Wat is een zero coupon obligatie?

De meeste mensen die interesse hebben in beleggen weten ongetwijfeld wel in grote lijnen wat een obligatie is. Daarnaast is de kans ook zeer groot dat je al eens hebt gehoord over de zogenaamde ‘zero coupon obligatie’. Het betreft hier een type obligatie waarbij je als belegger geen periodieke rentevergoeding krijgt uitbetaald. 

Dat lijkt op het eerste zicht natuurlijk best vreemd, want hoe kan je dan met deze belegging een bepaald rendement behalen? Zeer eenvoudig, namelijk door het feit dat je een grote korting ontvangt ten opzichte van de nominale waarde van de obligatie. Alles wat je over deze bijzondere obligatie moet weten ontdek je hier op deze pagina!

Wat is een zero coupon obligatie? 

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat je bij een zero coupon obligatie dus geen periodieke rentevergoeding ontvangt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er geen sprake is van een tussentijdse betaling. In plaats daarvan zal de belegger aan het einde van de looptijd van de obligatie een op voorhand afgesproken bedrag uitgekeerd krijgen. Naar dit type obligatie wordt niet alleen verwezen als zijnde een ‘nulcouponobligatie’, maar ook een ‘zero coupon bond’.

Op welk rendement kan je dan precies rekenen?

Het feit dat er bij een zero coupon obligatie geen sprake is van een periodieke rentevergoeding schrikt heel wat beleggers in eerste instantie behoorlijk af. Toch is dat eigenlijk nergens voor nodig. Het spreekt immers voor zich dat je wel degelijk als belegger aanspraak kan maken op een bepaalde hoeveelheid rendement. Dat rendement komt tot stand door het verschil waarvan sprake is tussen de aankoopprijs enerzijds en de nominale waarde anderzijds. De betaling die je bij deze belegging zal ontvangen is gelijk aan de geïnvesteerde hoofdsom met inbegrip van de rente die halfjaarlijks wordt verdiend tegen een bepaald rendement. 

Let wel goed op. De rente die je als belegger zal ontvangen bij een zero coupon obligatie is een zogenaamde toegerekende rente. Dit betekent dat er geen sprake is van een vastgestelde, maar wel van een geschatte rentevoet.

Obligaties met een gunstige fiscaliteit 

Hieronder gaan we het uitgebreid(er) hebben over de voordelen die zijn verbonden aan beleggen in een zero coupon obligatie. Eén voordeel willen we echter nog even apart uitlichten. Het betreft hier de gunstige fiscaliteit waar je op kan rekenen wanneer je belegt in dit type obligatie. 

In bepaalde gevallen is het zo dat je als obligatiebelegger kan genieten van 0 procent roerende voorheffing. Dit gezegd hebbende is het belangrijk om te weten dat dit enkel en alleen mogelijk is wanneer er aan twee concrete voordelen wordt voldaan, namelijk: 

  • Er mag geen coupon of jaarlijkse intrest worden uitbetaald;
  • De uitgifteprijs van de obligatie mag niet onder de prijs liggen op de vervaldag; 

Wordt er aan beide voorwaarden voldaan? Dan is er dus geen roerende voorheffing verschuldigd op de opbrengst van de zero coupon obligatie. Het spreekt voor zich dat deze (zeer) gunstige fiscaliteit voor heel wat beleggers een extra reden is om voor dit beleggingsproduct te kiezen.

Wat zijn de voordelen van een zero coupon obligatie?

Zero coupon obligaties staan er in het bijzonder om bekend zeer populair te zijn onder passieve beleggers. Eén van de belangrijkste voordelen verbonden aan de zero coupon obligatie heeft te maken met het feit dat ze vaak sterk onder de nominale waarde worden uitgegeven. Dat is uiteraard het directe gevolg van het feit dat de belegger geen tussentijdse rente ontvangt. Dit gezegd hebbende is dit zeker en vast niet het enige voordeel waar je op kan rekenen als belegger. Andere voordelen bespreken we meer in detail voor jou hieronder. 

Er is slechts sprake van een beperkt risico 

Voor obligaties geldt over het algemeen dat ze sowieso over een (veel) beperkter risico beschikken ten opzichte van aandelen. Mocht een bepaald land of een bedrijf failliet gaan, dan zal je als obligatiehouder eerder kans maken op een (gedeeltelijke) terugbetaling van je inleg dan de aandeelhouders die zich in het bedrijf hebben ingekocht. 

Ook zero coupon obligaties hebben een vaste einddatum 

Net zoals standaard obligaties geldt ook voor zero coupon obligaties dat ze beschikken over een vastgestelde einddatum. Je weet dus altijd van bij het intekenen op de obligatie wanneer je jouw inleg en mogelijke rendement zal ontvangen. Let wel, dit uiteraard wel op voorwaarde dat het bedrijf of het land dat de obligatie heeft uitgegeven in tussentijd niet failliet gaat. 

Er zijn altijd obligaties passend bij jouw risicoprofiel

Eén van de belangrijkste voordelen waar je als belegger op kan rekenen bij obligaties in het algemeen is de ratings waarover ze beschikken. Wat deze ratings betreft is het zo dat ze je een duidelijk beeld kunnen schetsen van het risico dat je mogelijks loopt. Er bestaan verschillende soorten ratings. Enkele voorbeelden van een dergelijke rating zijn:

  • Een AAA-rating welke staat voor een zeer veilige obligatie;
  • Een BB-rating welke staat voor een minder veilige obligatie;

De potentiële opbrengst waar je op kan rekenen ligt vaak hoger bij obligaties waar meer risico aan verbonden is. Dat is ook niet zo vreemd, anders zouden potentiële beleggers immers geen enkele goede reden hebben om voor deze beleggingsproducten te kiezen. De potentiële opbrengst waar je dus met andere woorden op kan rekenen is vaak recht evenredig met het risico dat je loopt wanneer je investeert in een bepaalde (zero coupon) obligatie. 

Wat zijn de nadelen van een zero coupon obligatie?

Het spreekt voor zich dat eender welke vorm van beleggen niet alleen steevast bepaalde risico’s, maar ook bepaalde nadelen met zich meebrengt. Dat geldt zeker ook voor de zero coupon obligatie. Eén van de belangrijkste nadelen waar je rekening mee moet houden heeft te maken met het feit dat er geen sprake is van tussentijdse rentebetalingen. Dit betekent onder meer dat je met dit type obligatie ook geen bijdrage kan leveren aan het passief inkomen dat je hoopt te realiseren. Andere nadelen waar je ook aandachtig voor moet zijn, zijn de volgende:

  • Er is sprake van een markt- en renterisico; 
  • Je dient rekening te houden met het inflatierisico; 
  • Er is sprake van een kredietrisico wanneer de uitgever van de zero coupon obligatie diens schulden niet kan terugbetalen;

Vooral dit laatste is een niet onbelangrijk risico waar je als belegger altijd rekening mee dient te houden. Door aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de rating van de obligatie kan je dit risico weliswaar inperken, maar helemaal voorkomen kan je helaas nooit. Dit is dan ook zeker iets om rekening mee te houden bij een investering in een zero coupon obligatie. 

Conclusie, hoe interessant is de zero coupon obligatie?

Het feit dat zero coupon obligaties altijd worden uitgegeven sterk onder hun nominale waarde is een belangrijk voordeel waar je als belegger aanspraak op kan maken. Daarbij is het zo dat ook alle andere voordelen die gelden voor traditionele obligaties van toepassing zijn op deze zero coupon variant. Alleen de periodieke rente-uitbetalingen ontbreken. Het feit dat je mede hierdoor mogelijks aanspraak kan maken op 0% roerende voorheffing is dan weer mooi meegenomen. Op deze manier kan je jouw rendement als belegger alleen maar optimaliseren.

Voor mensen die op zoek zijn naar een beleggingsproduct om wat extra zekerheid in te bouwen in hun beleggingsportefeuille is de keuze voor een zero coupon obligatie in ieder geval het overwegen waard. Hou echter wel altijd rekening met de mogelijke risico’s die je ook bij dit beleggingsproduct wel degelijk loopt. 

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2025 door Jan van Hamme.