In navolging van in de eerste plaats de Verenigde Staten is de kredietkaart ook bij ons de voorbije jaren stelselmatig populairder geworden. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat steeds meer mensen ervoor kiezen om online bestellingen te plaatsen bij winkels die in het buitenland zijn gevestigd. Wil jij ook graag een kredietkaart aanvragen? Dan is het van cruciaal belang om stil te blijven staan bij de kosten die daaraan verbonden zijn. Met welke kosten je allemaal precies rekening dient te houden wordt in dit artikel duidelijk.
Inhoudsopgave
De standaard kosten voor een creditcard
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de standaard kost die verbonden is aan het aanvragen van een creditcard. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen:
- De (jaarlijkse) kost voor een individuele kredietkaart;
- De (jaarlijkse) kost voor een betaalpakket met kredietkaart;
Gemiddeld gezien kan je er rekening mee houden dat de kostprijs voor een kredietkaart is gelegen tussen de 15 en 100 euro op jaarbasis. In het merendeel van de gevallen is het vandaag de dag evenwel zo dat deze kaart deel kan uitmaken van het betaalpakket waarover je beschikt. Met andere woorden, je betaalt dan als gebruiker een vaste abonnementsbijdrage waar niet alleen je bankrekening onder valt, maar ook je betaal- en kredietkaart. Hoeveel de kost dan precies zal bedragen is uiteraard afhankelijk van de financiële instelling in kwestie.
Kosten bij gebruik in het buitenland
Bij een kredietkaart aanvragen is het altijd van belang om je even te verdiepen in de kosten die verbonden zijn aan de betalingen of geldafhalingen die je doet in het buitenland. Van belang is in ieder geval om te weten dat geld afhalen met een kredietkaart altijd kosten met zich meebrengt. Dit zowel in eigen land als in het buitenland. Deze kosten kunnen afhankelijk zijn van het bedrag dat je precies wenst op te nemen, maar liggen doorgaans rond de 4 procent. Indien je in het buitenland een geldopname (of betaling) doet kunnen de kosten mogelijks hoger uitvallen.
Eventuele rente over saldo
De volgende kost is er één waar niet iedereen mee wordt geconfronteerd die kiest voor het aanvragen van een kredietkaart. Het is uiteraard bekend dat je met een kredietkaart over de mogelijkheid beschikt om een soort van kredietlijn te openen. Standaard is het zo dat deze kredietlijn maximaal 30 dagen lang blijft lopen. Met andere woorden, elke maand dient de openstaande schuld te worden aangezuiverd. Dit gebeurt doorgaans automatisch doordat alle bedragen die met de creditcard werden betaald van je bankrekening worden afgeboekt.
Bovenstaande gezegd hebbende is het eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om de aangegane schuld met je creditcard gespreid terug te betalen aan de financiële instelling. In dat geval is het zo dat er een bepaalde rente over saldo dient te worden betaald. Voor deze vorm van gespreid (terug)betalen wordt uiteraard een extra kost in rekening gebracht. Je moet er rekening mee houden dat deze gemiddeld ergens rond de 10 procent is gelegen.
Welke factoren bepalen de kosten van je creditcard?
Een kredietkaart aanvragen gaat zoals de informatie in dit artikel je reeds heeft aangetoond duidelijk gepaard met verschillende soorten kosten. Ga je kredietkaarten vergelijken? Dan zal het al snel duidelijk worden dat er onderling tussen de verschillende kaarten sprake kan zijn van niet onaanzienlijke kostenverschillen. De kosten die je moet betalen worden dan ook door tal van verschillende zaken beïnvloed. Het betreft hier meer concreet de onderstaande:
- De limiet waarvan sprake is op de kredietkaart van je keuze;
- Welke verzekeringen er allemaal verbonden zijn aan de kaart;
- Of je mogelijks nog kan rekenen op andere, extra voordelen of niet;
Je dient er bovendien ook rekening mee te houden dat de kredietkaartkosten waarmee je wordt geconfronteerd afhankelijk kunnen zijn van de financiële instelling van je keuze. Wil je graag een kredietkaart aanvragen? Dan mag het dus alvast duidelijk zijn dat het uitvoeren van een vergelijking altijd een aanrader is. Zo weet je precies waar je op kan rekenen met je creditcard evenals welke kosten eraan verbonden zijn.