Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in een elektrische fiets. Noem het gerust investeren, want het prijskaartje waar dergelijke fietsen over beschikken is vaak vrij aanzienlijk. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat potentiële kopers ervoor kiezen om voor het aankopen van een elektrische fiets een lening aan te vragen. Is dat echter wel mogelijk en hoe verloopt zo’n elektrische fiets lening dan precies? Je ontdekt het meteen in dit blogartikel!
Inhoudsopgave
Kan je geld lenen voor een elektrische fiets?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een fietslening afsluiten voor het aankopen van een elektrische fiets behoort absoluut tot de mogelijkheden. Althans, het is zo dat een dergelijke lening tegenwoordig door heel wat kredietverstrekkers op de Belgische markt wordt aangeboden. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er wel altijd rekening dient te worden gehouden met jouw persoonlijke, financiële situatie.
Zoals ook geldt voor andere leningen kan er ook bij de fietslening voor elektrische fietsen vast worden gesteld dat de potentiële kredietverstrekker van je keuze altijd een kredietwaardigheidsonderzoek uit zal voeren. Dat onderzoek zal gebeuren op basis van:
- Het inkomen waarover je beschikt;
- De vaste kosten waarvan sprake is;
- De eventuele reeds lopende leningen;
Ondanks het feit dat het kredietbedrag bij het afsluiten van een elektrische fietslening nu doorgaans niet bijzonder hoog is gelegen is het toch wel degelijk zo dat er zal worden afgetoetst of jouw financiële situatie het afsluiten van een dergelijke (extra) lening aankan of niet. Ga er dus zeker niet zomaar vanuit dat deze lening altijd wordt goedgekeurd. Ook een vrij beperkte elektrische fietslening zou bijgevolg zomaar geweigerd kunnen worden.
👉 Vergelijk hier de beste fietsleningen
Hoe werkt de elektrische fiets lening precies?
De elektrische fiets lening werkt in de praktijk eigenlijk als een standaard lening op afbetaling. Dit betekent dat je de aankoopwaarde van de elektrische fiets in één keer op je bankrekening krijgt gestort. Op deze manier kan je de volledige aankoopsom, of vaak zelfs nog iets meer, ontvangen zonder dat je daarvoor je eigen spaargeld dient aan te spreken.
Van zodra je deze lening hebt afgesloten en je het geld hebt ontvangen zal je in principe meteen beginnen met het terug aflossen van de lening. De maandelijkse lasten waarmee je wordt geconfronteerd bestaan uit twee onderdelen. Het gaat hierbij concreet om:
- Het gedeelte dat je aflost van het oorspronkelijk geleende bedrag;
- De kost die onder de vorm van intrest op jouw elektrische fietslening wordt aangerekend;
Er vindt bij deze lening dus altijd een maandelijkse aflossing plaats. Bovendien is het van belang om er rekening mee te houden dat elke kredietverstrekker bij deze lening doorgaans een standaard aflossingstermijn hanteert van ten minste 12 maanden.
Tweedehandse elektrische fiets kopen? Ook daarvoor kan je lenen!
Om de aankoopprijs te drukken kiezen heel wat mensen er vandaag de dag ook voor om een tweedehands elektrische fiets aan te kopen. Ook in dat geval is het daarvoor (afhankelijk van de kredietverstrekker van je keuze) mogelijk om een lening aan te vragen. Je dient er wel rekening mee te houden dat hier voorwaarden aan verbonden zijn. Zo kan de locatie waar je de fiets koopt van belang zijn (bij een dealer of via een kennis of een tweedehandssite) en kan er ook worden gekeken naar de leeftijd van de fiets of de actuele staat waarin ze zich bevindt.
Hou er in ieder geval rekening mee dat het merendeel van de kredietverstrekkers bij het verstrekken van een lening voor een nieuwe of een tweedehands elektrische fiets altijd een bepaald minimum kredietbedrag hanteren. Vaak is deze gelegen rond de 500 euro. Kost jouw fiets minder dan 500 euro? Dan kan je dus wellicht geen lening afsluiten.
Kan je meer lenen dan 100% van het aankoopbedrag?
Wanneer je een lening afsluit voor de aankoop van een nieuwe auto is het bij verschillende Belgische verstrekkers mogelijk om tot bijvoorbeeld 110 of vaak zelfs 120 procent van het aankoopbedrag te lenen. Dat is interessant omdat je op deze manier enkele extra kosten waarmee je wordt geconfronteerd bij een auto kopen eveneens in je lening op kan nemen. Denk hierbij maar eens aan de éénmalige inschrijvingstaks en de eerste verzekeringspremie.
Behoort dit echter ook tot de mogelijkheden wanneer je kiest voor het afsluiten van een elektrische fiets lening? Dat is uiteraard afhankelijk van de kredietverstrekker waar je een beroep op beslist te doen. Verschillende Belgische kredietverstrekkers maken het in ieder geval mogelijk om tot 110 procent van de waarde van je nieuwe elektrische fiets te lenen. Die extra 10 procent zou je dan bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een kwalitatieve helm van te betalen. Verschillende mensen lenen ook tot 110 procent omdat ze op die manier over een beetje extra marge beschikken voor het terugbetalen van hun lening. Dat is uiteraard ook een mogelijkheid.
Is geld lenen voor een elektrische fiets interessant of niet?
Is een fietslening afsluiten voor een elektrische fiets nu wel of niet interessant? Het is in eerste instantie bij het aanvragen van eender welke lening van belang om er rekening mee te houden dat geld lenen altijd geld kost. Je zal dus met andere woorden in de praktijk altijd meer terugbetalen aan de kredietverstrekker dan je initieel hebt geleend. Dat spreekt voor zich.
Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen graag willen investeren in een elektrische fiets omdat ze op die manier hun auto vaker in de garage kunnen laten staan. Hierdoor kan je mogelijks heel wat brandstofkosten uitsparen waardoor je de intrest op je elektrische fietslening mogelijks al vrij snel hebt terugverdiend. Bovendien is het ook nog eens zo dat je ook met de fiets kan rekenen op een vergoeding voor woon-werkverkeer. Vaker de (elektrische) fiets nemen kan je dus duidelijk toch een behoorlijk aantal extra financiële voordelen opleveren!
Laatst bijgewerkt op 20 november 2024 door Jan van Hamme.