Op het ogenblik dat je van plan bent om te gaan investeren in obligaties is de kans zeer groot dat je ook in aanraking zal komen met de zogenaamde OLO, de Belgische staatsobligatie die beschikt over een vaste looptijd. Voor deze obligatie geldt uiteraard dat ze uitgegeven wordt door de Belgische overheid waardoor de uitgevende instantie over een optimale betrouwbaarheid beschikt. Staatsobligaties worden in de praktijk doorgaans sowieso bestempeld als zowat de meest veilige effecten die er op de markt zijn terug te vinden.
Welke eigenschappen heeft de OLO?
Inhoudsopgave
Voor obligaties geldt dat ze uitgegeven kunnen worden door verschillende partijen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de bedrijfsobligaties enerzijds en de staatsobligaties anderzijds. Voor deze eerste geldt dat ze worden uitgegeven door bedrijven op zoek naar extra financiële middelen terwijl deze laatste door overheden worden aangeboden. Voor de OLO geldt dat ze als staatsobligatie altijd wordt uitgegeven door de overheid van België. De looptijd van de obligatie is op voorhand bepaald en er is altijd sprake van een vastgesteld bedrag dat wordt terugbetaald.
Voor wie zijn de OLO’s beschikbaar?
OLO’s die worden uitgegeven door de Belgische overheid zijn in principe toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat ook gewone particulieren ervoor kunnen kiezen om er op in te tekenen. Dit kan bovendien zowel gebeuren op de primaire als op de secundaire markt. Dit gezegd hebbende luidt het algemene advies dat zij er toch beter voor kunnen kiezen om in te tekenen op de Belgische staatsbons. Voor de OLO’s geldt namelijk dat ze zich toch net wat meer focussen op institutionele beleggers welke op zoek zijn naar een manier om wat extra defensiviteit te implementeren in hun beleggingsportefeuille.
Keuze uit verschillende looptijden
Er zijn slechts een beperkt aantal keuzes die je als belegger zal moeten maken op het ogenblik dat je wenst te investeren in de OLO. De belangrijkste keuze die je moet maken heeft eigenlijk betrekking tot de looptijd waar deze staatsobligatie over dient te beschikken. De twee vaakst voorkomende opties hebben we hieronder alvast even voor jou op een rijtje gezet.
OLO 10 jaar
De OLO 10 jaar is de vaakst voorkomende obligatie. Voor deze Belgische staatsobligatie geldt dat ze zoals de naam reeds aangeeft beschikt over een looptijd van 10 jaar. Voor de rentes die worden bepaald voor deze belegging geldt dat ze in de praktijk doorgaans als benchmark worden gebruikt voor het rendement dat geldt voor alle obligaties.
OLO 20 jaar
Een tweede optie waar je over beschikt als belegger buiten de OLO 10 jaar is de OLO 20 jaar. Voor deze staatsobligatie geldt dat ze uiteraard beschikt over een looptijd van 20 jaar. Over het algemeen biedt deze beleggers vanwege de lange looptijd ook het beste rendement. Je dient er in deze situatie uiteraard wel rekening mee te houden dat het geïnvesteerde kapitaal voor een periode van 20 jaar niet beschikbaar is.
Hoe interessant is een OLO als belegging?
Het is in de praktijk uiteraard niet mogelijk om zomaar aan te geven hoe interessant een bepaalde belegging is voor eender welke belegger. Veel is namelijk afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt evenals van de reden waarom je wenst te beleggen. Voor de OLO geldt dat ze bekend staat als een zeer defensief beleggingsproduct. Dit niet in het minst omdat ze wordt uitgegeven door het land België wat als een vrij veilige financiële partner wordt bestempeld.
Naast bovenstaande geldt voor obligaties ook dat het risico op een verrassing dat ermee gepaard gaat zeer beperkt is. Niet alleen de looptijd, maar ook het bedrag dat op het einde van de rit zal worden terugbetaald zijn immers vastgesteld. Dit alles zorgt ervoor dat dit een prima beleggingsproduct kan zijn voor die belegger die over een defensief beleggingsprofiel beschikt en / of gewoon wat extra defensiviteit wenst in te bouwen.
Wanneer wordt de Lineaire Obligatie uitgegeven?
Voor de OLO’s of Lineaire Obligaties geldt dat ze elk jaar worden uitgegeven. De populariteit waar ze op kan rekenen is doorgaans sterk afhankelijk van de couponrente die er op wordt aangeboden. In tijden waarin de aangeboden couponrente een stuk lager is gelegen spreekt het bijvoorbeeld voor zich dat de algemene interesse waarop kan worden gerekend eerder beperkt is. Belangrijk om te weten is ook dat de OLO’s niet over een vaste, terugkerende vervaldatum beschikken. De exacte vervaldatum verschilt dus per jaar van uitgifte.
Correlatie tussen de OLO rente en rente op hypotheken
De markt heeft ons door de jaren heen duidelijk gemaakt dat er sprake is van een bepaalde correlatie tussen enerzijds de rente van de Lineaire Obligatie (de OLO dus) en anderzijds de kostprijs die wordt aangerend op de woonlening of hypothecaire lening.
Bovenstaande betekent dat de actuele OLO rente niet alleen een belangrijk gegeven kan zijn voor beleggers. Ben je van plan om binnenkort een woning aan te kopen en zal je voor deze woning naar alle waarschijnlijkheid een financiering aanvragen? Dan kan het interessant zijn om een blik te werpen op de recente evolutie van de OLO rente. Wellicht geeft deze je namelijk eveneens een goed beeld van wat je kan verwachten op het gebied van rente op je woonlening.
Hoe interessant zijn de OLO’s?
Ondanks het feit dat deze obligatie zich in eerste instantie dan wel vooral mag richten op institutionele beleggers trachten ook steeds meer particuliere beleggers in dit beleggingsproduct te investeren. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de rente die erop wordt aangeboden hoger is gelegen in vergelijking met deze van de staatsbon. Hoewel de exacte renteverschillen in de praktijk uiteraard afhankelijk zijn van de uitgifte in kwestie is een verschil van zo’n 0,25 procent over dezelfde looptijd vaak voorkomend. Over het algemeen blijkt de OLO rente dus een stuk lucratiever te zijn in vergelijking met het rendement dat wordt aangeboden op de staatsbon.
Hoe intekenen?
Ben je geïnteresseerd om in te tekenen op een OLO die wordt uitgegeven? Hou er in dat geval rekening mee dat particuliere beleggers hiervoor doorgaans zijn aangewezen op de Belgische banken en brokers die ze in hun aanbod hebben opgenomen. Dit betekent over het algemeen helaas ook dat ze pas verworven kunnen worden nadat ze zijn uitgegeven. Dit is mogelijk op de beurs of op de onderhandse markt. In principe is het zo dat alleen institutionele beleggers direct kunnen intekenen op de uitgiftes van de Lineaire Obligatie.