen groot budget voor, voor handen te hebben, in tegendeel.
Een REIT of Real Estate Investment Trust is een bedrijf dat zich hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend bezighoudt met vastgoed gerelateerde activiteiten. Vaak is het bedrijf bijvoorbeeld eigenaar van een aantal huizen en panden die worden verhuurd aan particulieren en bedrijven. De inkomsten die daaruit voortvloeien worden aangewend om de (eventuele) lopende kredieten mee af te lossen, maar vloeien ook voor een niet onaanzienlijk gedeelte terug naar de investeerders.
Hoe werkt zo’n REIT precies?
De aanwezigheid van REIT’s op de markt heeft ervoor gezorgd dat het als investeerder of belegger een flink stuk eenvoudiger is geworden om met je beleggingsportefeuille te kunnen rekenen op blootstelling aan de vastgoedmarkt. Het kopen van aandelen van dergelijke bedrijven verloopt op precies dezelfde manier als het aankopen van aandelen van andere bedrijven.
Belangrijk om rekening mee te houden is wel dat niet elk vastgoed gerelateerde bedrijf zich zomaar een REIT mag noemen. Om dit te kunnen doen en om ook daadwerkelijk de status van REIT te krijgen dient er voldaan te worden aan een reeks belangrijke eisen, namelijk:
- Elke REIT dient beheerd te worden door ten minste één directeur of curator;
- De REIT dient verplicht ongeveer 90% van diens belastbaar inkomen uit te keren aan haar aandeelhouders;
- Doorgaans moet minstens 75 procent van het belegd vermogen geïnvesteerd worden in onroerend goed;
- Gemiddeld moet minstens 75 procent van haar bruto-inkomen voortvloeien uit vastgoed gerelateerde activiteiten;
- In principe dient een REIT ook altijd over ten minste 100 aandeelhouders te beschikken;
Slechts wanneer er aan al deze verschillende eisen wordt voldaan kan een bedrijf zich als REIT laten registreren. Een zeer belangrijk voordeel voor jou als aandeelhouder heeft te maken met de verplichte minimale uitkering van het belastbaar inkomen van minstens 90 procent waar je op kan rekenen. Hierdoor is doorgaans altijd sprake van een behoorlijk significant dividend.
👉 Bekijk hier alle mogelijkheden om te beleggen in vastgoed
Zeer populair onder dividendbeleggers
Ondanks het feit dat België natuurlijk een dividendbelasting kent is het zo dat dividendbeleggen bij ons toch kan rekenen op een niet onaanzienlijke populariteit. Dat is vooral het gevolg van het feit dat heel wat beleggers als het ware zweren bij het creëren van passief inkomen. Beleggen in dividendaandelen of in zogenaamde REIT’s is één van de meest toegankelijke en tegelijkertijd ook één van de meest efficiënte manieren om passief inkomen op te bouwen.
Doordat er ten minste 90 procent van het belastbaar inkomen terug moet vloeien naar de aandeelhouders van een REIT is het zo dat je doorgaans altijd bent verzekerd van een zeer aantrekkelijk dividend dat vaak ook nog eens per kwartaal of soms zelfs maandelijks wordt uitbetaald. Eén van ’s werelds bekendste REIT’s, namelijk het Amerikaanse bedrijf ‘Realty Income’ betaalt zomaar even elke maand jouw deel van de opbrengst uit. Onder dividendbeleggers is dit dan ook niet voor niets sinds jaar en dag één van de populairste namen.
Met welke risico’s moet je rekening houden?
Ondanks het feit dat REIT’s het dus mogelijk maken om tegen een beperkte financiële inspanning te kunnen rekenen op blootstelling aan de vastgoedmarkt moet het tegelijkertijd ook gezegd dat er zeker en vast ook risico’s aan verbonden zijn. Hoe solide de vastgoedmarkt op zich ook mag zijn, er zijn door de jaren heen reeds behoorlijk wat vastgoedbedrijven in de problemen gekomen. Zoals altijd geldt bij beleggen is en blijft voorzichtigheid dus ook hier geboden.
Wil je graag jouw risico bij op deze manier in vastgoed investeren nog wat meer kunnen spreiden? In dat geval kan het ook interessant zijn om te kijken in de richting van zogenaamde vastgoed ETF’s. Vaak is het zo dat dergelijke ETF’s als het ware bestempeld kunnen worden als een verzameling van verschillende REIT’s waardoor je niet al jouw eieren in hetzelfde mandje legt. Ook voor dergelijke ETF’s geldt overigens dat ze vaak een meer dan aardig dividend uitbetalen… al gebeurt dat doorgaans dan wel per kwartaal en niet maandelijks.
Laatst bijgewerkt op 20 november 2024 door Jan van Hamme.